Τα οφέλη της «νηστίσιμης περιόδου» που μόλις άρχισε είναι αδιαμφισβήτητα για όσους πήραν την μεγάλη απόφαση!

Οι διατροφικές συνήθειες που πρεσβεύει η περίοδος της Σαρακοστής ωφελούν τον οργανισμό και μας επαναφέρουν στην διαιτολογική τάξη!
Η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα της Καθαρής Δευτέρας δίνουν το έναυσμα! Οι βιταμίνες των λαχανικών και η γεύση των ανοιξιάτικων φρούτων συμπληρώνουν με δόσεις υγείας το πιάτο μας. Με αφορμή τη νηστεία, λοιπόν, αποχαιρετούμε για τις επόμενες εβδομάδες το κρέας και αναζητούμε εύκολες και πρακτικές επιλογές για όσους περνούν το περισσότερο μέρος της μέρας τους στο γραφείο!

Πολλοί πιάνουμε τον εαυτό μας την ώρα του μεσημεριανού φαγητού να είμαστε πίσω από ένα γραφείο με χιλιάδες χαρτιά μπροστά μας και δουλειές που πρέπει να γίνουν εντός προθεσμίας. Κι όμως, μέχρι πριν λίγη ώρα είχαμε αποφασίσει να κρατήσουμε 40ήμερη νηστεία. Γιατί το χέρι μας πάει κατευθείαν σε εκείνο το φυλλάδιο με τα σάντουιτς αλλαντικών? Θεωρούμε ότι με αυτούς τους ρυθμούς της δουλείας είναι αδύνατον να μπορέσει κάποιος να νηστέψει. Και τι νηστίσιμο θα βρει να φάει? Κι όμως….αρκεί λίγη φαντασία! Οι πιο εύκολες νηστίσιμες επιλογές, είτε μαγειρεμένες από το σπίτι, είτε με παραγγελία από κάποιο εστιατόριο, σας λύνουν τα χέρια! Ναι στη νηστεία στο γραφείο!

Νηστίσιμα οφέλη
Υγιεινή διατροφή και γεύσεις που ξεχνάμε και παραμελούμε όλη την υπόλοιπη χρονιά ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι κατά την περίοδο της νηστείας. Το κρέας, που κανονικά θα έπρεπε να καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα αλλά καταχρηστικά έχουμε αναγάγει σε σταθερά του καθημερινού μας μενού, μετατρέπεται σε… outsider για σαράντα ημέρες και τα θρεπτικά συστατικά των νηστίσιμων τροφίμων που γίνονται ο κανόνας,  βελτιώνουν την εικόνα του οργανισμού μας και μας χαρίζουν ευεξία και γιατί όχι και μία μικρή απώλεια βάρους!

 Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη από αυτού του είδους τις ανακατατάξεις στο διαιτολόγιό μας;

– Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων από το διαιτολόγιο κατά τη νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία βελτίωσης του λιπιδικού προφίλ μας, μειώνοντας έτσι την κακή χοληστερόλη
– Η αύξηση των φυτικών ινών στην διατροφή μας, ενισχύει τη καλή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να προληφθούν ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου.
– Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα νηστήσιμα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) βοηθούν στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εφόσον δεν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί του λευκού ψωμιού.
– Λόγω αυξημένου καλίου και μειωμένου νατρίου, το οποίο περιέχεται στο γρήγορο φαγητό, ρυθμίζεται σε καλύτερα επίπεδα η αρτηριακή πίεση.
– Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί και το ψυχολογικό όφελος από αυτή την αλλαγή στην διατροφή μας. Ευεξία, ψυχική ανάταση, αποτοξίνωση και αυτοπεποίθηση από πιθανή απώλεια βάρους είναι λίγες μόνο από τις εκφάνσεις μιας καλής διατροφής που αποτυπώνεται στο σώμα μας.

Κατά πόσο όμως η νηστεία είναι εφικτή όταν το ωράριο στο γραφείο χτυπάει κόκκινο? Υπάρχουν άραγε νηστίσιμες επιλογές ή όσοι εργάζονται καταφεύγουν στα σάντουιτς κοτόπουλου, θεωρώντας ότι η νηστεία είναι πολυτέλεια για κάποιον που εργάζεται πίσω από ένα γραφείο?  

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί μία ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή, να δοκιμάσουμε κάποιες ξεχασμένες γεύσεις και δεν είναι κάτι ακατόρθωτο ακόμα και για όσους από μας είμαστε όλη μέρα στο γραφείο!
Η διατροφή μας, όμως, κατά την περίοδο αυτήν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο, ώστε η πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεϊνών και βιταμινών, που προσλαμβάνονται από το κρέας και τα προϊόντα του να είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφής στη νηστεία η αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα φρούτα, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα θαλασσινά(παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12) καθώς και η πρόσληψη  μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς.

Όχι στις ελλείψεις
Για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε συστατικά όπως το ασβέστιο, το σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες που προσλαμβάνονται κυρίως από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αυξηθούν οι πηγές των φυτικών τροφίμων που περιέχουν τα συστατικά αυτά.

Καλές πηγές των συστατικών αυτών κατά την περίοδο της νηστείας είναι:
Ασβέστιο: Από όσπρια, αμύγδαλα, φουντούκια, σπανάκι, ψωμί (άσπρο και ολικής άλεσης), λάχανο, μπρόκολο, χαλβάς, γάλα σόγιας.

Σίδηρος: Από αμύγδαλα, καρύδια, σύκα ξερά, σπανάκι, μακαρόνια, ψωμί (άσπρο και ολικής άλεσης), όσπρια. Συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C από χυμούς φρούτων, η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Από λαχανικά, φρούτα (βιταμίνη Β2), ψωμί άσπρο και ολικής άλεσης(βιταμίνες Β2-Β3 ), πατάτες βραστές (βιταμίνη Β1), φασόλια βρασμένα, σπανάκι βραστό, λαχανάκι Βρυξελλών (βιταμίνη Β10).

Πρωτεΐνες: Από όσπρια και προϊόντα σόγιας, δημητριακά, ανάλατοι άψητοι ξηροί καρποί.

Προσοχή στις υπερβολές (για να μη πάρετε  γραμμάριο)
-Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση ψωμιού, ζυμαρικών, ρυζιού και ελαιόλαδου που οδηγούν στην αύξηση κιλών.
-Να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό
-Να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα.
-Να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή σας, ώστε να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
-Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλατιού.
-Να αυξήσετε την κατανάλωση οσπρίων, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες.
Όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος του διαλλείματος στο γραφείο, σίγουρα μπορείτε να διαθέσετε μερικά λεπτά παραπάνω για να κάνετε μία σωστή διατροφική επιλογή νηστείας! Το τάπερ πάντα είναι μία λύση, υπάρχουν όμως πλέον και αρκετά μενού εστιατορίων με πολλές νόστιμες νηστίσιμες λιχουδιές!

Εύκολα και πρακτικά γεύματα, για το γραφείο κατά την περίοδο της νηστείας:

  1. Νηστίσιμα χαμπουργκεράκια με μπιφτέκια λαχανικών
  2. Ζυμαρικά με σάλτσα τόνου
  3. Σαλάτα λαχανικών με τόνο ή χταπόδι
  4. Μπιφτέκια σόγιας με βραστά λαχανικά
  5. Ψητά λαχανικά(πχ μανιτάρια)
  6. Μπιφτέκια φακής με πράσινη σαλάτα
  7. Σαλάτα με καπνιστό σολομό
  8. Σαλάτα ζυμαρικών
  9. Σαλάτα με πλιγούρι και νηστίσιμο τυρί
  10. Ριζότο με λαχανικά ή με θαλασσινά
  11. Χταποδάκι κοκκινιστό ή σουπιές με κοφτό μακαρονάκι
  12. Πίτσα με νηστίσιμο τυρί, ντομάτα και κρεμμύδι
  13. Πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές
  14. φασολάκια, μπάμιες, φακές, ρεβίθια, γίγαντες, γεμιστά συνοδευμένα με τυρί σόγιας ή μία φέτα ψωμί
  15. Σπανακόρυζο, πρασόρυζο ή λαχανόρυζο
  16. Ντολμαδάκια με 1 γιαούρτι 2%
  17. Noodles με λαχανικά και γαρίδες
  18. Ρύζι ατμού με λαχανικά
  19. Φιλέτο ψαριού με βραστά λαχανικά
  20. Άφθονη σαλάτα με μία φέτα ψωμί.
  21. Σάντουιτς με ντομάτα, μαρούλι, πάστα ελιάς και τυρί σόγιας.
  22. 2-3 φρυγανιές και ένα φλιτζάνι τσάι
  23. -2-3 φρούτα.
  24. 3-4 κριτσίνια ολικής άλεσης
  25. -2-3 κράκερς ολικής άλεσης και ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων
  26. Ξηροί καρποί ανάλατοι (60g) και 1 φρούτο.
  27. 1 κομμάτι χαλβά(30g) και 1μπανάνα.
  28. Φρουτοσαλάτα με 2 φρούτα, 2 κ.γ. μέλι, λίγα καρύδια, 2-3 ξερά δαμάσκηνα και λίγο γιαούρτι

Οι τρεις αρχές που θα πρέπει να τηρήσετε πιστά κατά τη διάρκεια της νηστείας, ακόμη και αν αυτή γίνεται μόνο κατά τη Μ. Εβδομάδα, είναι ισορροπία, ποικιλία, μέτρο! Η νηστεία δεν είναι στέρηση των συνηθισμένων τροφίμων που καταναλώνουμε. Είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και να τις προσαρμόσουμε ακόμα και μετά το τέλος της νηστείας στη καθημερινή μας διατροφή. Η νηστεία στο γραφείο μπορεί να αποτελέσει πλέον ένα ευχάριστο παιχνίδι νέων γεύσεων και συνταγών που μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας!

LEAVE A REPLY

18 + 14 =