Ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά;
Η ελληνική παράδοση, έχει να συμβάλλει με τρία διαφορετικά τρόφιμα που οι παππούδες μας τα θεωρούσαν βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής.
- Γιαούρτι: αν δεν είχατε μαντέψει ήδη τον πρώτο εκπρόσωπο της λίστας, τότε σίγουρα στα υπόλοιπα δεν πάει το μυαλό σας. Το τελικό προϊόν που φτάνει εύκολα στο καθημερινό σας τραπέζι, είτε σαν μέρος του γεύματος σας, είτε σαν μεμονωμένο γεύμα, είναι η τροφή που καταναλώνεται συχνότερα στον πλανήτη και είναι πλούσια σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν την παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
- Προζύμι: Το προζύμι είναι αυτό που δίνει την χαρακτηριστική γεύση στο ψωμί και συμβάλλει στην συντήρησή του. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποικία γαλακτοβάκιλων που την “προσθέτουμε” όταν ζυμώνουμε ψωμί. Οι γαλακτοβάκιλοι αποικούν ήδη πάνω στο αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε για το ψωμί, εσείς όμως θ δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν. Ένα δυνατό προζύμι, χρειάζεται περίπου 3 μέρες για να δημιουργηθεί, προσθέτοντας μόνο αλεύρι και νερό και αφήνοντας τη ζύμη να “ξεκουραστεί” ανάμεσα στα ζυμώματα.
- Λάχανο τουρσί: όχι, μην πάει ο νους σας σε αυτό που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα με το ξύδι. Το παραδοσιακό λάχανο τουρσί, φτιάχνεται μόνο με θαλασσινό αλάτι και λίγο λεμόνι. Πρόκειται για μια διαδικασία που την ξέρουν καλά στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς συνηθίζουν να συντηρούν και άλλα λαχανικά με αυτό τον τρόπο. Η αναλογία αλατιού για κάθε κιλό λάχανου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 γραμμάρια. Αφού προσθέσετε το αλάτι στο ψιλοκομμένο λάχανο και το ζουλήξετε έτσι ώστε να χάσει τους χυμούς του, βάλτε λεμόνι και γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με καπάκι που δεν επιτρέπει τη διέλευση του αέρα. Μετά από 2-3 μέρες θα δείτε το λάχανο να “αφρίζει” και σε λίγες μέρες το προβιοτικό συνοδευτικό των γευμάτων σας, θα είναι έτοιμο!
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου