Οι τροφές του χειμώνα

Οι τροφές του χειμώνα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα συστατικά του χειμώνα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά. Σύμμαχοι μας στο κρύο αλλά και στις ιώσεις, και ιδανικά για υπέροχους γαστρονομικούς συνδυασμούς.

Κολοκύθα

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, η κίτρινη κολοκύθα αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α που την βρίσκουμε με την μορφή Β-καροτίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων αλλά και του καρκίνου. Χαρίζει πλήρη γεύση ανεξάρτητα από το εάν θα έχει ψηθεί, τηγανισθεί ή πολτοποιηθεί.

Πώς να την απολαύσετε


• Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες, αλευρώστε τις και τηγανίστε τις σε ελαιόλαδο.
• Καθαρίστε τη, σιγοβράστε τη, στραγγίξτε την και, στη συνέχεια, περάστε την από το μύλο του πουρέ. Προσθέστε βραστή πατάτα (1 μέτρια πατάτα ανά 3 φλιτζάνια πολτοποιημένη κολοκύθα), λίγο γάλα, λίγο φρέσκο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
• Σοτάρετε σε ελαιόλαδο λεπτές φέτες κολοκύθας και προσθέστε τις στις σαλάτες λαχανικών.
• Καθαρίστε την και σιγοψήστε τη στο φούρνο με ζάχαρη, κανέλα και κοπανισμένο γαρίφαλο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Μπορεί όταν θέλουμε να προσλάβουμε βιταμίνες να καταφεύγουμε στα πορτοκάλια, όμως τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν 50% περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Εκτός του ότι με 4 έως 6 λαχανάκια συμπληρώνουμε την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας για βιταμίνη C, στα λαχανάκια υπάρχουν ενώσεις αζώτου που ονομάζονται ινδόλες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ και μαγνησίου.

Το μόνο μελανό σημείο της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών (όπως αποκαλούνται), φαίνεται να είναι η ύπαρξη χημικών που πιστεύεται πως βλάπτουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και θεωρούνται πιθανή αιτία βρογχοκήλης. Η λύση που προτείνεται είναι το καλό βράσιμο-μαγείρεμα των λαχανικών, το οποίο εξουδετερώνει τα χημικά που βλάπτουν το θυρεοειδή.

Γκρειπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι το ιδανικό φρούτο για τον χειμώνα. Όχι μόνο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C αλλά διαθέτει και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το βρίσκουμε και στο πράσινο τσάι. Το λυκοπένιο παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, και πρόσφατα συνδέθηκε και με την ικανότητα μείωσης του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Με πολλά ακόμα υγιεινά φυτοθρεπτικά συστατικά και φλαβονοειδή, το γκρέιπφρουτ άξια βρίσκεται στο τοπ 10 των τροφών για τον χειμώνα.

Λάχανο

Το λάχανο -κι ιδιαίτερα το κόκκινο- αποτελεί μια χειμερινή αποθήκη θρεπτικών συστατικών. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β6, C και K, το κόκκινο λάχανο είναι διαδεδομένο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του που οφείλονται κυρίως στη γλουταμίνη (ένα αμινοξύ που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και στις ανθοκυανίνες (τις χρωστικές ουσίες του φυτού που του δίνουν αυτό το κόκκινο χρώμα). Σερβίρεται ωμό ή βραστό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων χάρη στη περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά.

Κάστανα

Παρόλο που τα έχουμε συνδυάσει με τα Χριστούγεννα και σπάνια καταναλώνονται μετά το πέρας των γιορτών, τα κάστανα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β, χαλκού, καλίου και μαγγανίου κι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την ενδυνάμωση των μυών. Ακόμα τα κάστανα αποτελούν τον μοναδικό ξηρό καρπό που περιέχει βιταμίνη C οπότε η κατανάλωση τους είναι χρήσιμη τον χειμώνα που μας περιτριγυρίζουν οι ιώσεις.

Rapini

Το Rapini είναι ένα βότανο που μοιάζει με λαχανικό και έχει πικρή γεύση. Δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην ελληνική κουζίνα, περιέχει όμως τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Εκτός του ότι ξεχειλίζει από βιταμίνες A,C,K και φυλλικό οξύ, περιλαμβάνει επίσης ένα συμπλήρωμα από μέταλλα, ασβέστιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Το Rapini αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή λουτεϊνης, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα μάτια από οξειδωτική βλάβη, μειώνοντας τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.

 

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τις κανονικές πατάτες και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και καθόλου λίπος. Μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει 0.14 ουγκιά ίνας και 0.07 ουγκιά πρωτεΐνης λαχανικών. Πέρα απ’ αυτό περιέχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνες και μέταλλα καθώς οι ίνες τους είναι γεμάτες από βιταμίνη Α, C, και Β6 αλλά και από ποτάσιο και μαγγάνιο.

Πράσο

Όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο έτσι και το πράσο αποτελεί κομμάτι της οικογένειας των βολβών, μια οικογένεια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μάχονται κατά των ασθενειών, καθώς και σε βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα το πράσο περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Αποτελεί ένα υγιές συμπλήρωμα με βιταμίνες Α, Β6 και C, φυλλικό οξύ και σίδηρο και έχει συνδεθεί με την μείωση του ρίσκου για καρκίνο στο παχύ έντερο και στον προστάτη.

Γογγύλια

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τα γογγύλια. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι συνηθίζεται να πωλούνται ξεχωριστά και τα φύλλα του. Μια κούπα από τα φύλλα τους μας παρέχει το 100% της ημερήσιας ανάγκης μας για βιταμίνη Α και Β, το 55% για βιταμίνη C, to 27% για φυλλικό οξύ και 10% για ασβέστιο και μαγγάνιο. Αυτός είναι κι ο λόγος που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι τόσο θρεπτικό που θα έπρεπε να καταναλώνεται όχι μόνο το χειμώνα αλλά κι όλο τον χρόνο. Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί για τις θετικές ιδιότητες του σκόρδου, κι ιδιαίτερα για τις θειούχες ενώσεις που περιέχει. Έρευνες το έχουν συνδέσει με την πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων κι έχουν προτείνει την συχνή κατανάλωση του που μπορεί να μας βοηθήσει χάρη στις ιδιότητες του ενάντια στις λοιμώξεις και στις φλεγμονές.

Ας εντάξουμε λοιπόν τις παραπάνω πολύτιμες τροφές για έναν πιο γευστικό και θρεπτικό χειμώνα!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts