8 ποτήρια νερό, 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Η φράση «8 ποτήρια νερό την ημέρα» έχει πολυδιαβαστεί και πολυσυζητηθεί για το νερό που χρειαζόμαστε ημερησίως. Είναι καιρός να δούμε τι πραγματικά ισχύει!

Με μία απλούστατη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το νερό και το πόσο πρέπει να πίνουμε, θα βρούμε άπειρα άρθρα που εάν τα πάρουμε με τη σειρά το μόνο που θα κάνουμε είναι να μπερδευτούμε περισσότερο, για το τι ισχύει για το 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή: το ανθρώπινο σώμα όντως κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από νερό, το οποίο νερό χρειάζεται να ανανεώνουμε συνεχώς!

Τώρα το εάν ένας οργανισμός είναι καλυμμένος με τα 8 ποτήρια νερό ή αλλιώς 2 λίτρα την ημέρα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ένας  από αυτούς τους παράγοντες είναι η σωματοδομή μας: το βάρος δηλαδή και το ύψος μας. Επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, άλλες ανάγκες έχει ένας άνθρωπος με ύψος 1,70 και άλλες ανάγκες ένας με 1,50 ή και 1,90 αντίστοιχα. Το ίδιο συμβαίνει και με το βάρος: ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος άνθρωπος συνήθως ιδρώνει πολύ περισσότερο από ένα άτομο του ιδίου ύψους με φυσιολογικό βάρος, π.χ. ένας άνθρωπος 63 κιλών χρειάζεται περίπου 2 λίτρα υγρών την ημέρα ενώ ένας 99 κιλών 3 περίπου λίτρα!

Ένα  άλλος παράγοντας είναι η φυσική δραστηριότητα του ατόμου, το πόσο δηλαδή δραστήριο είναι στην καθημερινότητά του. Άλλες ποσότητες νερού χρειάζεται ένας υπάλληλος γραφείου και άλλες ένας οικοδόμος που και η κίνηση του είναι πολύ πιο έντονη αλλά και η εξωτερική θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται κατά τη διάρκεια της εργασίας του είναι διαφορετικές!

Από την άλλη μεριά, αν γυμνάζεστε πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο νερό, για να αναπληρώσετε τις ποσότητες που χάνονται. Περίπου μισό λίτρο νερού είναι αρκετό για μικρές περιόδους άσκησης, αλλά αν η γυμναστική διαρκεί για περισσότερο από μία ώρα απαιτεί περισσότερη κατανάλωση υγρών.

Η εξωτερική θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν επίσης ρόλο στο πόσο νερό χρειαζόμαστε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το χειμώνα τείνουμε να καταναλώνουμε λιγότερο νερό σε σχέση με το καλοκαίρι. Το ζεστό κλίμα και η υγρασία προκαλούν περισσότερη εφίδρωση, συνεπώς απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών. Όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στο σπίτι (όπως όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό το χειμώνα), η επιδερμίδα μας έχει την τάση να ξεραίνεται.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η κατάσταση της υγείας μας όπως επίσης και η ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Εννοείται πως όταν είμαστε άρρωστοι με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα οι απώλειες σε υγρά είναι μεγάλες, οπότε αντίστοιχα πρέπει να αυξηθεί και η ημερήσια πρόσληψη σε υγρά! Οι εγκυμονούσες από την άλλη μεριά χρειάζονται περισσότερα υγρά, και ακόμα περισσότερα χρειάζονται οι θηλάζουσες. Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει πως η επαρκής κατανάλωση για μία έγκυο είναι γύρω στα 2,3 λίτρα ημερησίως, ενώ για μια θηλάζουσα ανεβαίνει στα 3,1 λίτρα ημερησίως.

Συνεπώς είναι προφανές πως η σωστή ενυδάτωση δεν είναι απλή υπόθεση.

Εντούτοις όμως, υπάρχουν ενδείξεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε εάν η πρόσληψη σε νερό ή γενικώς σε υγρά είναι επαρκής. Η έλλειψη του αισθήματος της δίψας αλλά και το χρώμα των ούρων είναι οι 2 βασικές. Δηλαδή, αν τα ούρα μας είναι διάφανα ή έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε είμαστε εντάξει!

Για αυτούς που ξεχνούν το νερό ή δεν το έχουν και τόσο πολύ στην εκτίμησή τους, ένα ποτηράκι πριν από κάθε γεύμα ή σνακ, είναι μία καλή λύση! Εάν και αυτό σας είναι δύσκολο αρωματίστε το: με δυόσμο, φέτες λάιμ, ξύσμα πορτοκάλι ή ακόμη και με σταγόνες από αρώματα ζαχαροπλαστικής. Θέληση και φαντασία να υπάρχει!