Έχασε κιλά μαγειρεύοντας

Έχασε κιλά μαγειρεύοντας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μπορεί η επιθυμία για απώλεια βάρους και τροποποίησης της συμπεριφοράς σε σχέση με το φαγητό να είναι μεγάλη, εξίσου μεγάλες είναι και οι δυσκολίες. Υποκειμενικές ή αντικειμενικές, πολλές φορές δρουν σαν τροχοπέδη, τόσο στην εκκίνηση όσο και στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο Πέτρος

Κλασσικό παράδειγμα ο Πέτρος (το όνομα είναι αλλαγμένο) που εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων μεγάλης εταιρίας, με πολλές εξωτερικές δραστηριότητες και επισκέψεις εκτός της εργασίας. Καθημερινά, το βαρύ πρόγραμμα του ξεκινάει από νωρίς, έχοντας να φροντίσει τη μετακίνηση των παιδιών και τελειώνει αργά το απόγευμα με τον ερχομό του στο σπίτι. Με αρκετά γεύματα εκτός σπιτιού και πολύ λίγο χρόνο διαθέσιμο για άσκηση.

Αν σας θυμίζει κάτι από τον εαυτό σας, έχετε δίκιο. Αυτό περίπου τείνει να είναι το τυπικό ωράριο ενός μέσου Έλληνα εργαζόμενου που το 9-5 στην πραγματικότητα είναι 8-7 και όχι απαραίτητα μόνο αυτό. Οι χρόνοι πιεστικοί, οι ρυθμοί εντατικοί, οι υποχρεώσεις να αυξάνονται διαρκώς και ο Πέτρος, ο κάθε Πέτρος, να παρασέρνεται από το ρυθμό της ζωής.

Η μεγάλη απόφαση

Όχι δεν ήταν να πάει στο γυμναστήριο. Ούτε καν να ξεκινήσει δίαιτα. Ήταν να ξεκινήσει να μαγειρεύει. Από το μηδέν. Χωρίς βασικές γνώσεις και με μόνο του εφόδιο την ανάγκη να κάνει κάτι να αποφορτίσει το μυαλό του. Και κατάφερε πολλά περισσότερα από το να χαλαρώσει.

Μπαίνοντας στη κουζίνα, σαν κλασσικός ατζαμής, δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει τα υλικά, πόσο δε περισσότερο να τα διαχειριστεί. Με όπλο ένα αρχαίο Τσελεμεντέ, κληρονομιά της μητέρας του, ξεκίνησε δειλά δειλά τις πρώτες του προσπάθειες. Και μπορεί η επιτυχία να άργησε κατά μερικές εβδομάδες, μια κατεστραμμένη κατσαρόλα και ένα καμένο τηγάνι, κατάφερε στο τέλος να απολαύσει το πρώτο του επιτυχημένο πιάτο. Φασολάκια.

Το ένα έφερε το άλλο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μαζί με όλα ήρθε και η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να τα καταφέρει συνολικά. Ήρθε, τα μιλήσαμε τα βρήκαμε, τα κουβεντιάσαμε και σύντομα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού ήταν ο πιλότος της μαγειρικής στο σπίτι.

Εξοικειώθηκε με τα υλικά, κατάλαβε τι ήταν αυτό που έτρωγε και ποια τα συστατικά του, κατάλαβε το πόσο έπρεπε να γεμίζει το πιάτο του και σύντομα το φαγητό ήταν σε ταπεράκι στη τσάντα του. Ένα ακόμα μεγάλο βήμα.

Το αποτέλεσμα

Τώρα βέβαια πολλοί θα σταθούν και θα πουν σιγά το κατόρθωμα. Ναι το να χάσεις 8 κιλά σε δύο μήνες χαλαρά χωρίς πολλά ζόρια και με μαθητευόμενο μάγειρα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Μα ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία ήταν οι διαπιστώσεις του.

Αυτό που κατάλαβα από την πρώτη μέρα που έφτιαξα το πρώτο μου γεύμα ήταν ότι αυτό που έπρεπε πραγματικά να κάνω είναι να φροντίσω τον εαυτό μου. Να ασχοληθώ μαζί του. Απόλαυσα την πιο άνοστη, ανάλατη, σχεδόν ωμή μερίδα αρακά όπως δεν είχα απολαύσει ποτέ το πιο τρυφερό φιλέτο στο πιο ακριβό εστιατόριο.” είπε τονίζοντας το πόσο πολύ ευχαριστήθηκε αυτή τη προσπάθεια.

Η δεύτερη πιο σημαντική διαπίστωσή του ήταν ότι “Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάλαβα το λάθος μου. Όχι το ότι έτρωγα συχνά έξω. Αλλά το ότι δεν ασχολήθηκα πιο νωρίς με τον εαυτό μου. Γιατί μαγειρεύοντας στο σπίτι δεν σταμάτησα να τρώω έξω αλλά αντίθετα μπόρεσα να κάνω πιο συνετές και πιο συνειδητές επιλογές.

Λάθη έγιναν και μάλιστα αρκετά. Αλλά πάντα υπήρχε η δυνατότητα της διόρθωσης και της άντλησης θετικών συμπερασμάτων από αυτά. “Κάθε αποτυχία μου ή κάθε λάθος μου δεν ήταν η αιτία να τα παρατήσω, ήταν το κίνητρο να γίνω πιο σχολαστικός και πιο προσεκτικός από την προηγούμενη φορά.”

Τι λένε οι έρευνες.

Υπάρχου αρκετές έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το μαγείρεμα στο σπίτι και την διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και την διαμόρφωση καλύτερων διατροφικών συνηθειών.

Έρευνα που έγινε στη σχολή Δημόσια Υγείας του Johns Hopkins έδειξε ότι όσοι μαγείρευαν συχνά στο σπίτι κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερη ζάχαρη και πολύ λιγότερα λιπαρά. Επίσης κατανάλωναν και λιγότερες θερμίδες όταν και όποτε έτρωγαν έξω.

Σε άλλη μελέτη αναδείχτηκε το γεγονός ότι η συχνότερη κατανάλωση σπιτικά μαγειρεμένων γευμάτων συμβαδίζει με μεγαλύτερη συμμόρφωση με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, καλύτερη ποιότητα διατροφής και μικρότερη εναπόθεση λίπους.

Άλλοι ερευνητές από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Washington κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα συμπεριλαμβάνοντας και το (όχι πάντα αυτονόητο) συμπέρασμα ότι η θετική επίδραση δεν σχετίζονταν μόνο με την προσήλωση σε καλύτερα διατροφικά πρότυπα αλλά και σε οικονομικότερη διατροφή. Αυτό έρχεται να καταρρίψει ένα μύθος ότι η σωστή διατροφή είναι ταυτόχρονα και ακριβή.

Πολύ τον ζηλεύω τον Πέτρο. Όχι γιατί τα κατάφερε. Αλλά γιατί στο τέλος έκανε ένα φανταστικό παστίτσιο. Και το απόλαυσε χωρίς ενοχές και αμφιβολίες. Γιατί πλέον ήξερε τι να κάνει και πως να ξαναμπεί στην πορεία του απολαμβάνοντας το φαγητό του. Και το σημαντικότερο είναι ότι συνεχίζει.

Πηγές

  • Julia A Wolfson, Sara N Bleich. Is cooking at home associated with better diet quality or weight-loss intention? Public Health Nutrition, 2014
  • Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: cross-sectional analysis of a population-based cohort study. Susanna MillsEmail author, Heather Brown, Wendy Wrieden, Martin White and Jean Adams International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2017
  • Arpita Tiwari, Anju Aggarwal, Wesley Tang, Adam Drewnowski. Cooking at Home: A Strategy to Comply With U.S. Dietary Guidelines at No Extra Cost. American Journal of Preventive Medicine, 2017

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts