Πως συμβάλουν στην υγεία μας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά;

Πως συμβάλουν στην υγεία μας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Όλοι μας έχουμε διαβάσει σε διάφορα προϊόντα “πλούσιο σε προβιοτικά” ή έχουμε δει σε διαφημίσεις προϊόντων να γίνεται αναφορά στα προβιοτικά και στα πρεβιοτικά.

Ξέρουμε όλοι ή έστω υπολογίζουμε ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Γιατί όμως; Τί είναι τελικά και πως μας βοηθούν;

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Τα προβιοτικά συστατικά (probiotics) είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα, επιβιώνουν κατά τη διάρκεια του περάσματος τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και είναι ωφέλιμα για την υγεία μας, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Στα προβιοτικά προϊόντα περιλαμβάνονται κυρίως το γιαούρτι, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένοι χυμοί.

Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν. Αντίθετα, εμποδίζουν να αναπτυχθούν τα παθογόνα μικρόβια τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα του σώματος. Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις. Επιπρόσθετα, βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα κάτι που βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το οποίο περιέχει λακροβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προϋπόθεση είναι να αναγράφεται στη συσκευασία του ότι περιέχει ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίου.

Για να είναι ένα τρόφιμο προβιοτικό πρέπει το προβιοτικό του συστατικό να διαθέτει τα ακόλουθα κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πρέπει να είναι κατάλληλο για τρόφιμο
  • Πρέπει να είναι παρόν με τη μορφή ζωντανών κυττάρων, σε μεγάλες ποσότητες πριν την πρόσληψη (περίπου 100.000.000/ γραμμάριο προϊόντος στο οποίο βρίσκεται)
  • Πρέπει να είναι σταθερό και να παραμένει ζωντανό μέχρι την ημερομηνία λήξης του προϊόντος στο οποίο βρίσκεται
  • Πρέπει να ασκεί ευεργετική δράση στην υγεία και μέσα στο ίδιο το τρόφιμο.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, μαύρη σοκολάτα, τουρσί, ψωμί με προζύμι

ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ: Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά, αφού δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το ανθρώπΙνο σώμα. Συμβάλουν στη διατήρηση υγιούς πεπτικού συστήματος και εντοπίζονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες, σπαράγγια, σκόρδο, όσπρια, πλιγούρι βρώμης, μέλι και κρεμμύδια.

Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από τα εντερικά βακτήρια γΙα ζύμωση. Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια που σχετίζονται με ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις, μπορούν να στοχευθούν ειδικά. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά έχουν κινήσει το ενδιαφέρον, σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχουν για την υγεία. Αν και οι έρευνες είναι συνεχιζόμενες, φαίνεται ότι τα προβιοτικά μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας που προκαλείται από τη λήψη αντιβίωσης, στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, στην επιτάχυνση της θεραπείας εντερικών λοιμώξεων και στην πρόληψη ή μείωση της σοβαρότητας κρυολογημάτων και γρίπης.

Συμμετέχουν στο μεταβολισμό των τροφών και τη σύνθεση ενζύμων και βιταμινών, όπως η βιταμίνη Κ και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, η διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος έχει συσχετισθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και νόσου Αλτσχάιμερ. Η πρόσληψη συμπληρώματος προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στις παραπάνω παθήσεις, όπως επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους, αλλά και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.

Μετά από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γεννάται εύλογα το ερώτημα «τελικά ποια είναι καλύτερα τα πρεβιοτικά ή τα προβιοτικά;». Η απάντηση είναι ότι και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού και την εν γένει καλή υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, τα προβιοτικά προϊόντα δρουν πιο άμεσα, παρέχοντας τα συστατικά εκείνα που προστατεύουν, ενώ τα πρεβιοτικά δρουν λίγο πιο έμμεσα ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά συστατικά. Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι σήμερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει λανθασμένα διατροφικά πρότυπα, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα έχει διαταραγμένη εντερική χλωρίδα. Κατά συνέπεια, δεν είναι εύκολο να ενισχύσεις μια «ελαττωματική εντερική χλωρίδα» με πρεβιοτικά, αν πρώτα δεν την αποκαταστήσεις με προβιοτικά συστατικά και προϊόντα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts