Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

O μητρικός θηλασμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να δώσει η μητέρα στο βρέφος!

Κατά το θηλασμό εκκρίνεται μια ορμόνη η ωκυτοκίνη η οποία μειώνει το άγχος στη μητέρα και το μωρό χαλαρώνει. Η ίδια ορμόνη βρίσκεται και στο γάλα της μητέρας. Το μητρικό γάλα είναι η τελειότερη και πληρέστερη τροφή την οποία το βρέφος πρέπει να πάρει στα πρώτα στάδια της ζωής του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το μωρό πρέπει να θηλάσει για 6 μήνες. Αυτό δεν σημαίνει και ταυτόχρονος απογαλακτισμός . μπορεί να ξεκινήσει τα στερεά γεύματα αλλά να συνεχίσει και κάποια γεύματα με μητρικό γάλα. Τις πρώτες μέρες η θηλάζουσα εκκρίνει ένα σημαντικό παχύρευστο κιτρινωπό υγρό το πύαρ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς σε θρεπτική αξία για το βρέφος. Η γυναίκα πρέπει να απαιτήσει να πάρει το βρέφος στην αγκαλιά της κατευθείαν έτσι ώστε να του δώσει το πύαρ. Τις πρώτες μέρες το στήθος της γυναίκας μπορεί να έχει μεγάλη ροή αλλά το μωρό λόγω της εξάντλησης του να μην καταναλώνει πολύ. Εκεί δεν πρέπει να αγχωνόμαστε γιατί το βρέφος θα βρει το ρυθμό του σύντομα.
Την περίοδο του θηλασμού οι περισσότερες γυναίκες αγχώνονται και τελικά δεν καταφέρνουν να θηλάσουν. Το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να τις στηρίξει. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι η ιδανική για την ανάπτυξη του μωρού. Ότι αν θηλάσει έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφάνιση καρκίνο του μαστού. Είναι σίγουρη ότι το γάλα είναι φρέσκο, έχει σωστή θερμοκρασία , είναι καθαρό από βιολογικής απόψεως και τέλος το βρέφος αποκτά αντισώματα.

Θρεπτικές διαφορές Μητρικού Γάλακτος(Μ.Γ) – ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΟΣ(Γ.Α)
Α) Πρωτεΐνες : το Μ. Γ περιέχει περισσότερη λευκωματίνη(80%) σε σχέση με το Γ. Α που περιέχει περισσότερη καζεΐνη . η λευκωματίνη είναι πιο εύπεπτη και μεγαλύτερης βιολογικής αξίας.
Β) Λίπη: στο Μ.Γ υπερέχουν κατά πολύ τα ακόρεστα λιπαρά οξέα , ενώ στο Γ.Α τα κορεσμένα με αποτέλεσμα τα λιποσφαίρια του Γ.Γ να είναι μικρότερα και να απορροφούνται καλύτερα.
Γ) υδατάνθρακες: και οι δυο τύποι γάλακτος περιέχουν το δισακχαρίτη λακτόζη
Δ) βιταμίνες: οι βιταμίνες C και D περιέχονται σε μικρές ποσότητες στο Γ.Α ενώ στο Μ.Γ η περιεκτικότητα τους εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας και προκειμένου για τη βιταμίνη D από την έκθεση της στον ήλιο. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιέχονται σε επαρκείς ποσότητες και στους δύο τύπους γάλακτος.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το Μ.Γ υπερέχει λόγω του ψυχικού δεσμού μητέρας- βρέφους που δημιουργείται. Επίσης το Γ.Γ περιέχει ικανή ποσότητα ανοσφαιρινών που προσφέρουν προφύλαξη από μικρόβια και ιούς. Επίσης περιέχει συμπλήρωμα , λυσοζύμη και λευκοκύτταρα, παράγοντες που ενισχύουν τα αμυντικό σύστημα του βρέφους.
Ο θηλασμός. Πλεονεκτήματα
Το μητρικό γάλα είναι η τελειότερη και πληρέστερη τροφή για το βρέφος και ότι πολυτιμότερο μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο νεογέννητο μωρό της. Στατιστικές βασισμένες σε έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μωρό που θηλάζει έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με εκείνο που τρέφεται με τεχνητή διατροφή, τα οποία είναι τα εξής:

• Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι η ιδανική για την ανάπτυξη του μωρού
• Ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία
• Οι γυναίκες που θήλασαν έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ενδομήτριου
• Ο μητρικός θηλασμός βοηθά στην απώλεια των κιλών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
• Ο μητρικός θηλασμός είναι μια διαδικασία εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόστος
• Ο μητρικός θηλασμός προωθεί την ανάπτυξη ψυχικού δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους
• Το μητρικό γάλα είναι πάντα φρέσκο και βρίσκεται στην σωστή θερμοκρασία
• Το μητρικό γάλα είναι καθαρό από μικροβιολογικής άποψης
• Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών λοιμώξεων. Αλλεργιών, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας
• Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που θωρακίζουν την υγεία του παιδιού
Υπάρχουν, βέβαια και ορισμένα μειονεκτήματα-δυσκολίες που μπορεί ν προκύψουν κατά το θηλασμό;
• Α) συνήθως η μητέρα κουράζεται περισσότερο σε σύγκριση με την τεχνητή διατροφή και δεν γνωρίζει ακριβώς την ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνει το μωρό . σε αρκετές περιπτώσεις η μητέρα αγχώνεται και γι αυτό χρειάζεται υποστήριξη , προκειμένου να πετύχει ο θηλασμός.
• Β) η μητέρα οφείλει να προσέχει τη διατροφή της σε ότι αφορά τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει μέσα από το διαιτολόγιο της.
• Γ) μπορεί να προκύψουν ορισμένα πρακτικά προβλήματα στην περίπτωση που η μητέρα επιστρέψει στην εργασία της, εφόσον είναι δύσκολο ν αφήσει το βρέφος μόνο του με κάποιον άλλο. Στη περίπτωση αυτή μαζεύει το γάλα με το θήλαστρο και το αποθηκεύει σε μπιμπερό στο ψυγείο όπου διατηρείται για 48 ώρες.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts