Αισθάνεστε τον τελευταίο καιρό συναισθηματική φόρτιση, ενώ αντίθετα τα όρια αντοχής σας έχουν φθίνουσα πορεία; Μήπως η διατροφή σας έχει προσαρμοστεί στους έντονους ρυθμούς ζωής σας και στηρίζεται ως επί το πλείστον σε γρήγορες και εύκολες λύσεις;

Εάν όλα τα παραπάνω σάς είναι οικεία, τότε προσπαθήστε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, και παράλληλα να καταπολεμήσετε το στρες, μέσω της διατροφής σας.

Σας υπενθυμίζω τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους στην υγεία σας και σας συνιστώ κάποιες «αντί-στρεσογόνες» τροφές.

Ουσίες που καταπολεμούν το άγχος

Διατηρηθείτε σε εγρήγορση καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες διασπώνται σε συμπλέγματα αμινοξέων κατά τη διαδικασία της πέψης. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των χημικών ουσιών ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση. Τροφές υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χαλαρώστε και απαλλαγείτε από τον εκνευρισμό καταναλώνοντας τροφές που εμπεριέχουν υδατάνθρακες.

Με τη διάσπαση των υδατανθράκων κατά την πέψη παράγεται η σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Τροφές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε έστω και εν μέρει το στρες είναι το πολύσπορο ψωμί, τα δημητριακά, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες.

Αντιμετωπίστε πιθανά συμπτώματα θλίψης μέσω της λήψης φυλικού οξέος, η έλλειψη του οποίου ευθύνεται για τη μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης.

Το φυλικό οξύ ανιχνεύεται στο σπανάκι και στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού.

Αντιμετωπίστε τη συναισθηματική φόρτιση και ενδεχόμενες κρίσεις άγχους προσλαμβάνοντας σελήνιο.

Το ιχνοστοιχείο σελήνιο υπάρχει στον ηλιόσπορο, σε δημητριακά ή ακόμα και σε ένα σάντουιτς τόνου.

Ενδυναμώστε τη μνήμη σας και ενισχύστε τη δυνατότητα συγκέντρωσής σας καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε χολίνη.

Η χολίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και συμβάλλει στην έκκριση της χημικής ουσίας ακετυλοχολίνης από τον εγκέφαλο, η οποία συσχετίζεται με την ενδυνάμωση της μνήμης. Η χολίνη υπάρχει στα αβγά και στο συκώτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού εμφανίζουν ασθενή μνήμη και είναι επιρρεπή στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε 

Καφεΐνη

Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό. Σε λογικές ποσότητες βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωσή της όμως ενοχοποιείται για εκδηλώσεις νευρικότητας, άγχους, και αϋπνίας. Επιχειρήστε να περιορίσετε την καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης και θα παρατηρήσετε ότι παράλληλα θα μειωθούν και οι στρεσογόνες αντιδράσεις σας.

Αλκοόλ

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι καταναλώνουν αλκοόλ προκειμένου να μειώσουν το άγχος τους. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ βοηθά να χαλαρώσετε. Οι μεγάλες ποσότητες όμως ενδέχεται να εντείνουν το στρες και να προκαλέσουν διαταραχές στονύπνο.

Νικοτίνη

Παρ’ όλο που αρκετοί πιστεύουν ότι συμβάλλει στη χαλάρωση, στην πραγματικότητα αυξάνει τα επίπεδα άγχους. Πολλοί πρώην καπνιστές αναφέρουν ότι όταν διέκοψαν το κάπνισμα αισθάνονταν ψυχική ευεξία και πιο ξεκούραστοι.

Το σώμα σας, μέσω της υγιεινής διατροφής, είναι σε θέση να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα το στρες και να ανταπεξέλθει στους έντονους ρυθμούς της ζωής σας.

Αν λοιπόν η ένταση και το άγχος κυριαρχούν στην καθημερινή σας ζωή, προσαρμόστε το διαιτολόγιό σας στις καθημερινές σας ανάγκες, προκειμένου να σας χαρίσει ευεξία και ζωντάνια για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας.