Κύηση και απώλεια βάρους

Κύηση και απώλεια βάρους

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Η περίοδος την κύησης αποτελεί ένα χρονικό διάστημα 40 εβδομάδων στο οποίο συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας.

Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με την ρύθμιση του μεταβολισμού της εγκύου, την προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου και την προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και τον θηλασμό. Μία από τις αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της κύησης είναι και αυτή της αύξησης του σωματικού βάρους της εγκύου.

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι φυσιολογική και οφείλεται τόσο στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας και του εν αναπτύξει βρέφους όσο και στην εναπόθεση λίπους στο σώμα της γυναίκας, κυρίως στους ώμους, τους γλουτούς και τους μηρούς. Σε μία φυσιολογική κύηση το βάρος αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 με 17 κιλά.

Το βάρος στην εκκίνηση της κύησης

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μία κύηση να ξεκινά με το βάρος της μητέρας να είναι υγιές, καθώς η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνουν τη πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. διαβήτης κύησης, προεκλαμψία μητέρας, κίνδυνος προωρότητας, μακροσωμίας, ανωμαλιών νευρικού σωλήνα εμβρύου, μεγαλύτερη πιθανότητα καισαρικής τομής) αλλά και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού (π.χ. παχυσαρκία σε παιδική ηλικία, παιδικό άσθμα). Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται η απώλεια τυχόν υπερβάλλοντος βάρους πριν από την έναρξη της κύησης.

Αναφορικά με την η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν συνίσταται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας αλλά και η ίδια η γυναίκα να επικεντρώνονται στη λήψη μέσω της διατροφής επαρκών ποσοτήτων όλων των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών και στη διατήρηση του εαυτού τους αλλά και του εμβρύου υγιή.

Τι κάνει όμως μία εγκυμονούσα γυναίκα με υπερβάλλον σωματικό βάρος;

Εάν η κύηση ξεκινήσει με την μητέρα να είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη συστήνεται η διατήρηση του σωματικού της βάρους. Ουσιαστικά, σε αυτή τη περίπτωση, τα επίπεδα του λίπους της γυναίκας θα μειώνονται αφού το έμβρυο θα χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους για να εξασφαλίσει ενέργεια. Μετά τον τοκετό αναμένεται το σωματικό βάρος της μητέρας να είναι χαμηλότερο βάρος από αυτό πριν την έναρξη της κύησης.

Από την άλλη πλευρά κάποιες γυναίκες χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να το επιδιώξουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο λόγω της πρωινής ή/και συχνής ναυτίας. Συνήθως όμως η αύξηση του βάρους επιτυγχάνεται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Συνολικά, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης καλό είναι να μην επικεντρώνονται στο σωματικό τους βάρος και ιδιαιτέρως στην μείωση του. Τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι προσεχώς μανούλες συστήνεται να εστιάζουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αλλά των αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά. Εάν μια γυναίκα ανησυχεί για το πώς το σωματικό της βάρος μπορεί να επηρεάσει την κύηση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με το βάρος μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης χαμηλής έντασης.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts