Πατάτα:

Η πατάτα  όταν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνει το 50% της βιταμίνης C που περιέχει. Περιέχει αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή , καροτενοειδή κ.α) , τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες από την οξείδωση , δρώντας προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στα αντιοξειδωτικά της πατάτας περιλαμβάνεται:

  1. το χλωρογενικό οξύ .
  2. οι κατεχίνες ( σε μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκονται στις μωβ πατάτες).
  3. η λουτεΐνη , πιο γνωστή για τη δράση της στην υγεία των ματιών .
  4. η βιταμίνη C , η οποία όμως μειώνεται αρκετά με το ψήσιμο.

Επιπλέον :

  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη . Όμως η ψύξη της μετά το μαγείρεμα , δημιουργεί έναν τύπο αμύλου που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο.
  • Όταν η πατάτα βράζεται με την φλούδα της διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνες C , των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και του καλίου της απ’ότι σε αντίθετη περίπτωση.

Είναι καλή πηγή:

  • Καλίου
  • Μαγνησίου
  • Φωσφόρου
  • Φυλλικού Οξέος
  •  Ω-6 λιπαρών οξέων
  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Κ
  • Βιταμίνης Β6

Διατροφική Αξία :

170g περιέχουν:
– 31,3g υδατάνθρακες
-0,2g λίπη
-3,4g πρωτεΐνης
-3,7g φυτικές ίνες
-131kcal

Γλυκοπατάτες τι κάνουν στον οργανισμό μας ;
Οφέλη :

  • Βελτιώνει την γαστρεντερική υγεία.
  • Έχει αντιοξειδωτική ικανότητα .
  • Βελτιώνει την  υγεία των μαλλιών και δέρματος .
  • Έχει προστατευτική δράση στο διαβήτη .
  • Παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Προστατεύει την καρδία .
  • Παίζει ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Διατροφική Αξία:

180 Κcal /200g ψητή , έχει 6Κcal λιγότερες από την πατάτα.

Είναι καλή πηγή:

  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Ε
  • Καλίου
  • Φωσφόρου