Γλυκά χωρίς ζάχαρη και θερμίδες αλλά με υπέροχη γεύση

Γλυκά χωρίς ζάχαρη και θερμίδες αλλά με υπέροχη γεύση

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η έλξη προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη στον άνθρωπο.

Βασίζεται μάλιστα στο ένστικτο της επιβίωσης, που τον απωθεί από τις πικρές γεύσεις καθώς η πικρή γευστική ποιότητα συσχετίζεται με τις τοξικές ουσίες στη φύση. Από την άλλη, η γλυκιά γεύση αντιπροσωπεύει την υψηλή διαθεσιμότητα του τροφίμου σε απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή άμεση ενέργεια, ωθώντας μας ενστικτωδώς στην προτίμηση των τροφών αυτών. Και κάπως έτσι “δένει” το γλυκό.

Είναι επομένως λογικό και αναμενόμενο να παρουσιάζουμε αυτή την αρέσκεια στα γλυκά. Αυτό μάλιστα διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς έχει φανεί πως το κατώφλι της αντίληψης του γλυκού ελέγχεται και σε γενετικό επίπεδο.

Αποτελεί όμως το γλυκό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής;

Το Α και το Ω ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι η ισορροπία. Ο τρόπος ζωής που μας ταιριάζει είναι και αυτός που οδηγεί στην υγεία μας σε όλα τα επίπεδα, σωματικό και πνευματικό. Και μέρος αυτής της ισορροπίας είναι και η απόλαυση!

Το γλυκό αναμφισβήτητα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, της παράδοσης αλλά και της επιθυμίας για εξερεύνηση καινούριων γεύσεων. Μέσω της προσφοράς, του κεράσματος, και έναν από τους αγαπημένους τρόπους να γιορτάζουμε τα χαρούμενα γεγονότα της ζωής.

Γίνεται να φτιάχνουμε γλυκάκια νόστιμα αλλά πιο υγιεινά;

Πλέον η βιομηχανία τροφίμων, οι νέες συσκευές αλλά και η υπέροχη φαντασία και το ταλέντο των σεφ και bloggers ανά τον κόσμο, κάνουν τα πράγματα πολύ ευκολότερα προς ένα γλυκό παρασκεύασμα με υψηλότερη θρεπτική αξία και γεύση.

  1. Πειραματίσου με τις μεθόδους παρασκευής

Οι μέθοδοι παρασκευής είναι πολλές φορές αυτές που κάνουν ένα γλυκάκι περισσότερο βαρύ και πλούσιο σε θερμίδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αλλαγή της μεθόδου μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα όμοιο με το αρχικό αλλά και περισσότερο νόστιμο και προσαρμοσμένο στη γεύση μας.

  • Δοκίμασε μια παραλλαγή από τις κλασσικές τηγανίτες της γιαγιάς, ψητές σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ψήσε τις αυγοφέτες στο φούρνο αντί να τις τηγανίσεις στο βούτυρο.
  1. Κάνε έξυπνες αντικαταστάσεις

Τα υλικά μιας συνταγής είναι ο κυρίαρχος παράγοντας για την ποιότητα και τη διατροφική της αξία!

  • Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το 50% από το αλεύρι για το κέικ με αντίστοιχο ολικής άλεσης, νιφάδες ή πίτυρο βρώμης που θα προσδώσουν στο γλύκισμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις τόσο πολύτιμες για την υγεία διαιτητικές ίνες.
  • Παίξε με το γιαούρτι! Η υφή του μας βοηθάει πολύ στις κρέμες, και αποτελεί ένα καμβά έτοιμο να τον απογειώσεις με τη γεύση που προτιμάς. Κάποιες συνταγές απαιτούν το πλήρες γιαούρτι σακούλας, ενώ άλλες είναι εφικτές και με το πιο ελαφρύ.
  • Φτιάξε την κρέμα για το γλυκό ψυγείου χρησιμοποιώντας μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη για να δώσεις τη γεύση που σου αρέσει.
  • Αντικατάστησε τη μισή ποσότητα της σοκολάτας με αντίστοιχη που περιέχει λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη.
  1. Χρησιμοποίησε απλά και αγνά υλικά

Το γλυκό σου δε χρειάζεται να περιέχει τις εξωτικές και δυσεύρετες «υπερτροφές» από κάθε γωνιά του πλανήτη για να είναι υγιεινό. Επέλεξε υλικά απλά και αγνά για να πετύχεις υψηλή ποιότητα και θρεπτική αξία.

  1. Σεβάσου τη λειτουργία κάθε συστατικού στη ζαχαροπλαστική

Η ζάχαρη, το αλεύρι, το λίπος και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική φέρουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα και εκτελούν σημαντική λειτουργία για το τελικό αποτέλεσμα, όχι μόνο τη γεύση. Η ζαχαροπλαστική μοιάζει στη χημεία καθώς κάθε συστατικό της συνταγής μπορεί να παρομοιαστεί με τα αντιδραστήρια μιας χημικής αντίδρασης. Όταν αφαιρείς ή μειώνεις ένα υλικό, προσπάθησε να αναπληρώνεις όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τη χαμένη λειτουργία με κάποια άλλη τεχνική ή εναλλακτικό υλικό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό, γνωστό σου γλυκάκι.

  • Χρησιμοποίησε λίγο παραπάνω baking powder όταν μειώνεις τη ζάχαρη ή τα αυγά σε ένα κέικ, και δοκίμασε να δέσεις τις κρέμες σου με ζελατίνη όταν χρησιμοποιείς προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
  • Εκείνες τις φορές που θέλεις κάτι σίγουρο αλλά στερεύεις από έμπνευση και χρόνο, υπάρχουν και ήδη σχεδιασμένα γλυκά ή συστατικά γλυκών στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αρκεί να επιλέξεις με κριτική και συνείδηση.
  1. Δοκίμασε καινούριες συνταγές

Οι συνταγές για πιο υγιεινά και καθημερινά γλυκά είναι πλέον άφθονες και άμεσα διαθέσιμες για να εμπνευστείς και να καθοδηγηθείς.  Επέλεξε με κριτική σκέψη τα υλικά σου ανάλογα με την εποχικότητα και την εντοπιότητα ώστε το γλυκάκι σου να είναι φιλικό και προς το περιβάλλον!

  • Μπορείς να δοκιμάσεις γλυκά ψυγείου, κρέμες και μπισκότα βρώμης για τις πιο καθημερινές στιγμές! Ένα απλό υλικό, όπως το ζελέ μπορεί να σταθεί υπέροχα σε ένα γλυκό ψυγείου ή ως μια στρώση-έκπληξη σε μία σπιτική σοκολατένια τούρτα.

Φάε το γλυκό σου λοιπόν και καλή απόλαυση!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts