Πέρασε το Πάσχα, μπήκε ο Μάης, καλοκαιριάζει, κατεβαίνουν τα καλοκαιρινά ρούχα και ξεκινάει η ετήσια προσπάθεια “προσέχω το τι τρώω”. Ναι, είναι επίσημο, ξεκίνησε η νέα περίοδος δίαιτας.

Δυστυχώς όμως η υπόθεση δεν είναι “απλά κόβω το φαγητό και χάνω βάρος” ούτε “πεθαίνω της πείνας για να βγω στη παραλία”. Η διαδικασία λήψης της τροφής έχει να κάνει κύρια με τη τροφοδότηση του σώματος με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε ποικιλία και επάρκεια, για να μπορέσει να διατηρήσει μια καλή κατάσταση και να αναπτυχθεί. Σαφέστατα υπάρχει και η παράμετρος της ικανοποίησης, της απόλαυσης. Αλλά κύρια καταναλώνουμε φαγητό για να τραφούμε, να διατηρηθούμε στη ζωή.  

Τι πρέπει να ξέρεις

Πριν λοιπόν κάποιος αποδυθεί  στην προσπάθεια να διαχειριστεί το σωματικό του βάρος, καλό είναι να ξέρει τα παρακάτω:

  1. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του. Η σωστή διατροφή στο σωστό πλαίσιο και στις σωστές συνθήκες, μπορεί να είναι υποστηρικτική και ωφέλιμη. Όταν όμως υπάρχουν προβλήματα υγείας, οι λάθος διατροφικές κατευθύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα
  2. Ποιος είναι ο πραγματικό στόχος. Μην προσπαθείτε να πετύχετε το ακατόρθωτο. Η “επιτυχία” σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απόλυτη καταστροφή. Γιατί μπορεί να βρείτε το νούμερο στη ζυγαριά αλλά να χάσετε την υγεία σας.
  3. Σχεδιάστε τη προσπάθεια σας προσεκτικά. Τίποτα δεν γίνεται στη τύχη ή χωρίς προγραμματισμό. Ότι καταφέρετε με κόπο εύκολα μπορεί να χαθεί από αβλεψία και κακό σχεδιασμό. Οι αλλαγές που απαιτούνται πολλές φορές πρέπει να είναι μόνιμες και σε βάθος χρόνου. Αν δεν ενσωματωθούν στη πραγματικότητα σας, θα είναι απλά μια ακόμα πρόσκαιρη προσπάθεια που απλά θα περάσει και θα ξεφτίσει.
  4. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Σε μια εποχή που η εικόνα και η εντύπωση κυριαρχεί, αναζητήστε την ουσία και το ουσιαστικό περιεχόμενο. Πολλές φορές θα δείτε ανθρώπους – πρόσωπα να επικοινωνούν μέσα από όμορφες εικόνες και ελκυστικές φωτογραφίες φαγητών. Όμως πίσω από τη πρόκληση για μίμηση και αντιγραφή πολλές φορές δεν θα βρείτε κάτι που να αντιστοιχεί με την δική σας πραγματικότητα.
  5. Εμπιστευτείτε ένα ειδικό. Ένα πιστοποιημένο Διαιτολόγο Διατροφολόγο. Η επιστήμη της διατροφής είναι μια ολόκληρη επιστήμη που ξεπερνάει το “απλά κόβω το φαγητό και χάνω βάρος”. Λαμβάνει υπόψη της τον άνθρωπο, τις πολυποίκιλες ανάγκες του αλλά και τις προσωπικές του πεποιθήσεις και αντιλήψεις. Τελικός στόχος δεν είναι μόνο ένας αριθμός σε μια ζυγαριά αλλά και η διαμόρφωση μιας σωστής σχέσης του ανθρώπου με τη τροφή.

Πάνω από όλα, τολμήστε. Τολμήστε να κάνετε πράγματα που θα σας βγάλουν από μια βολική καθημερινότητα και θα σας δρομολογήσουν σε μια πορεία ανατροπής. Σε μια πορεία εξόδου από το πλαίσιο που είστε και που διαιωνίζει διατροφικά λάθη και λάθος διατροφικές συμπεριφορές.