Τι τρέχει με την ασπαρτάμη;

Τι τρέχει με την ασπαρτάμη;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Δύο νέες μελέτες έρχονται να θέσουν έμμεσα ή άμεσα ζητήματα για την ασπαρτάμη και το ρόλο της στον οργανισμό μας.

Η ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια πολύ καλά μελετημένη ουσία. Δημοφιλής και ευρύτατα χρησιμοποιημένη από την βιομηχανία τροφίμων. Πρακτικά καθημερινά κάποιος μπορεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να την έχει καταναλώσει σε κάποιο τρόφιμο σε
Σύμφωνα με την EFSA “Η ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών για περισσότερα από 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πειραματικών μελετών σε ζώα, κλινικών ερευνών, μελετών πρόσληψης και επιδημιολογικών μελετών και επιτήρησης μετά την κυκλοφορία. Έχει κριθεί ασφαλής και έχει εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση εδώ και πολλά χρόνια και σε πολλές χώρες μετά από ενδελεχείς αξιολογήσεις ασφαλείας”.

Όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές φωνές που εκφράζουν ένα σκεπτικισμό σχετικά με την μακροχρόνια κατανάλωσή της.

Ενδεικτικά δύο πρόσφατες μελέτες θέλουν να εκφράζουν ένα προβληματισμό σε σχέση με την επίδρασή της σε νευρολογικά ζητήματα αλλά και σε πιθανή συσχέτισή της με καρδιοπάθειες.

Προκαλεί η ασπαρτάμη άγχος;

Σε μια νέα προκλινική μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έπιναν νερό που περιέχει ασπαρτάμη παρουσίαζαν έντονη συμπεριφορά που έμοιαζε με άγχος σε διάφορες δοκιμασίες λαβυρίνθου.

Η συμπεριφορά αυτή εμφανίστηκε σε δόσεις ασπαρτάμης που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 15% της μέγιστης ημερήσιας ανθρώπινης πρόσληψης που συνιστά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Όταν καταναλώνεται, η ασπαρτάμη μετατρέπεται σε ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη – όλα αυτά μπορούν να έχουν ισχυρές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η έκθεση των ποντικών στην ασπαρτάμη προκάλεσε επίσης αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν την ισορροπία διέγερσης-αναστολής στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει το άγχος και τον φόβο.

Το ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι οι κρίσεις άγχους εμφανίζονταν έως και δύο γενιές απογόνων, ειδικότερα των αρσενικών ποντικιών που κατανάλωσαν ασπαρτάμη.
Οι ερευνητές εκφράζουν τον προβληματισμός τους για ανάλογα ευρήματα σε ανθρώπους.

Ασπαρτάμη και προδιάθεση για καρδιοπάθεια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ένας ενδιάμεσος μεταβολίτης της ασπαρτάμης είναι και η φαινυλαλανίνη. Μελέτη συνέδεσε άμεσα τα αυξημένα επίπεδα φαινυλακετυλογλουταμίνης (PAG), ένα υποπροϊόν που δημιουργείται όταν τα μικρόβια στο έντερο διασπούν τις διατροφικές πρωτεΐνες, με αυξημένο κίνδυνο και σοβαρότητα καρδιακής ανεπάρκειας. Προηγούμενες μελέτες που έχουν επίσης συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα PAG με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου (MI), εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Οι ερευνητές θέτουν τον προβληματισμό αν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να συμβουλεύονται να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε φαινυλαλανίνη, πρόδρομη ουσία της PAG, για να αποφεύγονται τα υψηλά επίπεδα PAG. Σημειώνουν επίσης ότι η ασπαρτάμη, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επισημαίνουν επίσης ότι τα τρόφιμα που βασίζονται σε ζωικές πρωτεΐνες φαίνεται να λειτουργούν ως πρόδρομος ουσία τόσο για την PAG όσο και για την TMAO.

Σε αναμονή λοιπόν της παραπέρα επιστημονικής έρευνας ας μάθουμε να καταναλώνουμε λιγότερο ζάχαρη.

Πηγές:

  1. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2213120119 
  2. https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.122.009972
  3. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts