Μετά τις γιορτές τι;

Μετά τις γιορτές τι;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

H περίοδος των γιορτών, είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε κιλά. Δεν απορρίπτουμε ποτέ καμία πρόσκληση για γεύμα, για ποτό, για παρέα ή για λίγη συντροφιά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε κιλά ή να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

1. Ξεκινήστε από τη σαλάτα. Γεμίστε το πιάτο σας με 1 ή 2 διαφορετικές σαλάτες αρεσκείας.

2. Εφόσον έχετε τελειώσει με την στρατηγική νούμερο 1, διαλέγετε το ορεκτικό (πχ μελιτζάνα ψητή, τυροκαυτερή) της μέγιστης προτίμησή σας.

3. Επιλέγουμε μόνο αυτό που μας αρέσει περισσότερο.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ. Γεμίζουμε το ½ μέρος του πιάτου με το συνοδευτικό (πχ. ρύζι με γέμιση ή πατάτες ή ρυζότο ή σαλάτα ζυμαρικών) και το υπόλοιπο ½ του πιάτου το γεμίζουμε με ένα κρέας επιλογής μας (κατά προτίμηση, γαλοπούλα ή κοτόπουλο) χωρίς το ορατό λίπος.

Μυστικά επιτυχίας!

α) Γίνετε επιλεκτικοί
Βάλτε στο πιάτο ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ εφόσον μόνο τώρα, εν μέσω εορτών, μπορείτε να το απολαύσετε. Αφήστε στην άκρη του τραπεζιού ή καθίστε μακριά από συνήθη τρόφιμα, τα οποία μπορείτε να γευτείτε και άλλες εποχές του χρόνου.

β)Τρώτε αργά, απολαμβάνετε το φαγητό και την παρέα.
Μην βιάζεστε να δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις που έχει ετοιμάσει η οικοδέσποινα, ακόμη και αν σας έχουν λείψει! Αφήστε το πιρούνι δίπλα στο πιάτο και κάντε μερικές παύσεις την ώρα του γεύματος.

γ)Πιείτε με μέτριο περίπου ένα-δυο ποτηράκια κρασί για τις γυναίκες και 2-3 για τους άνδρες είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ!
Πείτε ΟΧΙ στα ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ είτε αν είναι συνοδευτικό του αλκοόλ είτε αν πρόκειται για παιδιά! Ούτε σας χρειάζονται ούτε τους χρειάζονται έξτρα θερμίδες!!!

δ) Σηκωθείτε από το τραπέζι αμέσως μόλις τελειώσετε το φαγητό! Αν εξακολουθείτε να «περιτριγυρίζεστε» από πιατέλες εδεσμάτων είναι πιθανό να καταναλώσετε κάτι επιπλέον.

ε) Βαθμολογήστε το κορεσμό σας.
Με άριστα το 5 («είμαι πλήρης και δεν χωράει τίποτε περισσότερο») σταματήστε το φαγητό όταν ο κορεσμός σας είναι περίπου στο 3. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει μια ειλικρινή σχέση με τον εαυτό σας.
Μυστικά ψυχολογίας
To να συγκρίνετε τι τρώτε εσείς με το τι τρώνε οι διπλανοί σας είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.
Είναι πιθανό να σας παρασύρει σε υπερβολές.

στ)Αντιμετωπίστε τη διατροφική ζήλια.
Το ότι ο διπλανός μπορεί να καταναλώνει διπλάσια ποσότητα φαγητού από εσάς, δεν είναι απαραίτητα και σωστό! Το να εκνευρίζεστε με αυτό, επειδή εσείς είστε σε πρόγραμμα διατροφής αποτελεί , ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε ανασταλτικό παράγοντα για την ολοκλήρωση του στόχου σας.

Με το να θυμώνετε ή να απαιτείτε από τους άλλους να σας καταλάβουν ή να τους επισημαίνετε συνεχώς ότι «είστε σε δίαιτα» ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΤΕ τον ίδιο σας τον ΕΑΥΤΟ επιβάλλοντας του ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΗ.
Έτσι, καταλήγετε τις περισσότερες φορές να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής ή να τσιμπολογάτε συχνότερα και εν τέλει να «βγαίνετε» εκτός διατροφικού ελέγχου.

ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ και ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ.

Μια μοναδική μέρα ή ένα μοναδικό γεύμα δεν μπορεί από μόνο του να σας χαλάσει το αποτέλεσμα. Αντίθετα, μια μέρα που προσέχετε τη διατροφή σας δεν είναι από μόνη της αρκετή να σας επιφέρει ένα υγιές και χαμηλό βάρος σώματος.
Να θυμάστε, ότι χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και επιμονή για ένα υγιές και χαμηλό βάρος σώματος.

Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι ότι πρέπει να καταναλώσετε όλα τα εδέσματα που σας σερβίρει η οικοδέσποινα. Απαντήσεις όπως «Θα το πάρω για το σπίτι» ή «Ευχαριστώ πολύ αλλά έχω ήδη ξεφύγει από το όριο μου» ή οτιδήποτε άλλο δείχνει ότι νοιώθετε πραγματικά ευγνώμων για τα εδέσματα που σας προσφέρονται αλλά ταυτόχρονα και χορτάτοι σας προστατεύουν από να καταναλώσετε επιπλέον θερμίδες όπως

Όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αισθάνεστε με τον εαυτό σας και όσο πιστεύετε ότι έχετε τον συνειδητό έλεγχο της τροφής τόσο καλύτερα θα διαχειριστείτε το φαγητό των εορτών.

Είναι μέρες γιορτινές.

Μικρές γευστικές αποκλίσεις από το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι επιτρεπτές.

Εxtra tips
1) Πριν από κάθε προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους απαιτείται ιατρικός – εργαστηριακός έλεγχος, αξιολόγηση του σωματικού λίπους και του βασικού μεταβολισμού του ατόμου
2) Στόχος, σε συνεργασία με το διαιτολόγο είναι η υιοθέτηση μακροχρόνιων αλλαγών που να ταιριάζουν στο πρόγραμμα και στον τρόπο ζωής του ατόμου.
3) Μονοφαγίες, στερητικές δίαιτες, δίαιτες με αντικατάσταση γευμάτων κρίνονται αναποτελεσματικές σε βάθος χρόνου για διατήρηση της απώλειας βάρους. Κάνενα τρόφιμο δεν απαγορεύεται. Κανένα τρόφιμο δεν υπερκαταναλώνεται.
4) Ποικιλία, Ποιότητα και Ισορροπία σε συνδυασμό με ενίσχυση ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ (ΤΕΧΝΙΚΏΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΓΧΟΥΣ / ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ)
5) Έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες καλά λιπαρά
6) Ήπια φυσική δραστηριότητα

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts