Προβιοτικά. Ένα πολύτιμος βοηθός για το Γιορτινό τραπέζι

Προβιοτικά. Ένα πολύτιμος βοηθός για το Γιορτινό τραπέζι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς (βακτήρια) και ζυμομύκητες. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται φυσιολογικά και στο έντερό μας και ωφελούν τον οργανισμό μας – ειδικά το πεπτικό σύστημα.

Τα προβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων ή τροφίμων είναι αντίστοιχα με αυτά που βρίσκονται στο έντερό μας και επί της ουσίας, ενισχύουν αυτά του εντέρου είτε σε αριθμό (έχει μειωθεί ο αριθμός του συνόλου των μικροοργανισμών του εντέρου και τον αναπληρώνουν) είτε σε λειτουργικότητα (μείωση των ικανοτήτων τους και ενισχύουν την δράση τους).

Τι κάνουν τα προβιοτικά;

Για να κατανοήσουμε τον ρόλο των προβιοτικών πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη λειτουργία του εντέρου. Το εσωτερικό του εντέρου μας, όπως και κάθε επιφάνεια του σώματός μας, είναι καλυμμένο με μικροσκοπικά πλάσματα, κυρίως βακτήρια. Αυτοί οι οργανισμοί δημιουργούν ένα μικρο-οικοσύστημα γνωστό ως μικροβίωμα. Και παρόλο που εμείς δεν συνειδητοποιούμε καν την ύπαρξή τους, το μικροβίωμα του εντέρου παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, έχοντας την ικανότητα να επηρεάσει ακόμα και την διάθεσή μας.

Και στις γιορτές;

Κατά την διάρκεια των γιορτών, είναι συχνό να είμαστε καλεσμένοι σε πολλά γιορτινά τραπέζια, όπου παρατηρείται μία αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες, αλλά και αλκοόλ, τα οποία προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα μέσα σε λίγες ώρες. Τις περισσότερες φορές σε ένα γιορτινό τραπέζι απορυθμίζεται εντελώς η καθημερινή διατροφή ενός ατόμου με γεύματα που προσπερνιούνται, με το εκάστοτε άτομο να μένει νηστικό πολλές ώρες πριν κάτσει στο τραπέζι, να μην καταναλώνει τη συνηθισμένη ποσότητα νερού και να επιλέγει να προσθέσει στο γεύμα του ποσότητες και τρόφιμα που ουδέποτε θα τα κατανάλωνε σε τέτοιες ποσότητες υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σε μία καθημερινή διατροφή τα γεύματα, το ένα διαδέχεται το άλλο, υπάρχει μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και δεν συνδυάζεται γεύμα μαζί με ένα μεγάλο γλυκό, ενώ το νερό αποτελεί βασική πηγή ενυδάτωσης.

Όταν έρχονται οι γιορτές, ο περισσότερος κόσμος μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία απορρύθμισης της διατροφικής του καθημερινότητας με αποτέλεσμα, μετά από κάθε γιορτινό τραπέζι (είναι πολλά), να νιώθει τα εξής :

  • Πόνος στο στομάχι – επάνω μέρος της κοιλιάς
  • Φούσκωμα – μετεωρισμός λόγω αυξημένης παραγωγής αερίων
  • Καούρα στο στομάχι
  • Έντονα ρεψίματα
  • Πρώιμη πληρότητα και αίσθηση φουσκώματος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος
  • Η πληρότητα μετά από ένα γεύμα να  διαρκεί περισσότερο από ό, τι έπρεπε
  • Ναυτία – εμετός (πιο σπάνια)
  • Πόνος-αίσθημα πρηξίματος χαμηλά στο έντερο
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Ένα τρόπος για να νιώσουμε καλύτερα σε ένα γιορτινό τραπέζι είναι η προνοητικότητα. Πέρα από τις βασικές οδηγίες (δεν μένουμε νηστικοί, τρώμε πάντα τα σνακ μας πριν το γιορτινό γεύμα, ενυδατωνόμαστε επαρκώς, επιλέγουμε μικρές ποσότητες των τροφών που θέλουμε να καταναλώσουμε), φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα προβιοτικό σκεύασμα με την βοήθεια πάντα των ειδικών. Μπορούμε να καταναλώσουμε τα προβιοτικά καθημερινά, καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην καλή υγεία του εντέρου (είναι πιθανό πως σε κάθε οργανισμό το μικροβίωμα  να μην λειτουργεί στο 100% ) αλλά και στην μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προαναφέραμε.

Είναι πρωταρχικής σημασίας να επιλέξουμε το κατάλληλο προβιοτικό για τον οργανισμό μας, οπότε μπορούμε να απευθυνθούμε στον διαιτολόγο μας, τον γιατρό μας ή τον φαρμακοποιό μας και να προμηθευτούμε τα προβιοτικά μας , τα οποία θα είναι ο σύμμαχος μας για τις μέρες των εορτών, χωρίς να χρειάζεται μετά από κάθε γιορτινό τραπέζι να καταναλώσουμε σόδα  και αναψυκτικά με ανθρακικό με σκοπό να ανακουφιστούμε από τις ενοχλήσεις. Τα προβιοτικά θα μπορούν να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, στην μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων αλλά στην γενικότερη βελτίωση του πεπτικού συστήματος.

Βιβλιογραφία :

  1. «Probiotics». National Health Service. 2018.
  2. «Probiotics: What You Need To Know». National Center for Complementary and Integrative Health, US National Institutes of Health. 2019
  3. «Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new.». World J Gastroenterol 22 (7): 2179–94. 2016
  4. «Health benefits and health claims of probiotics: Bridging science and marketing». British Journal of Nutrition 106 (9): 1291–6. 2011
  5. Clinical Therapeutics, Volume 43, Issue 12. Development of a Probiotics Practice E-Reference Database for Health Care Professionals Adison Dai YongGohBSc(Pharm)(Hons) et al. December 2021

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts