Και οι διαιτολόγοι έχουν ψυχή (και γνώση)

Και οι διαιτολόγοι έχουν ψυχή (και γνώση)

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τον τελευταίο καιρό, πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αναφορές για την δράση και την πραγματική λειτουργία των διαιτολόγων.

Σε πολλές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πληροφορίες αυτές είναι ένα κοινό μυστικό που δεν μπορεί κανείς πλέον να αγνοήσει. Μάταια τόσα χρόνια προσπαθούσαμε να τις κρύψουμε ή να τις αγνοήσουμε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή είτε θα ξεχαστούν είτε θα πάψουν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην κοινωνία και στους πελάτες μας. Όμως πλέον δεν μπορώ άλλο να κρατήσω αυτό το ένοχο μυστικό. Οι τύψεις συνείδησης με βαραίνουν και πλέον πρέπει να πω ανοικτά την αλήθεια.

Οι διαιτολόγοι τρώνε!

Ναι τρώνε όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι! Και το σημαντικότερο; Αγοράζουν και αυτοί τρόφιμα για το σπίτι τους και την οικογένειά τους όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, μερικές φορές μάλιστα από τα ίδια κιόλας καταστήματα!! Και αν όλα αυτά δεν σας κάνουν εντύπωση γιατί τα υποψιαζόσασταν ή τα ξέρατε εδώ και καιρό τότε τα υπόλοιπα σίγουρα θα σας αφήσουν άφωνους!

Έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό κατανάλωσης “πίτα γύρο χοιρινό κομπλέ απ’ όλα” με πίτα ΚΑΝΟΝΙΚΗ και όχι ολικής στα κάρβουνα!!! Σε παρόμοιο περιστατικό διαιτολόγος έφαγε 3 σουβλάκια χοιρινά με πίτες ψημένες βουτηγμένες στο τζατζίκι! Εκεί που η κτηνωδία ξεπερνάει κάθε όριο ήταν στο περιστατικό πολλαπλής κατανάλωσης κατ’ εξακολούθηση πατάτας τηγανητής με σάλτσα τυρί ροκφόρ. Ο συγκεκριμένος διαιτολόγος μάλιστα (πλέον εθισμένος και εξαρτημένος από τη σάλτσα ροκφόρ) έχει αναρριχηθεί στα υψηλά κλιμάκια διοίκησης του συλλόγου των διαιτολόγων.

Προχωρώντας παραπέρα τις καταγγελίες μου δεν μπορώ να μην σας εξομολογηθώ ότι προσωπικά έχω φάει βρώμικο από καντίνα έξω από το Καραϊσκάκη! (α ρε Θρυλάρα αρρώστια!!) Και μάλιστα παρέσυρα στο συγκεκριμένο αδίκημα ακόμα 3 αθώους (παλιόγαυρους ) στην άβυσσο της αμαρτίας του “διπλή μουστάρδα παρακαλώ” προσθέτοντας και το “μία μπύρα παγωμένη, δεν πάει μόνο του κάτω”.

Μερικές ακόμα αποκαλύψεις

Με αναφιλητά και δάκρυα στα μάτια, σας αποκαλύπτω ότι ναι υπάρχουν στο κλάδο μας επαγγελματίες που πίνουν το καφέ με 2 κουταλιές ζάχαρη άσπρη και όχι καστανή. Ξέρω πτυχιούχους διαιτολόγους που όχι μόνο τρώνε και το μπισκοτάκι που σερβίρουν μαζί με το καφέ αλλά τρώνε και του διπλανού.

Εκεί που το σκάνδαλο ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και ανεκτικότητας από την κοινωνία συνολικά, είναι με την διαβρωτική τους δράση στα θεμέλια της κοινωνίας.

Δίνουν στα παιδιά τους γλυκά και σοκολάτες! Μερικές φορές μάλιστα τα αφήνουν να δεχτούν ένα κέρασμα στο σχολείο από κάποιο συμμαθητή. Θέλετε πιο σκληρές αποκαλύψεις; Ξέρω ότι πολλοί διαιτολόγοι διοργανώνουν ΚΑΙ παιδικές γιορτές στα παιδάκια τους καλώντας συμμαθητές τους! Επώνυμα λοιπόν σας καταγγέλλω ότι γίνεται συστηματική διακίνηση γλυκών, χυμών αλλά και διάφορων έτοιμων φαγητών όπως επίσης και ψωμιού! ΜΕ ΓΛΟΥΤΕΝΗ!

Για όλα τα παραπάνω ομολογώ!

Ναι αγαπητοί μας φίλοι, συμπολίτες Και πελάτες! Τα κάνουμε ΟΛΑ τα παραπάνω και ποιος ξέρει πόσα ακόμα πιο πολλά που δεν σας λέμε! Όμως καλό είναι (και μιλάμε σοβαρά τώρα) να κατανοήσουμε όλοι, ότι και οι διαιτολόγοι είναι άνθρωποι με αδυναμίες, επιθυμίες και προτιμήσεις. Και ότι ζουν όπως όλοι οι υπόλοιποι. Γιορτάζουν όπως οι υπόλοιποι, Χριστούγεννα, Πάσχα και άλλες γιορτές. Τηρούν τα ίδια έθιμα και έχουν μεγαλώσει με τα ίδια φαγητά που μεγάλωσαν όλοι οι υπόλοιποι. Έχουν και οι ίδιοι κοινωνική ζωή, δεν ζουν απομονωμένοι σε ξεχωριστές κοινότητες και το βασικότερο πρέπει να φάνε για να ζήσουν και γιατί όχι να απολαύσουν την τροφή τους.

Από αυτό και μόνο κάποιος εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι το να είσαι διαιτολόγος δεν σημαίνει “βγαίνεις εκτός ζωής ή διατροφικής καθημερινότητας”. Απλά οι διαιτολόγοι έχουμε τη γνώση του πώς να χειριζόμαστε τη τροφή και ποιους βασικούς κανόνες πρέπει να ακολουθούμε για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Και φυσικά παραβιάζουμε τους κανόνες και φυσικά υποκύπτουμε και εμείς στις επιθυμίες μας και φυσικά γευόμαστε τα ίδια τρόφιμα που καταναλώνουν όλοι γύρω μας.

Σωστή διατροφή δεν σημαίνει ότι μπαίνω στη γυάλα και ακολουθώ μηχανικά και μονότονα ένα σύνολο κανόνων. Ούτε ότι κτίζω ένα τοίχο από μη και όχι.

Σωστή διατροφή σημαίνει ορθή διαχείριση ΠΟΡΩΝ σε συνάρτηση με τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις. Να ξέρεις δηλαδή TI να φας και ΠΟΣΟ να καταναλώσεις από ΠΟΙΕΣ τροφές ή εδέσματα ανάλογα με τις κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες. Δεν μπορεί επειδή είσαι διαιτολόγος να πας στο γάμο και στο γαμήλιο γλέντι να τρως το γιαουρτάκι με τα δημητριακά ή την πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών με το άπαχο τυρί για να τονίσεις το ορθό μέτρο και να δώσεις το σωστό παράδειγμα. Αυτό δεν είναι διαιτολόγος, αυτό είναι ο ορισμός του ξενέρωτου.

Σωστή διατροφή δεν σημαίνει ακολουθώ με σχολαστική ακρίβεια ένα πρότυπο διατροφής χωρίς αποκλίσεις, στο βωμό της επίτευξης ενός αριθμητικού μεγέθους σε μια ζυγαριά. Σωστή διατροφή σημαίνει να μπορώ να προσαρμόζω τη λήψη της τροφής ανάλογα με αυτά που βρίσκονται γύρω μου και να προσαρμόζω τις συνολικότερες μετέπειτα επιλογές μου. Έφαγα κάτι που δεν ήταν στα πλαίσια του προγράμματος; Κανένα πρόβλημα Κάνω όλες τις διορθώσεις και προχωράω ανάλογα. Διαφορετικά όλες οι δίαιτες θα τερμάτιζαν τις πρώτες 48 ώρες και θα ξεκίναγαν ξανά από το μηδέν.

Σωστή διατροφή σημαίνει να κάνω μικρές ουσιαστικές καθημερινές αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και λειτουργώ σε σχέση με το φαγητό και όχι μόνο σε σχέση με το τι καταναλώνω. Το ότι θα φάμε μία σοκολάτα ή θα πάμε στο γήπεδο και θα απολαύσουμε την νίκη του Ολυμπιακού (δεδομένο) τρώγοντας ένα βρώμικο, δεν σημαίνει ότι όλη μας η διατροφή βασίζεται σε αυτό. Ούτε ότι κάθε φορά που χαιρόμαστε θα τρώμε βρώμικο ούτε ότι κάθε φορά που θα στεναχωριόμαστε ή θα αγχωνόμαστε θα τρώμε πακέτα από γλυκά και σοκολάτες.

Σωστή διατροφή σημαίνει ότι σε ένα βάθος χρόνου είμαστε σε θέση να χειριστούμε τις τροφές σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας και την κατάσταση υγείας μας και χρησιμοποιούμε το φαγητό σαν μέσο να καλύψουμε τις απαιτήσεις του σώματος μας σε θρεπτικά συστατικά και όχι τις ανάγκες της ψυχής μας σε συναισθήματα.

Σωστή διατροφή σημαίνει να μπορώ να ανταποκριθώ κα να προσαρμοστώ σε συνθήκες ζωής και δουλειάς που με βγάζουν έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια. Να βρίσκω τρόπους να τρέφομαι σωστά ακόμα και όταν δεν είμαι στο άνετο περιβάλλον του σπιτιού (να έχει κάποιος το ταπεράκι στη δουλειά, να βρίσκει χρόνο για να φάει το φαγητό του), να τροποποιώ το ωράριο μου για να φάω το φαγητό μου και να κάνω σωστές επιλογές όταν έχω να διαλέξω ανάμεσα σε διαφορετικά έτοιμα φαγητά. Να βρίσκω χρόνο να προετοιμάσω το φαγητό μου ακόμα και όταν οι ώρες μέσα στην εβδομάδα δεν το επιτρέπουν (να προετοιμάζω τα γεύματα μου το Σαββατοκύριακο) .

Με τα παραπάνω δεν θέλω ούτε να απολογηθώ εξ ονόματος του επαγγέλματος ούτε να δικαιολογήσω καταστάσεις. Απλά είναι υποκριτικό να κοιτάζεις το κλαδί και να κριτικάρεις τη στιγμή που χάνεις όλο το δάσος (και το γενικό νόημα και σκοπό) .

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts