Να πιώ μπίρα;

Να πιώ μπίρα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η μπίρα είναι ίσως το αρχαιότερο οινοπνευματώδες και ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά της ανθρωπότητας. Ξανθιά, καστανή, μαύρη ή κόκκινη συνδυάζεται τέλεια τόσο με τα καλοκαιρινά μεζεδάκια όσο και με τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές.

Οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Αίγυπτο και οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν στην ιστορία τους γυναίκες, οι οποίες την παρασκεύαζαν στο σπίτι για την οικογένεια, ενώ παράλληλα ήταν φάρμακο, υγρό ψωμί, τρόπος πληρωμής και καλλυντικό γιατί ο αφρός της διατηρούσε την φρεσκάδα της επιδερμίδας των γυναικών.

Η μπίρα παράγεται από βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά και νερό ενώ η χρήση και άλλων δημητριακών (σιτάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι), μπαχαρικών και φρούτων πάντα σε συνδυασμό με βύνη κριθαριού έχει ως αποτέλεσμα πολλά και διαφορετικά είδη μπίρας.

Είδη μπίρας

  • Lager: μπίρα χαμηλής ζύμωσης που αποθηκεύεται σε κρύα κελάρια για πολλούς μήνες. Από τις πιο γνωστές μπίρες της κατηγορίες η μπίρα Pils: ξανθιά με πικρή γεύση, ξηρό τελείωμα και καταγωγή από το χωριό Pilzen της Τσεχίας. Πίνεται κρύα 4-6οC και με πολύ αφρό.
  • Ale: μπύρα υψηλής ζύμωσης με φρουτώδες άρωμα πίνεται σε θερμοκρασία 10-14οC και με αφρό.
  • Alt: σκούρη γερμανική μπύρα υψηλής ζύμωσης, από βύνη κριθαριού.
  • Biere de garde: ξανθοκίτρινη μπίρα γαλλικής καταγωγής, με μακρύ χρόνο ωρίμανσης και καραμελένια γεύση.
  • Stout: κατάμαυρη ιρλανδική σπεσιαλιτέ με πικρή γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκίσκο. Πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Weiss-weizen-Wheat beer: σταρένια μπίρα υψηλής ζύμωσης. Κύριο χαρακτηριστικό της ο πλούσιος αφρός και το άρωμα της.
  • Dunkel Weizen: έντονη πυκνή γεύση βύνης και σκούρο χρώμα.
  • Lambic: μπίρα φυσικής ζύμωσης, βελγικής καταγωγής, ιδιαίτερα δημοφιλής στο γυναικείο κοινό. Κατά την παραγωγή τους προστίθενται φρούτα οπως κεράσι, βατόμουρο και ροδάκινο.
  • Trappiste: μοναστηριακή μπίρα υψηλής ζύμωσης με ονομασία προέλευσης. Το χρώμα της ξανθό έως καστανό σκούρο, το άρωμα της πολύπλοκο και η γεύση της σαρκώδη. Διακρίνεται για την επαναζύμωση στη φιάλη.
  • Bock: γερμανικός όρος που σημαίνει μπύρα χαμηλής ζύμωσης με υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα, συνήθως πάνω από 6,5%
  • Draft ή Draught: λέξη που παραπέμπει σε βαρελίσια μπύρα.

Διατροφική αξία μπίρας

Η μπίρα έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει.

Στη πραγματικότητα όμως ένα ποτήρι μπίρα δίνει περίπου 150 θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητα της σε αλκοόλ (μέση  περιεκτικότητα 5-7%, μπίρες light 2-3% και οι πιο βαριές 10-12%). Η μπίρα προκαλεί φούσκωμα, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει αλλά το φούσκωμα αυτό είναι προσωρινό.

Το αν θα πιείτε μπίρα με ή χωρίς αφρό είναι θέμα προσωπικού γούστου. Μεταξύ των δυο, η μπίρα με αφρό προκαλεί λιγότερες γαστρικές διαταραχές και είναι πιο εύπεπτη.

Η μπίρα δεν ξεδιψά τον οργανισμό. Αντίθετα λόγω της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και της διούρησης που προκαλεί, ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό για την αντιμετώπιση πιθανής αφυδάτωσης. Ωστόσο, η μπίρα λόγω των δημητριακών, είναι καλή πηγή πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ παράλληλα περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Σύσταση διαφόρων τύπων μπίρας

Μπίρα Ποσότητα (ml) Ενέργεια (kcal) Yδατάνθρακες (γρ) Πρωτείνες (γρ) Λίπος(γρ) Αλκοόλ (γρ)
Κανονική ξανθή 355 140 13,0 1,0 0 18,0
Κανονική μαύρη 355 100 11,0 1,0 0 18,0
Λάϊτ 355 90 5,0 1,0 0 10,1
Χωρίς αλκοόλ 325 50 9,7 1,0 0 0,3

 

Αποθήκευση και σερβίρισμα

Ο κατάλληλος χώρος αποθήκευσης της είναι σκοτεινός, στεγνός και καθαρός. Η μπίρα δε μπαίνει στην κατάψυξη και δε πίνεται ποτέ από το μπουκάλι γιατί έτσι δεν ελέγχουμε τον αφρό της. Το ποτήρι στο οποίο τη σερβίρουμε πρέπει να είναι μεγάλο, ψηλό και να ανοίγει προς τα πάνω για να αναδύεται το άρωμα του ποτού. Σήμερα, η κάθε μπίρα έχει το δικό της ποτήρι. Σερβίρετε κρατώντας το ποτήρι σε κλήση 45 μοιρών ενώ σταδιακά το επαναφέρετε σε κάθετη θέση και απομακρύνετε το μπουκάλι σιγά σιγά. 

Συμπερασματικά

Δεν είναι η μπίρα που μας παχαίνει όταν καταναλώνεται με μέτρο αλλά τα μεζεδάκια ή τα σνακ που τη συνοδεύουν.

Η ήπια κατανάλωση του ποτού σχετίζεται με μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων τόσο λόγω της μικρής περιεκτικότητας της σε αλκοόλ αλλα και λόγω των αντιοξειδωτικών, των ιχνοστοιχείων, των βιταμινών (ριβοφλαβίνη, πυροδοξίνη, φολικό οξύ, κοβαλαμίνη, νιασίνη) και των μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο) που περιέχει. Πικρή ή γλυκιά, δυνατή ή ελαφριά, μαύρη, κόκκινη ή ξανθιά….διαλέξτε αυτή που προτιμάτε, καταναλώστε την με μέτρο δηλαδή ένα ποτήρι για τις γυναίκες και ένα -δυο ποτήρια για τους άνδρες και …Εις Υγείαν!

Βιβλιογραφία

Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη (2008). «Σύσταση διαφόρων αλκοολούχων ποτών» σελ. 122

Ιωάννα Ανδριοπούλου beer editor του ετήσιου καταλόγου Beer Catalog

www.beer.gr

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts