Το EFT (Emotional Freedom Technique) είναι μια μέθοδος αυτοβοήθειας σώματος και νου, που χρησιμοποιείται για την βελτιστοποίηση της συναισθηματικής υγείας.

Η ψυχική υγεία παραβλέπεται και πολλές φορές θεωρείται ταμπού. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία και ηρεμία, με την ισορροπημένη διατροφή και την συστηματική σωματική άσκηση. Η τεχνική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη και έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.

Με την μέθοδο EFT χτυπάμε απαλά με τα δάχτυλα μας, συγκεκριμένα σημεία στο κεφάλι, το πρόσωπο, και τον κορμό. Παράλληλα μιλάμε, εκφράζοντας με θετικό τρόπο ιδέες γύρω από το ζήτημα που μας απασχολεί.

Αυτό φυσικά θέλει εξάσκηση στην αρχή, αλλά με την επανάληψη θα μπορέσετε να το κάνετε και μόνοι σας κάποια στιγμή. Μέσω της θετικής τοποθέτησης πραγματοποιείται σε ένα βαθμό αποβολή του συναισθηματικού μπλοκαρίσματος και έτσι αποκατάσταση της ισορροπίας σε μυαλό και σώμα το οποίο είναι απαραίτητο για την βέλτιστη υγεία και την επούλωση της σωματικής νόσου.

Το EFT είναι αποτελεσματικό σε πολλά θέματα που αφορούν τον ψυχισμό όπως για παράδειγμα η διαχείριση και απώλεια βάρους.

Και αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του άρθρου: να μοιραστώ μαζί σας την γνώση για αυτή την τεχνική και διάφορα βίντεο που μπορεί να βοηθήσουν σε κρίσιμες καταστάσεις  όπως είναι για παράδειγμα ο εθισμός στην ζάχαρη και η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση φαγητού. Μέσα από τα απαλά χτυπήματα και την θετική προσφώνηση, η ένταση της στιγμής μετριάζεται και νιώθουμε πιο ήρεμοι και ικανοί να ελέγξουμε την κατάσταση που μας απασχολεί.

Ακολουθεί αναφορά σε τρία διαφορετικά θέματα γύρω από το φαγητό.

Αναφέρονται μόνο τα λόγια, αλλά μπορείτε να αναζητήσετε βίντεο για να δείτε και να μάθετε πως να συντονίζετε τα λόγια με τις κινήσεις.

Υπερκατανάλωση

Πολλές φορές έχει τύχει να συνεχίσουμε να τρώμε ενώ ήδη νιώθουμε χορτασμένοι. Έχει τύχει να πούμε μία μπουκιά ακόμα, αλλά να καταλήγουμε να χάνουμε τον έλεγχο. Κάποιες φορές απλά τρώμε για να αποφύγουμε συναισθήματα τα οποία ίσως να μην έχουμε εντοπίσει για να τα αντιμετωπίσουμε και έτσι αυτά εκδηλώνονται μέσα από το φαγητό. Ορίστε, κάποιες θετικές εκφράσεις που παρουσιάζονται στο βίντεο:

  • Αν και δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω, αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου
  • Θέλω να το σταματήσω, αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω. Αγαπώ, αποδέχομαι και συγχωρώ τον εαυτό μου.
  • Αν και νιώθω τόσο ωραία όταν τρώω, φαίνεται ότι προσπαθώ να γεμίσω κάποιο κενό μου.

 

Αγαπώ το σώμα μου

Πως νιώθεις για το σώμα σου; Το αγαπάς; Έχουμε υπέροχα σώματα που κάθε μέρα εργάζονται σκληρά για να μας κρατήσουν ζωντανούς και για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως πολλοί άνθρωποι, αν όχι όλοι, έχουν κάποιο παράπονο από το σώμα τους. Όλοι μπορούμε να βρούμε ψεγάδια και να κριτικάρουμε το σώμα μας, αλλά που αποσκοπεί αυτό εν τέλει; Φέρνει πιο γρήγορα κάποια αλλαγή; Καίει το λίπος και εξαφανίζει την κυτταρίτιδα; Ορίστε, κάποιες θετικές εκφράσεις που παρουσιάζονται στο βίντεο:

  • Αν και δεν μπορώ να εκτιμήσω το σώμα μου συνολικά ή ένα μέρος αυτού, το αγαπάω και το αποδέχομαι.
  • Αν και δεν μπορώ να αποδεχτώ και να αγαπήσω τον εαυτό μου, και βασικά αυτό είναι το πρόβλημα, είμαι ανοιχτή στο να μάθω πως να το κάνω.
  • Αν και δεν βρίσκω κάτι να αγαπήσω στο σώμα μου, είμαι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να απελευθερωθώ και να εκτιμήσω ποια είμαι.

 

Εθισμός στην ζάχαρη

Στον εθισμό υπάρχει μια φυσιολογική ανάγκη για κάτι. Για παράδειγμα “χρειάζομαι οπωσδήποτε κάτι γλυκό μετά το φαγητό” ή “ πρέπει οπωσδήποτε αυτή την στιγμή να φάω παγωτό αλλιώς δεν μπορώ να πάω για ύπνο”. Εκδηλώνεται επίσης όταν είμαστε συναισθητικά φορτισμένοι, για παράδειγμα όταν νιώθουμε μόνοι ή θυμωμένοι ή στεναχωρημένοι, τότε ψάχνουμε απεγνωσμένα πήγες ζάχαρης και λίπους όπως σοκολάτες και γλυκά. Όταν ξεκινάμε να τα καταναλώνουμε είναι δύσκολο να σταματήσουμε και όλο αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο τύψεων, ενοχής και αυτοτιμωρίας. Ορίστε, κάποιες θετικές εκφράσεις που παρουσιάζονται στο βίντεο:

  • Αν και είμαι εθισμένη στην ζάχαρη, και εκδηλώνεται με πολλού διαφορετικούς τρόπους, αγαπώ και τιμώ όλα μου τα συναισθήματα
  • Αν και είμαι εθισμένη στην ζάχαρη, και δεν είναι τόσο ευκολο να το παραδεχτώ, αλλά πιστεύω πως είναι αλήθεια, αποδέχομαι και συγχωρώ τον εαυτό μου για αυτό.
  • Αν και πιστεύω ότι είμαι εθισμένη στην ζάχαρη, γιατί χάνω τον έλεγχο όταν την καταναλώνω ή κρύβω πολλές φορές τα ίχνη μου ώστε να μην καταλάβουν ότι την κατανάλωσα, αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είμαι.

Ανέφερα κάποια από τα λόγια που ακούγονται στο βίντεο για να σας δώσω μία ιδέα. Τα υπόλοιπα τα αφήνω για τους ειδικούς. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί αστείο και ανούσιο. Δοκιμάστε το! Δεν έχετε τίποτα να χάσετε! Ίσως την επόμενη φορά να σας γλιτώσει από κάποιες τύψεις που ξέρουμε πολύ καλά πως να φορτώνουμε τον εαυτό μας και φυσικά θερμίδες.

Παραπομπές

Emotional Freedom Techniques (EFT) -Gary Craig, https://www.emofree.com/eft-tutorial/tapping-basics/what-is-eft.html

The Effect of Emotional Freedom Techniques (EFT) on Stress Biochemistry: A Randomized Controlled Trial, Dawson Church