Ωδή προς το μελομακάρονο

Ωδή προς το μελομακάρονο

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Θα ξεκινήσω με ένα αμείλικτο και βασανιστικό ερώτημα.  Για ποιο λόγο πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα για να φάμε μελομακάρονα;  Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο;

Και αφού μπόρεσα να εκφράσω τα εσώψυχα μου, ας αφιερώσω τον εαυτό μου στο να περιγράψω και να  εκθειάσω αυτό το μικρό θαύμα. Το μελομακάρονο διακρίνεται για την απλότητα και τη λιτότητα του. Παρασκευάζεται με πολύ απλά υλικά,  αλεύρι, ζάχαρη, χυμός πορτοκαλιού και ελαιόλαδο. Απλό στην παρασκευή του αλλά απογειώνεται θεαματικά με τη πλούσια γεύση που οφείλεται στο μέλι, την κανέλα και φυσικά στα τριμμένα καρύδια

Όχι, διατροφικά δεν το λες αδιάφορο.

Και τα καλά λιπαρά του έχει, από το ελαιόλαδο και τα καρύδια (ναι μπορεί κάποιος να πει ότι κάνει καλό στη καρδιά) και τα όποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να πάρει από το χυμό πορτοκαλιού, τη κανελα και το μέλι. Ειδικότερα μιλάμε για τα αιθέρια έλαια από την κανέλα και το πορτοκάλι αλλά και κάποιες από τις πολλές ουσίες που βρίσκονται στο μέλι. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο βρασμός και το ψήσιμο μειώνουν αρκετά το θρεπτικό περιεχόμενο.

Θερμιδικά είναι ο φτωχός συγγενής (ω ναι!!!) των υπόλοιπων εορταστικών γλυκών με μόλις 180-200 θερμίδες ανά τεμάχιο. Κάτι λιγότερο από μία πίτα από σουβλάκι (άψητη) ή όσο ένα παξιμάδι κριθαρένιο ολικής των 50 γραμμ ή 2,5 φέτες ψωμί ολικής άλεσης. Αλλά όπως κατάλαβα από το παγωμένο σας χαμόγελο μόλις καταλάβατε ότι και αυτό (αναλογικά με άλλες τροφές) έχει τις θερμίδες του. Οπότε ναι μπορεί να είναι μια γλυκιά γεύση στο στόμα αλλά είναι μια πίκρα στη ζυγαριά.

Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι το σώμα μας είναι μια θαυμάσια μηχανή που λαμβάνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από τη τροφή και τα χρησιμοποιεί / καταναλώνει μέσα από τη φυσική δραστηριότητα. Που όμως για να ξοδέψετε αυτές τις περίπου 200 θερμίδες θα πρέπει να ασκηθείτε για περίπου 20-30 λεπτά. Κάτι που σημαίνει ότι όταν βάλετε την πιατέλα κάτω, θα πρέπει μετά να κάνετε μια επίσκεψη πηγαίνοντας σε φίλους στη Θεσσαλονίκη περίπου περπατώντας. (Για την επιστροφή θα “εφοδιαστείτε’ εκεί)

Πως μπορείτε να τα απολαύσετε

Φυσικά όχι με μία μπουκιά. Δείξτε αυτοσυγκράτηση και με μικρές μπουκιές (εντάξει έως δύο, πόσο να αντέξει ο άνθρωπος;) απολαμβάνοντας τη γεύση μασώντας καλά. Μπορείτε επίσης να τα κάνετε μικρά σε μέγεθος, σαν μπουκίτσα έχοντας έτσι την αίσθηση ότι καταναλώνετε ποσότητα.

Δοκιμάστε επίσης να μην έχετε στο οπτικό σας πεδίο την πιατέλα με τα γλυκά. Ναι υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι όσο βλέπετε τα γλυκά, τόσο θέλετε να τα φάτε. (αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποιοι έκαναν σοβαρή μελέτη για κάτι που ξέρει και ένα μωρό παιδί!). Αλλά δεν είναι κακή ιδέα να τα σκεπάσετε με κάποιο πανί ή πιάτο.

Μπορείτε ακόμα να βάλετε ένα κανόνα, να απολαύσετε ένα μελομακάρονο ΜΕΤΑ από ένα μεγάλο περίπατο ή κάποια άσκηση (όχι η μετακίνηση από τον καναπέ έως την πιατέλα ΔΕΝ είναι άσκηση). Έτσι θα λειτουργήσει ως ένα είδος “ανταμοιβής” που μπορεί να αποτελέσει και ένα καλό κανόνα για την κατανάλωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως να θυμάστε. Ένα μελομακάρονο από μόνο του δεν μπορεί να ακυρώσει μια συνολική προσπάθεια διαχείρισης της διατροφής σας και ελέγχου του σωματικού σας βάρους. Τα γλυκά είναι ΚΟΜΜΑΤΙ της διατροφής μας και όχι το όλον της. Εφόσον μπορούμε κάνουμε επιλογές και να έχουμε μια ποικιλία σε αυτή, η κατανάλωση ενός μελομακάρονου δεν φέρνει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση.

Γιορτές έρχονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Ας μην φορτώσουμε τον εαυτό μας με παραπάνω ενοχές και τύψεις. Ας ορίσουμε εμείς το πόσο θα φάμε και ας προσπαθήσουμε τους κανόνες μας να τους τηρήσουμε. Υπάρχει χρόνος για διόρθωση αλλά και γνώση για το πως θα το κάνουμε αυτό.

Και για να μην λέτε ότι δεν σας σκέφτομαι εδώ μπορείτε να βρείτε μια special συνταγή για μελομακάρονα. 

Όμως ακόμα δεν κατάλαβα γιατί δεν τα φτιάχνουν όλο το χρόνο…

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts