Οι τεχνικές κινητοποίησης όπλο του διαιτολόγου

Οι τεχνικές κινητοποίησης όπλο του διαιτολόγου

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τι χρειάζεται να έχει ένας διαιτολόγος για να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία σου και να χάσεις σωματικό βάρος ή ακόμη καλύτερα σωματικό λίπος;

  • Λιπομετρητή;
  • Σχεδιασμένη διατροφή στα μέτρα σου;
  • Να είναι αυστηρός ;

Σίγουρα συμφωνείς με όλα τα παραπάνω, και εγώ μαζί σου είμαι…αλλά πως πραγματικά θα σε εμπνεύσει ο διαιτολόγος σου; Γιατί ναι! Είναι θέμα έμπνευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Για να γίνουν πράξη καθώς και να έχουν αποτέλεσμα, οι διαιτητικές συστάσεις, θα πρέπει να ενσωματωθούν στην διαιτητική παρέμβαση και:

  1. τεχνικές κινητοποίησης, που θα ενισχύσουν την προσπάθειά του να αλλάξει διαιτητικές συνήθειες
  2. συμπεριφοριστικά στοιχεία, που θα βοηθήσουν το άτομο να πραγματοποιήσει αλλαγές
  3. επικοινωνιακές δεξιότητες

 

Τεχνικές κινητοποίησης

Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς ισχυρά κίνητρα ούτε είναι όλοι ουσιαστικά έτοιμοι να προχωρήσουν σε αλλαγές στη δίαιτά τους αλλά και στον τρόπο ζωής. Η αμφιταλάντευση και τα αντικρουόμενα συναισθήματα, απέναντι στην αλλαγή που τους προτείνεται είναι στοιχεία φυσιολογικά.

Συχνά μου λέτε:

« Ξέρω τι πρέπει να κάνω, έχω τόσες δίαιτες στο συρτάρι μου, αλλά δεν έχω την όρεξη να το κάνω.» Δεν είναι ότι δεν έχετε την όρεξη, απλά δεν έχετε κίνητρο.

  1. Εστιάστε στο νόημα αυτού που κάνετε:

Επικεντρωθείτε στο πώς αυτό που κάνετε, σας βοηθά να …

Αντί αυτού σκεφτείτε: « Γιατί θέλω ΤΩΡΑ να χάσω βάρος;» « Πως η απώλεια βάρους θα με βοηθούσε να δω βελτίωση και σε άλλους τομείς της ζωής μου;»

  1. Μιλήστε ανοικτά:

για τους φόβους σας, τα εμπόδια που βλέπετε ή νομίζετε πως βλέπετε και αυτό σίγουρα θα είναι μια αρχή.

(Βλέπω πολλούς πελάτες μου, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να βγάλουν παπούτσια και να πάνε στη ζυγαρια. Δεν είναι μονάχα αυτό!)

Ο διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να στήσεις στρατηγικό πλάνο, για να αντιμετωπίσεις πιθανά ολισθήματα (τραπέζια, πεσμένη διάθεση, μια δύσκολη μέρα που θα σε κάνει να ανοίξεις απευθείας το ψυγείο). Δες το ως μια ευκαιρία να βρεις νέους τρόπους χειρισμού.

Στάσου και Σκέψου: « Πως θα μπορούσα αλλιώς να αντιμετωπίσω μια δύσκολη μέρα;» «Πως αλλιώς θα μπορούσα να γιορτάσω;» « Με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσα να οργανώσω τα ντουλάπια μου» « Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει να συνεχίζω ;»

  1. Μην ξεχνάτε την «εσωτερική όψη»:

Επικεντρωθείτε στα καλά συναισθήματα της στιγμής! Υπήρξαν κάμποσες φορές που έχασες βάρος. Γύρνα πίσω και δες πως ένιωθες… Ποιοι άλλοι τομείς είχαν βελτιωθεί; Πως ένιωθες; Πως φρόντιζες τον εαυτό σου;

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts