Είμαστε η ζωντανή απόδειξη.

Είμαστε η ζωντανή απόδειξη.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Για πολλά χρόνια το διατροφικό μας πλαίσιο βασίζονταν στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Απλά υλικά που βρίσκονταν σε αφθονία στο περιβάλλον μας και μαγειρέματα που ακόμα και στα πιο σύνθετα και εξεζητημένα πιάτα, η γκάμα των υλικών, δεν ξεπερνούσε τα όρια της τοπικής παραγωγής.

Μια διατροφή που πλήθος ερευνών και δεδομένων συγκλίνουν ότι είναι μια πραγματικά ασπίδα υγείας για τον άνθρωπο αλλά και ένα ισχυρό εργαλείο ευεξίας. Παράλληλα, βασικά χαρακτηριστικά της (αυξημένη φυτική ίνα, ελαιόλαδο, μειωμένη κατανάλωση κρέατος) παρουσιάζονται σε πλήθος μελετών από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα να έχουν εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Οι υπερτροφές

Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μια εισβολή προϊόντων που λανσάρονται στην Ελληνική αγορά με ακραίους και αβάσιμους χαρακτηρισμούς όπως υπερτροφή (superfood) ή τροφή φάρμακο. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί και αβάσιμοι είναι αλλά κρύβουν μια ισχυρή εμπορική δραστηριότητα από πίσω. Ένα μεγάλο παιγνίδι εμπορικής προώθησης και marketing που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Και αυτό γιατί καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί από μόνη της να υποστηρίξει με επάρκεια τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά αλλά και γιατί πολλές φορές οι “υπερ” ιδιότητές τους δεν έχουν επιστημονικά αποδειχτεί πλήρως.
Αυτό, καθώς και η αυξημένη εμπορική χρήση του όρου, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης ορολογίας εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που την επιβεβαιώνουν.

Οι ισχυρισμοί

Παράλληλα και ενισχυτικά στο παραπάνω, έχουν εμφανιστεί ισχυρισμοί και διατροφικές προτάσεις με φανταχτερά ονόματα όπως detox, αποτοξίνωση, cleansing, gluten free, organic κλπ. Σχεδόν όλες παραπέμπουν είτε σε διατροφικά πρότυπα που έχουν “καθαριστικές” δράσεις στον οργανισμό και κάποιες άλλες στην ακραία τους προβολή ότι έχουν από μόνες τους θεραπευτικές ιδιότητες.

Σχεδόν πάντα (ω τι έκπληξη!) συμπεριλαμβάνουν τροφές με υποτιθέμενες θεραπευτικές ιδιότητες (τα παραπάνω “superfood”). Όλα φυσικά όμορφα συνδυασμένα σε ένα εμπορικό (ακριβό πολλές φορές) πακέτο πασπαλισμένο με μπόλικη διατροφική «θεωρία».

Θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχειρηματολογία κατά πόσο αυτές οι νέες τάσεις είναι πραγματικά ωφέλιμες για τη υγεία ενός ανθρώπου. Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα όμως είναι αυτή που ορθώνεται μπροστά μας ενώ κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Οι πρόγονοί μας, σε δύσκολες εποχές, βασίστηκαν στη μεσογειακή διατροφή. Στα τρόφιμα που για αιώνες κατανάλωναν και συνδύαζαν στη μαγειρική τους. Και επιβίωναν. Πέρασαν πολέμους, εποχές με υποσιτισμό (μέχρι και τη σχετικά πρόσφατη ιστορία μας) βασιζόμενοι σε αυτή τη διατροφή. Την Μεσογειακή.

Είμαστε η ζωντανή απόδειξη της δυναμικής της και των δυνατοτήτων της.

ΥΓ Δεν είναι τυχαίο ή σύμπτωση ότι όλα αυτά, οι νέες τάσεις διατροφής, η προώθηση νέων τροφίμων γίνεται κυρίως από άτομα που χρησιμοποιούν φανταχτερούς όρους για να περιγράψουν τον εαυτό τους. Πόσο δε όταν δεν έχουν κανένα έγκυρο και νόμιμο πιστοποιητικό να το αποδείξουν

Η εικόνα είναι από την ενημερωτική καμπάνια του BDA

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts