Θηλάζεις; Κάνε σωστή Διατροφή!

Θηλάζεις; Κάνε σωστή Διατροφή!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Υπάρχουν τροφές που να βοηθούν στην παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν. Η συνταγή όμως, σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βασίζεται στο ότι όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος, τόσο ευκολότερη είναι και η παραγωγή γάλατος. Η απόδειξη μας έρχεται από τις Αφρικανικές χώρες, που η παροχή τροφής είναι περιορισμένη και έτσι πολλά παιδιά θηλάζουν μέχρι και την ηλικία των δυο χρόνων!

Σαφέστατα όμως μια μητέρα με καλή θρεπτική κατάσταση, παρέχει στο βρέφος γάλα υψηλότερης θρεπτικής αξίας (πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και υδατοδιαλυτές βιταμίνες), συγκρινόμενο με το μητρικό γάλα μιας γυναίκας με μέτρια ή κακή θρεπτική κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, είναι πιθανό να μειωθεί και ο όγκος του γάλατος. Τέλος, εξέχουσα σημασία για την ομαλή εξέλιξη του θηλασμού είναι η συναισθηματική στήριξη από το οικογενειακό και το ευρύτερα κοινωνικό περιβάλλον (π.χ. εργασιακός τομέας).

Γενικές οδηγίες για την παραγωγή γάλατος υψηλής θρεπτικής αξίας είναι οι εξής:

  • Μια θηλάζουσα, πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προκειμένου το παιδί να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.
  • Οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους ή εξαντλητικής δίαιτας να σταματήσει, διότι ούτως ή άλλως το περιττό λίπος του σώματός σας θα το αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι κυρίως αλλά και συκώτι/εντόσθια/μυαλό) θα πρέπει να κατέχει εξέχουσα θέση στη διατροφής σας
  • Συστήνετε επίσης, να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, έτσι ώστε να παρέχονται στο βρέφος τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6). Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωση ξιφία, καρχαρία ενώ θα πρέπει να προτιμούνται ο μπακαλιάρος, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα (λιπαρά ψάρια).
  • Θα πρέπει να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα υγρών, κυρίως νερού.
  • Εάν υπάρχει ιστορικό τροφικής αλλεργίας αποφύγετε τα συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά και ισχυρά αλλεργιογόννες τροφές όπως για παράδειγμα τα οστρακοειδή.
  • Το αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί αλλά ο καφές και το τσάι μπορούν να καταναλώνονται αλλά σε περιορισμένη ποσότητα (2 φλιτζάνια /ημέρα).

Πολλά διαδίδονται που αφορούν στο θηλασμό και στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Τι από όλα είναι αλήθεια. Μερικά μικρά  tips για να το ανακαλύψετε…

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
Η παραγωγή μπύρας διευκολύνει την παραγωγή του  μητρικού γάλατος Οι θηλάζουσες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, διότι διοχετεύεται μέσω του γάλακτος στο βρέφος και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες
Οι θηλάζουσες πρέπει να αποφεύγουν τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα χόρτα αλλά και τα όσπρια, γιατί προκαλούν κολικούς στο βρέφος Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν στη μητέρα απαραίτητες υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συμβάλλοντας έτσι στην διαμόρφωση καλής θρεπτικής κατάστασης.
Το γάλα μιας μητέρας δεν είναι «καλό» για το παιδί της, ειδικά μετά τους 6 μήνες. Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο «φάρμακο» για ένα βρέφος. Ο θηλασμός σε μια μητέρα μπορεί να απαγορευτεί σε περιπτώσεις λήψεως φαρμάκων ή σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις
Όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος, τόσο μειώνεται η παραγωγή του μητρικού γάλατος Όταν το βρέφος θηλάζει όποτε και όσο πεινά η παραγωγή μητρικού γάλατος διατηρείται αυξημένη, ενώ μειώνεται όταν το βρέφος θηλάζει αραιά και για περιορισμένη ώρα
Αν μια μητέρα δεν πίνει γάλα τότε δεν μπορεί και να παράγει επαρκές γάλα για το θηλασμό. Το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την θηλάζουσα, αποτελούν όμως και συχνή αιτία αλλεργιών των βρεφών (κυρίως τα αγελαδινά). Αν τα παραπάνω δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή της, το ασβέστιο μπορεί να προσληφθεί από το ταχίνι, ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ σπανάκι) και οι βιταμίνες Α και D από τα λιπαρά ψάρια αλλά και από συμπληρώματα διατροφής όπως το μουρουνέλαιο.
Μια θηλάζουσα καλό θα ήταν να αποφεύγει τα φαγητά με έντονες οσμές και μεγάλες ποσότητες καρυκευμάτων, γιατί η γεύση τους καταλήγει συχνά στο μητρικό γάλα και πιθανόν αυτό να δημιουργεί αποστροφή του βρέφους από την τροφή. Παρατηρήστε προσεκτικά την συμπεριφορά του μωρού σας, γιατί συνήθως τίποτα από αυτά μπορεί να μην επηρεάζει την όρεξή του.

 

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts