κολοκυθάκια μπριάμ, απλό πιάτο
Η κρυφή ομορφιά του απλού φαγητού

Αλήθεια, πόση ομορφιά μπορεί να κρύβει τελικά ένα απλό πιάτο;

Το απλό πιάτο είναι μόνο το τηγάνισμα δύο αυγών; Ή να φτιάξεις ένα τοστ; Ή μήπως όχι τελικά;

Για κάθε εργαζόμενο εργένη ή οικογενειάρχη, το φαγητό της ημέρας πολλές φορές είναι μια δύσκολη υπόθεση. Όχι μόνο γιατί πρέπει να διαχειριστεί τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο αποδοτικά για πολλές διαφορετικές εργασίες αλλά και γιατί η υπόθεση του φαγητού φαντάζει σαν μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Θέλετε γιατί οι εικόνες και οι παραστάσεις από τις καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές είναι από φαγητά σύνθετα και με πολλά διαφορετικά υλικά και σύνθετες διαδικασίες; Είναι γιατί οι μαγειρικοί διαγωνισμοί έχουν σαν αντικείμενο διαφορετικές τεχνικές και εξειδικευμένες γεύσεις; Είναι η ευκολία που έχουμε πλέον να βρίσκουμε ότι θέλουμε την ώρα που το θέλουμε έτοιμο και στην πόρτα μας;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από παραδοσιακές γεύσεις που θυμίζουν μαμά, γιαγιά και οικογένεια. Γεύσεις που παραπέμπουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την μαγειρική μας κουλτούρα. Πιάτα με απλά υλικά που βρίσκει διαχρονικά εύκολα σε μανάβικα και λαϊκές. Γεύσεις που συνδυάζουν αρμονικά τα τοπικά υλικά της Μεσογειακής Διατροφής. Και το κυριότερο με χαμηλό κόστος.

Φαγητά που μπορούμε να κάνουμε κυριολεκτικά με τα υπόλοιπα που έχουμε στο ψυγείο μας. Όπως κολοκυθάκια μπριάμ ή τουρλού ή όπως αλλιώς μπορεί να πει κανείς, που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα στη κατσαρόλας σε μικρό χρόνο. Ένα απλό πιάτο μα τόσο νόστιμο που ήρθε η ώρα να το γευτείτε.

Υλικά για 4-5 μερίδες

  • Ένα κιλό κολοκυθάκια
  • Μισό κιλό πατάτες
  • 1-2 πιπεριές πράσινες (προαιρετικά και κόκκινες Φλωρίνης)
  • Ένα κουτί χυμό τομάτας ή αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας τομάτας
  • Σκόρδο (2-3 σκελίδες)
  • Δύο μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • Τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Καυτερό πιπέρι
  • Λίγες ελιές

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν λίγο και βάζουμε τις πατάτες να πάρουν χρώμα από κάθε πλευρά

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τις πιπεριές και βάζουμε τα μπαχαρικά. Από πάνω χύνουμε το χυμό τομάτα για να ποτίσει τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε λίγο νερό και φροντίζουμε να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά.

Αν έχουμε χύτρα μπορούμε να ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα χωρίς απαραίτητα να βάλουμε επιπλέον νερό.

Tip επειδή μου αρέσει το καυτερό μπορεί μερικές φορές αντί να βάλω καυτερό πιπέρι να προσθέσω λίγο ταμπάσκο.

Βάλτε στο τέλος του μαγειρέματος πριν σβήσετε το φαγητό λίγες ελιές. Δίνει μια διαφορετική πινελιά

Ακόμα και αν ο ουρανίσκος μας έχει πλέον εκπαιδευτεί σε διαφορετικές υφές και αισθήσεις, ακόμα και αν η ανάγκη μας για γευστική ικανοποίηση έχει πάει σε άλλα επίπεδα, αυτά τα απλά φαγητά με τα ταπεινά υλικά θα είναι πάντα αυτά που θα μας ξυπνάνε το νόστο για σπιτικό φαγητό και μυρωδιές και θα μας ζεσταίνουν την ψυχή με εικόνες από οικεί πρόσωπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ