Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά;

Αυτή είναι η κυριότερη αγωνία μιας «φρέσκιας» μαμάς, αλλά και του κοινωνικού περίγυρου που συχνά τη βασανίζει με ερωτήσεις του τύπου «Φτάνει το γάλα σου; Πού ξέρεις πόσο έφαγε; Μήπως κλαίει επειδή πεινάει; Αφού με το θήλαστρο δεν βγάζεις πολύ, πώς να χορτάσει το παιδί;»

Αν θηλάζεις αποκλειστικά σίγουρα έχεις ακούσει όλα τα παραπάνω και ίσως και περισσότερα από αυτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις όμως, είναι να θηλάζεις χωρίς ωράριο, να μην δίνεις πιπίλα και να «ακούς» το μωρό σου. Μην ξεχνάς ότι το στήθος δεν προσφέρει μόνο φαγητό αλλά και παρηγοριά. Οπότε ένα μωρό που ζητάει να θηλάσει πολύ συχνά δεν δείχνει αποκλειστικά σημάδια πείνας, αλλά και δίψας και ανάγκης για αγκαλιά και επαφή.

Για να αξιολογήσεις το βάρος του μωρού σου, πρέπει να το ζυγίζεις πάντας στην ίδια ζυγαριά, ιδανικά χωρίς ρούχα και με στόχο την εβδομαδιαία και όχι την καθημερινή ζύγιση.

Τα παρακάτω νούμερα αφορούν στα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά και πρέπει να αξιολογούνται σε συνεργασία με τον παιδίατρο και τη συνολική εικόνα και ανάπτυξη του βρέφους.

Πίνακας για την φυσιολογική αύξηση βάρους στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη
1ος – 4ος μήνας

 

113 – 127 γρ. την εβδομάδα (περίπου 453 – 906 γρ. τον μήνα)

 

4ος – 6ος μήνας

 

85 – 142 γρ. την εβδομάδα (περίπου 340 – 568 γρ. τον μήνα)

 

6ος – 12ος μήνας

 

42 – 85 γρ. την εβδομάδα (περίπου 168 – 340 γρ. τον μήνα)

 

Πηγή: Womanly Art of Breastfeeding  (Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού, La Leche League International)

 

 

 

LEAVE A REPLY

19 − 1 =