Το ακτινίδιο και τα οφέλη του στην υγεία

Το ακτινίδιο (ή αλλιώς κίουι) αποτελεί γένος φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των ακτινιδιοειδών και προέρχεται από την Ασία.

Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis). Η πράσινη σάρκα του διακρίνεται για την μοναδική γλυκόξινη γεύση του.

Θρεπτικά συστατικά του ακτινιδίου

Τα ακτινίδια είναι μικρά φρούτα γεμάτα σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και το φυλλικό οξυ. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, ενώ η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι περισσότερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Οι μαύροι σπόροι του είναι βρώσιμοι, όπως και η ασαφής καφετιά φλούδα, αν και πολλοί προτιμούν να το καταναλώσουν ξεφλουδισμένο.

Οφέλη για την υγεία

Το ακτινίδιο περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών και καροτενοειδών με αντιοξειδωτική δράση, τα οποία παρέχουν προστασία στο DNA του ανθρώπου. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Έτσι, πολλά είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του και κάποια από αυτά είναι:

  1. Βοηθά στη θεραπεία του άσθματος

Θεωρείται ότι η υψηλή ποσότητα βιταμίνης C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του άσθματος. Σε Ιταλική μελέτη με παιδιά από  την βόρεια και κεντρική Ιταλία, διαπιστώθηκε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Όσα παιδιά κατανάλωναν περισσότερα εσπεριδοειδή και ακτινίδια (5-7 μερίδες την εβδομάδα) είχαν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σχέση με αυτά κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες (λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα).

  1. Βοηθά στην πέψη

Τα ακτινίδια έχουν πολλές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την πέψη. Περιέχουν επίσης ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη που μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της πρωτεΐνης.

  1. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως το ακτινίδιο, είναι σημαντικά για την σωστή λειτουργία του εντέρου. Συμβάλουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το παχύ έντερο (το οποίο είναι χρήσιμο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου). Βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

  1. Έχει αντιγηραντική δράση

Το ακτινίδιο παρουσιάζει αντιγηραντική δράση λόγω των βιταμινών Α, C και E. Αυτές καταπολεμούν τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν στις ρυτίδες. Παράλληλα ανακουφίζουν την ξηρότητα του δέρματος και προάγουν την απαλότητα του.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ακτινίδια είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες. Σε μια μελέτη φάνηκε ότι τα ακτινίδια μπορεί να υποστηρίξουν την ανοσολογική λειτουργία και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που μοιάζουν με το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων υγείας

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη φάνηκε ότι η τακτική κατανάλωση του ακτινιδίου μειώνει την πιθανότητα οξειδωτικού στρες, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Δεδομένου ότι η οξειδωτική βλάβη του DNA συνδέεται στενά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η τακτική κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, συμβάλει στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα σε άτομα με διαβήτη.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα ακτινίδια μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο και από ότι ένα μήλο την ημέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν από υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια. Επίσης, το ακτινίδιο είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

  1. Μειώνει την πήξη του αίματος

Εκτός από τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, το ακτινίδιο μπορεί να μειώσει την πήξη του αίματος. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών ακτινιδίων την ημέρα μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης. Βρήκαν επίσης ότι μείωσε την ποσότητα λίπους στο αίμα.

  1. Προστατεύει από την απώλεια της όρασης

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης και τα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών μας από αυτό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι με την κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων την ημέρα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μειώθηκε κατά 36%. Τα υψηλά επίπεδα του ακτινιδίου σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, είναι σημαντική η ένταξη των ακτινιδίων στη διατροφή μας καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή τους στην υγεία μας είναι πολλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

four − four =