Διαιτολόγος και... παχύσαρκος;

Διαιτολόγος και παχύσαρκός? Καρδιολόγος και μανιώδης καπνιστής? Μα ποιόν μπορώ να εμπιστευτώ?

Κυριαρχεί η άποψη ότι ένας διαιτολόγος οφείλει να είναι αδύνατος, και μάλιστα πολύ.

Γιατί όμως δεν υπάρχει αυτός ο ρατσισμός με τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας που συνήθως παραβλέπουν τις δικές τους συμβουλές?

Γιατί οι άνθρωποι κρίνουν τους διαιτολόγους από την εξωτερική τους εμφάνιση και όχι από τις επιστημονικές τους γνώσεις?

Μήπως ο διαιτολόγος αποτελεί περισσότερο ένα ίνδαλμα παρά έναν μέντορα?

Τα παραπάνω ερωτήματα τριγυρνούν συχνά στο μυαλό μου και νιώθε ότι πρέπει να υποστηρίξω την ανθρώπινη υπόσταση ενός ειδικού διαχείρισης βάρους.

Ένας διαιτολόγος έχει οπλιστεί με γνώσεις που αφορούν στην απώλεια βάρους αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων ή διατροφικών διαταραχών. Μπορεί να συμβουλέψει και να έχει ορθή επιστημονική άποψη για οποιονδήποτε κάθεται απέναντί του. Το πώς όμως αποφασίζει ο ίδιος να φερθεί στο σώμα του, μπορεί να διαφέρει. Και αυτό, όσοι έχουν αντιμετωπίσει θέμα με το βάρος τους στο παρελθόν το γνωρίζουν καλά. Οι ψυχολογικοί λόγοι είναι οι σημαντικότεροι ανασταλτικοί παράγοντες σε ένα πρόγραμμα απώλειας ή ακόμα και πρόσληψης βάρους. Ένας χωρισμός, μια μετακόμιση, ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην υπερκατανάλωση φαγητού ή ακόμα και στην αποφυγή του. Ακόμα ένα ορμονικό πρόβλημα, ένας αρρύθμιστος διαβήτης, μια εγκυμοσύνη που δεν είχε καλή έκβαση, μπορεί να προσθέσει σε κάποιον μερικά κιλά. Αυτό δεν τον κάνει κακό επαγγελματία, αλλά τον κάνει άνθρωπο ευάλωτο ψυχικά με πιθανή εκτόνωση του φόβου, της κούρασης ή της στεναχώριας στο φαγητό.

Επιπλέον, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα σε αυτά τα κιλά. Μπορεί να κάνει την αντίστοιχη προσπάθεια με κάποιον που φτάνει στο γραφείο του για να χάσει ή και να πάρει βάρος.

Οι διαιτολόγοι δεν βλέπουν τα υπέρβαρα άτομα σαν αποτυχημένους. Ξέρουν όμως από την εμπειρία τους ότι συνήθως το παραπάνω βάρος, κρύβει καλά ένα μεγάλο πόνο. Όπως ξέρουν αντίστοιχα ότι ένα λιποβαρές σώμα κουβαλάει με ότι δυνάμεις του έχει απομείνει την ανάγκη του για προσοχή.

Αν λοιπόν απευθυνθείτε σε κάποιον που η εμφάνισή του δεν σας πείθει, δώστε του μια ευκαιρία να σας αποδείξει ότι το κατέχει το θέμα. Έχοντας και ο ίδιος μια παρόμοια εμπειρία μη επιθυμητού βάρους, ίσως να είναι και σε θέση να καταλάβει καλύτερα πώς νιώθετε, τι φοβάστε, τι σας έχει κουράσει και ποιες καταστάσεις σας χαλάνε τη διάθεση. Προσπαθήστε στο πρόσωπό του να μην στηρίξετε την δική σας ανάγκη για απόκτηση ενός ινδάλματος με τις τέλειες αναλογίες, θέστε τους δικούς σας στόχους και προχωρήστε στο δρόμο της σωματικής βελτίωσης έχοντας δίπλα σας ένα συνοδοιπόρο που γνωρίζει από σφάλματα διατροφικά και μη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ