Υπάρχουν πολλοί διατροφικοί μύθοι. Ένας πολύ συνηθισμένος που όλοι έχουμε ακούσει είναι αυτός που υποστηρίζει ότι η μπανάνα δεν ανήκει στα τρόφιμα που μπορεί κάποιος να καταναλώσει όταν προσπαθεί να χάσει βάρος. Συχνές προτάσεις είναι “δεν μπορώ να φάω μπανάνα , κάνω δίαιτα’’ ή “μην φας μπανάνα, παχαίνει’’.
Πόσο απέχει λοιπόν αυτή η άποψη από την πραγματικότητα;
Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι η μπανάνα όχι απλά μπορεί να καταναλωθεί όταν κάποιος ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή για να χάσει βάρος , αλλά επιδρά και πολύ θετικά σε αυτό.
Συγκεκριμένα τα οφέλη της μπανάνας είναι:
Ενισχύει την μνήμη και την μάθηση : Η μπανάνα περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου πράγμα που βοηθά την λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου
Βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος και μειώνει το κίνδυνο διάρροιας κατά την οποία αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών.
Επιδρά θετικά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
Βοηθά στην σιδηροπενική αναιμία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σιδήρου.
Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο.
Βοηθά στις κράμπες λόγω αυξημένης ποσότητας καλίου και μαγνησίου.
Βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Η μπανάνα περιέχει βιταμίνες B6, B12, κάλιο και μαγνήσιο και βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης.
Επιδρά θετικά στην κατάθλιψη. Μερικές φορές τα συναισθήματά μας εξαρτώνται απο την έκκριση ή μη χημικών ουσιών στο σώμα μας. Η μπανάνα λοιπόν περιέχει ένα βασικό αμυνοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη το οποίο συμβάλλει στη σύνθεση μελατονίνης και σεροτόνινης. Η σεροτονίνη αποτελεί βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος και συχνά επηρεάζει την διάθεσή μας, τα συναισθήματά μας και τον ύπνο μας. Τέλος ας δούμε αν ‘’παχαίνει’’ όπως πολλοί θεωρούν.
Η ενέργεια που περιέχει
Η ενέργεια που περιέχει η μπανάνα είναι είναι περίπου 80 kcal/ 100g ενώ το μήλο που όλοι συχνά καταναλώνουμε έχει περίπου 50 kcal/100g. Η διαφορά τους λοιπόν είναι πολύ μικρή (30 kcal/100 g). Σε σύγκριση με το μήλο, η μπανάνα περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθά την μυική ανάπτυξη και πέντε φορές περισσότερο σίδηρο.
Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω οφέλη της μπανάνας μπορούμε να εύκολα να αλλάξουμε την γνωστή λαϊκή παροιμία λέγοντας:
“μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα’’
Συντάκτης Άρθρου
Η Έλενα Γελαδά γεννήθηκε στην Ζάκυνθο.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με βαθμό
7, 44“Λίαν Καλώς”.
Η πτυχιακή της μελέτη είχε θέμα: «μείωση στις διατροφικές διαταραχές ατόμων με υπερβάλλον σωματικό βάρος, μετά από εξατομικευμένη διαιτολογική υποστήριξη» Κατά την έρευνα αυτή μελετήθηκε το βάρος, η σύσταση σώματος και οι διατροφικές συνήθειες ενηλίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον έλεγχο του βάρους τους . Για το σκοπό αυτό έγιναν όλες οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις, η καταγραφή των διαιτητικών συνηθειών των ατόμων, καθώς και δόθηκε και ερωτηματολόγιο από το οποίο προέκυπτε αν τα άτομα αυτά έχουν διαταραγμένη εικόνα σώματος . Ο βαθμός της πτυχιακής της μελέτης βαθμολογήθηκε με βαθμό: 10 “Άριστα”.
Τον Μάιο του 2016 πραγματοποίησε την εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και απόκτησε Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity σε συνεργασία με το NCFED της Μεγάλης Βρετανίας.
Κατά την διάρκεια τόσο των σπουδών της όσο και της πρακτικής της άσκησης απέκτησε την ικανότητα της σύνταξης διαιτολογίων φυσιολογικών καταστάσεων:
•Παιδική και εφηβική διατροφή
•Διατροφή για νέους και ηλικιωμένους
•Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του μητρικού θηλασμού
•Διατροφή για αθλητές
•Απώλεια και πρόσληψη βάρους
καθώς και παθολογικών καταστάσεων (κλινική διατροφή)
•Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2
•Νοσογόνος παχυσαρκία
•Υπέρταση και καρδιοαγγειακά νοσήματα
•Μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
•Μεταβολικά νοσήματα
•Διατροφικές διαταραχές
•Σιδηροπενική Αναιμία κ.α
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) καθώς και της επιστημονικής ομάδας Λόγω Διατροφής, όπου και αρθρογραφεί για θέματα διατροφής σε γνωστά περιοδικά διατροφής.
Ενημερώνεται συνεχώς για θέματα διατροφής και υγείας και παρακολουθεί ανελλιπώς τα συνέδρια Διατροφής και Διαιτολόγιας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο διάστημα κατοικεί μόνιμα στη Ζάκυνθο και ασχολείται εθελοντικά με την ενημέρωση τόσο των γονέων για την σωστή διατροφή των παιδιών τους, όσο και των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε θέματα διατροφής με την συνεργασία του Δήμου Ζακύνθου και της ‘’Ξενοπούλειο’’ παιδικής βιβλιοθήκης του νησιού.
Τέλος, συχνά συμμετέχει σαν ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις του νησιού που έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα διατροφής και υγείας.