Παλαιολιθική διατροφή: μας ωφελεί τελικά;

Παλαιολιθική διατροφή: μας ωφελεί τελικά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η Παλαιολιθική διατροφή έχει ακουστεί, διαβαστεί και συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα.

Ο στόχος μέσα από την παλαιολιθική διατροφή είναι να καταναλώνονται τρόφιμα μη επεξεργασμένα, λαχανικά, φρούτα, κρέας, θαλασσινά, φυσικές πηγές λίπους, ξηρούς καρπούς και αυγά, όπως οι παλαιολιθικοί πρόγονοι οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στο «γρήγορο φαγητό». Στην παλαιολιθική διατροφή δεν επιτρέπεται η κατανάλωση των οσπρίων, τα περισσότερα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, τα φασόλια και το φυστικοβούτυρο.

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των τροφίμων που επιτρέπονται η απαγορεύονται στη παλαιολιθική διατροφή ή αλλιώς διατροφή Paleo:

Τρόφιμα που απαγορεύονται

  • Ζυμαρικά (συμπεριλαμβανομένου του ολικού σίτου και της γλουτένης)
  • Ψωμί
  • Ρύζι
  • Βρώμη
  • Κινόα
  • Φασόλια, φακές και φιστίκια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • Επεξεργασμένα φυτικά έλαια
  • Ζάχαρη – υποπροϊόντα ζάχαρης: λευκή και καστανή, αγαύη, καλαμπόκι, σιρόπι, τεχνητά γλυκαντικά, καραμέλα
  • Σόγια
  • Καλαμπόκι
  • Πατάτες
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων κατεψυγμένων ή έτοιμων γευμάτων, συσκευασμένων τροφίμων και σνακ
  • Αλάτι
  • Σόδα
  • Γλυκά ποτά
  • Ποτά με τεχνητά γλυκαντικά
  • Κρασί
  • Μπύρα
  • Φιστίκια
  • Φυστικοβούτυρο

 

Τρόφιμα που επιτρέπονται

Λαχανικά και διάφορα
  • Κουνουπίδι
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο
  • Σπανάκι
  • Λάχανο
  • Μαρούλι
  • Μανιτάρια
  • Καρότα
  • Πιπεριές
  • Σέλινο
  • Σπαράγγι
  • Αγγούρι
  • Ραπανάκι
  • Κολοκύθι
  • Τεύτλα
  • Κρεμμύδια
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Ελιές
  • Πλιγούρι
Φρούτα
Κρέας / Ψάρι / Θαλασσινά
  • Κοτόπουλο (προτιμάται ελευθέρας βοσκής)
  • Γαλοπούλα
  • Ορτύκι
  • Χήνα
  • Αρνί
  • Χοιρινό
  • Μοσχάρι
  • Αγριόχοιρο
  • Μπέικον
  • Κουνέλι
  • Πάπια
  • Ελάφι
  • Σολομό
  • Σαρδέλα
  • Γαύρο
  • Πέστροφα
  • Πέρκα
  • Μπακαλιάρο
  • Ρέγγα
  • Λαυράκι
  • Σφυρίδα
  • Σκουμπρί
  • Τόνο
  • Αστακό
  • Γαρίδα
  • Στρείδια
  • Καβούρι
  • Μύδια
  • Χτένια
Ξηροί καρποί
  • Αμύγδαλα
  • Κάσιους
  • Καρύδια macadamia
  • Φουντούκια
  • Brazil nuts
  • Καρύδια
  • Βούτυρο αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά)
Λίπη / έλαια
Βότανα / μπαχαρικά
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Chili
  • Πράσο
  • Σχοινόπρασο
  • Μαϊντανός
  • Βασιλικός
  • Κόλιανδρος
  • Μουστάρδα
  • Ξύδι (συμπεριλαμβανομένου του μηλόξυδου)
  • Κάππαρη
  • Σκόνη κακάο
Γλυκαντικά
  • Ζάχαρη καρύδας
  • Ακατέργαστο μέλι
  • Σιρόπι σφενδάμου
Ροφήματα

 

Συνεπώς καταλήγουμε κάπου; Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την παλαιολιθική διατροφή υιοθετούν ένα σχέδιο διατροφής που μιμείται την διατροφή των κυνηγών και των συλλεκτών κατά την παλαιολιθική περίοδο πριν από 10000 χρόνια πριν την έλευση της γεωργίας: φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ρίζες, ξηρούς καρπούς. Καταναλώνουν τρόφιμα από τη «μητέρα Γη» αποκλείοντας επεξεργασμένα τρόφιμα ή ουσίες (χρωστικές, αρωματικές ύλες κτλ) της σύγχρονης εποχής.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσουμε επακριβώς μια δίαιτα paleo διότι δεν κυνηγάμε οι ίδιοι το θήραμα που θα καταναλώσουμε, ούτε τρώμε αποκλειστικά βιολογικά τρόφιμα. Με μια πρώτη ματιά η διατροφή Paleo φαίνεται αρκετά υγιεινή. Η πλούσια κατανάλωση σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ξηρούς καρπούς μοιάζει με την παραδοσιακή και γεμάτα οφέλη Μεσογειακή διατροφή.

Παρόλα αυτά η απουσία οσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων και η επιλογή στο κρέας αποτελούν ίσως τα κυριότερα μειονεκτήματα αυτής της διατροφικής επιλογής. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τα ευεργετικά οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών για την υγεία. Σε αντίθεση, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο αποκλεισμός των δημητριακών, των όσπριων και των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, η χαμηλή πρόσληψη σε υδατάνθρακες μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη ενέργειας στο άτομο και ιδιαίτερα στον αθλητή γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αθλητικές του αποδόσεις.

Ωστόσο, ξεχνάμε μια σημαντική παράμετρο.. την άσκηση! Οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν οι ίδιοι το θήραμα για να φάνε σε αντίθεση με την δραματικά μειωμένη φυσική δραστηριότητα που έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες μελέτες να δημοσιευτούν ή να συγκεκριμενοποιηθούν ορισμένοι παράμετροι όπως το να επιλέγονται να καταναλώνονται λιπαρά πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα περιορίζοντας την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ή να ελεγχθεί κατά πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί από κάποιον, αν επιτυγχάνει να επιφέρει μια σημαντική μείωση του σωματικού βάρους ή αν είναι μια ασφαλής επιλογή.

Βιβλιογραφία

  1. Masharani U, Sherchan P, et al. Metabolic and Physiologic Effects from Consuming a Hunter-Gatherer (Paleolithic)-Type Diet in Type 2 Diabetes. European Journal of Clinical Nutrition. August 2015.
  2. Azad M, Abou-Seta Ahmed, et al. Nonnutritive Sweeteners and Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies. Canadian Medical Association Journal. July 2017.
  3. Are Artificial Sweeteners Paleo? Ultimate Paleo Guide. October 2014.
  4. Whole Grains and Fiber. American Heart Association.
  5. Therese A. O’Sullivan et al. Food Sources of Saturated Fat and the Association With Mortality: A Meta-Analysis. Am J Public Health. 2013 September; 103(9): e31–e42.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts