Οικονομική διαχείριση των φυσικών πόρων…από σπίτι!

Οικονομική διαχείριση των φυσικών πόρων…από σπίτι!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, και αυτή ειναι μία κατάσταση που μας αφορά όλους και σχετίζεται ισχυρά και με την διατροφική μας καθημερινότητα.

Υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσουμε καθημερινές πρακτικές της κουζίνας, της διατροφής και της κατανάλωσης τροφίμων ωστε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης και όχι του περιβαλλοντικού προβλήματος. Άλλωστε η υγεία της Γης, συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των δικών μας ανθρώπων!

  1. Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν είναι σε χρήση. Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας ένα πολύπριζο με διακόπτη.

2. Σπαταλάμε λιγότερη ενέργεια βγάζοντας τις συσκευές από την πρίζα. Πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιούμε το μίξερ πάγκου που όμως είναι μόνιμα συνδεδεμένο;

3. Καταναλώνουμε το νερό με συνείδηση! Το νερό είναι πολύτιμο για τη ζωή, και μπορούμε να σπαταλήσουμε λιγότερο με απλές τροποποιήσεις.

  • Χρησιμοποιούμε το νερό από το πλύσιμο της σαλάτας για να ποτίσουμε τα φυτά μας
  • Εκκινούμε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο, και όταν έχουμε λίγα μόνο πιάτα για πλύσιμο τα πλένουμε στο χέρι – κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας μία λεκάνη με νερό και σαπούνι και πλένοντας τα πιάτα με προτεραιότητα:
    ποτήρια < μαχαιροπήρουνα < πιάτα < μπολ και σαλατιέρες < μαχαίρια και σπάτουλες < επιφάνειες κοπής < κατσαρόλες και τηγάνια
    ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα
  1. Ψωνίζουμε με πρόγραμμα και λίστα, επιπλέον τρόφιμα που δε βρίσκουν τη θέση τους στο τραπέζι μας ισούνται με περισσότερη σπατάλη τροφίμων. Προσπαθούμε να επιλέγουμε μάλιστα συσκευασίες φιλικότερες προς το περιβάλλον, χωρίς υπερβολές στο πλαστικό και το περιτύλιγμα. Χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες-δίχτυα για τα ψώνια και αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ.

5. Χρησιμοποιούμε χαρτικά προϊόντα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από ανακυκλωμένο χαρτί. Καθαρίζουμε τον πάγκο της κουζίνας χρησιμοποιώντας σφουγγάρι ή επαναχρησιμοποιούμενη πετσέτα και όχι χαρτί κουζίνας

6. Κάνουμε προσεκτική ανακύκλωση

7. Τρεφόμαστε με συνείδηση προς το περιβάλλον:

  • Επιλέγουμε τρόφιμα τοπικά και εποχικά, καθώς η παραγωγή λαχανικών και φρούτων εκτός εποχής, καθώς και η μεταφορά τους από μία άλλη χώρα φέρει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ποιος ο λόγος να καταναλώνουμε “υπερτροφές” από εξωτικά μέρη όταν και μόνο η μεταφορά τους μπορεί ακόμα και να κοστίζει στο περιβάλλον περισσότερο από οτι ωφελούν συνολικά την υγεία μας; Άλλωστε η φύση έχει φροντίσει για ποικιλία προϊόντων και διαφορετικά είδη ανά εποχή και μας προσφέρει εναλλαγή στις γεύσεις!
  • Τρώμε κρέας με μέτρο και προσπαθούμε να εισάγουμε περισσότερες φυτικές τροφές στην καθημερινή μας διατροφή

8. Επενδύουμε στην αγορά ενός παγουριού-επαναχρησιμοποιούμενου ποτηριού. Η ενυδάτωση μας είναι απαραίτητη, αλλά δε χρειάζεται να επιφέρει τη χρήση τόνων πλαστικού από τα πλαστικά μπουκαλάκια!

9.Πίνουμε νερό βρύσης και καταφεύγουμε στο εμφιαλωμένο μόνο όταν είναι ανάγκη

10. Προγραμματίζουμε τη χρήση του φούρνου μας σωστά, και αποφεύγουμε την προθέρμανση αν δεν είναι απαραίτητο. Περιορίζουμε το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου σε όσο λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς πέφτει η θερμοκρασία του και σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια. Το σπίτι θα μυρίσει όπως και να χει!

11. Χρησιμοποιούμε λιγότερες χαρτοπετσέτες!

12. Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών πιάτων-μαχαιροπήρουνων μιας χρήσης. Υπάρχουν στην αγορά ελαφριά, επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα για το πικνίκ ή το μικρό παρτάκι

13. Χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες παγοθήκες και όχι παγοκυψέλες μιας χρήσης – άλλωστε πάντα μας δυσκολεύουν!

Ας δοκιμάσουμε μία αλλαγή τη φορά, και σιγά σιγά θα έχουμε όχι μόνο συμβάλλει με τον τρόπο μας σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία του σπιτικού μας!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts