Δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων – Μέρος Α’

Δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων – Μέρος Α’

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon3 min read
Spread the love

Πόσο εφικτές και αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων;

Πολλοί αποφασίζουμε κάποια στιγμή της ζωής μας για διάφορους λόγους (προβλήματα υγείας, αισθητικοί λόγοι κ.α.) να μπούμε στη διαδικασία να αποκτήσουμε ένα πιο υγιές σωματικό βάρος είτε από μόνοι μας, είτε απευθυνόμενοι σε κάποιον διαιτολόγο.

Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής – δίαιτας και της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.
Η δίαιτα συνιστά την πλέον σημαντική μέθοδο για όποιον επιθυμεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να συνεπάγεται την απώλεια βάρους με οποιοδήποτε κόστος (επιβάρυνση της σωματικής ή ψυχολογικής υγείας στέρηση, πείνα κ.α.), αλλά να επικεντρώνεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, την βελτίωση της υγείας – θρέψης (δηλαδή την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) με στόχο την απόκτηση υγιούς σωματικού βάρους με καλή σύσταση σώματος (δηλαδή ισορροπημένη αναλογία λιπώδους ιστού, μυϊκής μάζας, οστικής μάζας, ενυδάτωσης σώματος). Όσος μεγαλύτερος ο βαθμός και ευρύτερο το χρονικό διάστημα που πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, τόση μεγαλύτερη είναι η επιτυχία της διαιτητικής μεθόδου.

Δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων

Αυτές οι δίαιτες περιορίζουν κυρίως την κατανάλωση αμυλούχων τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα δημητριακά πρωινού, η βρώμη και τα όσπρια, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις περιορίζουν και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα σχήματα διατροφής χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων περιλαμβάνουν πρόσληψη 20-60γρ υδατανθράκων, ποσότητα που γενικώς αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1/5 των θερμίδων που καταναλώνει κάποιος. Ωστόσο, κάποια λιγότερο περιοριστικά σχήματα επιτρέπουν κατανάλωση μέχρι και 130γρ υδατανθράκων την ημέρα (Heather F., et al., 2016, Best D., Grainger P., 2007).

Η κατανάλωση 20-60γρ υδατανθράκων ανά ημέρα αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε:

20γρ υδατάνθρακες / ανά ημέρα

ποσότητα υδατάνθρακα / τρόφιμο

60γρ υδατάνθρακες / ανά ημέρα

ποσότητα υδατάνθρακα / τρόφιμο

5γρ / ½ ποτήρι άπαχο γάλα

10γρ  / 1 ποτήρι άπαχο γάλα

15γρ / 1 μέτριο μήλο

15γρ / 1 αχλάδι

 

15γρ / 1 μικρή πατάτα

 

10γρ / 1 φλ. λάχανο

 

10γρ / 2 φλ. ντομάτα

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα περισσότερα διατροφικά σχήματα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων, εάν κάποιος επιλέξει να καταναλώσει σε μία ημέρα τα παραπάνω τρόφιμα, δεν επιτρέπεται να καταναλώσει άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

 Πώς έγιναν οι συγκεκριμένες δίαιτες τόσο δημοφιλείς;

Η δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων υποστηρίχτηκε για πρώτη φορά το 1869 και ήλθε ξανά στην επικαιρότητα το 1972 με την έκδοση του “Diet Revolution: The High Calorie Way to stay Thin Forever” από τον κυριότερο υποστηρικτή της Dr. Atkins, ο οποίος εισηγήθηκε μια νέα δίαιτα χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων γνωστή ως δίαιτα Atkins (Atkins R.C., 1972). Ωστόσο, ο ίδιος ποτέ δεν δημοσίευσε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Από τότε έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα σχήματα διατροφής χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων (Ketogenic, Eco-Atkins, South Beach, Zone κ.α.) που έχουν τη ρίζα τους στο σχήμα που πρότεινε ο Atkins (Heather F., et al., 2016).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aune D., et al. 2016. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 353

Bender D. 2004. Introduction of Nutrition and Metabolism [Online].Available from: http://nrc.ajums.ac.ir/_nrc/documents/Introduction%20to%20nutrition%20and%20metabolism.pdf  [Assessed February 12, 2017]

Biesalski H.K., Grimm P. 2002. Pocket Atlas of Nutrition. Stuttgart, Germany

Brouns F. 2018. Overweight and diabetes prevention: is a low carbohydrate – high fat diet recommendable? European Journal of Nutrition. 57, 1301-1312

Clifton P. 2006. The science behind weight loss diets. Australian Family Physician. 35(8), 580-582

Fields H., et al. 2016. Are Low Carbohydrate Diets Safe and Effective? The Journal of the American Osteopathic Association. 116, 12

Hession M., Rolland C., Kularni U. Wise A., Broom J. 2008. Systematic review of randomized controlled trials of low carbohydrate vs. low fat / low calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obesity reviews 10, 36-50

Lagiou., et al. 2012. Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular disease in Swedish women: prospective cohort study. BMJ. 344, 1-11

Ma X., et al. 2016. Association between whole grain intake and all-cause mortality: a meta-analysis of cohort studies. Oncotarget. 7(38), 61996-62005

Naude C.E., et al. 2014. Low Carbohydrate versus Isoenergetic Balanced Diets for Reducing Weight and Cardiovascular Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. PLOS ONE, 9(7)

Nikolov J., et al. 2015. Adherence to a Mediterranean Style Diet and Appendicular Lean Mass in Community Dwelling Older People: Results From the Berlin Aging Study II. Journals of Gerontology: Medical Sciences. 71(10), 1315-1321

Noakes M., et al. 2006. Comparison of isocaloric very low carbohydrate / high saturated fat and high carbohydrate / low saturated fat diets on body composition and cardiovascular risk. Nutrition & Metabolism. 3(7), 1-13

Nordmann A.J., et al. 2006. Effects of Low Carbohydrate vs Low Fat Diets on Weight Loss and Cardiovascular Risk Factors. Arch Intern Med. 166, 285-293

Schwingshackl L., et al., 2018. Comparative effects of different dietary approaches on blood pressure in hypertensive and pre-hypertensive patients: A systematic review and network meta-analysis. Clinical Reviews in Food Science and Nutrition

Shai I., et al. 2008. Weight Loss with a Low Carbohydrate, Mediterranean, or Low Fat Diet. The New England Journal of Medicine. 359, 229-241

Tobias D.K., et al. 2015. Effect of Low-Fat vs. Other Diet Interventions on Long-Term Weight Change in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 3(12), 968-979

Urbain., et al. 2016. Impact of a 6-week non energy restricted ketogenic diet on physical fitness, body composition and biochemical parameters in healthy adults. Nutrition & Metabolism.14(17), 1-11

Vargas S., et al., 2018. Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 15(31), 1-9

Weekes E., C. 2007. Controversies in the determination of energy requirements. Proc Nutr Soc, 66, 367-377

World Health Organization. 2015. Global status report on non-communicable diseases, 2014: attaining the nine global non-communicable diseases targets: a shared respornsibility. Wolrd Health Organization. Geneva

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts