Να δώσω στο παιδί μου να φάει συκώτι;

Αν και στο παρελθόν το συκώτι ήταν το νούμερο ένα όπλο στη φαρέτρα της νέας μητέρας, πρόσκαιρες απαγορεύσεις των αρμόδιων φορέων αλλά και κακές συμβουλές απο τους επαγγελματίες υγείας, το απαγόρευσαν απο τη διατροφή των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
Ας δούμε αρχικά γιατί το συκώτι πρέπει να αποτελεί μια απο τις πρώτες τροφές στην διατροφή ενός βρέφους. Σε ένα βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά, τα αποθέματα σιδήρου αρχίζουν να τελειώνουν κοντά στους έξι μήνες ζωής τους. Δηλαδή, τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την έναρξη των στερεών τροφών. Ο ίδιος οργανισμός, προτείνει την πρόωρη εισαγωγή συκωτιού απο ζώας ελευθέρας βοσκής, καθώς το συκώτι είναι 2 με 3 φορές πιο πλούσιο σε σίδηρο απο το μοσχαρίσιο κρέας. Αν αναλογιστείτε οτι ένα βρέφος πρέπει να καταναλώνει σχεδόν καθημερινά κρέας για να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτείνες και σίδηρο και αυτό σε συνδυασμό με μια ζεστή μέρα ή μια ίωση, θα αντιλειφθήτε γιατί η κατανάλωση συκωτιού όχι μόνο επιβάλλεται αλλά βολεύει. Ένα μικρό κομμάτι συκώτι “κρύβεται” εύκολα σε μια ομελέτα ή ακόμα και σε μια φρουτόκρεμα και έτσι μια νέα μαμά έχει φροντίσει τουλάχιστον για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου, μειώνοντας τις πιθανότητες να δώσει συμπλήρωμα σιδήρου πρόωρα.
Ο κύριος λόγος που κάποιος αποφεύγει το συκώτι, είναι η λανθασμένη αντίληψη οτι το συκώτι αποθηκεύει αντιβιώσεις και τοξίνες. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κύριος ρόλος του συκωτιού είναι η εξουδετέρωση τοξικών ουσιών για το σώμα. Σε περίπτωση που κάτι τοξικό δεν μπορεί να διασπαστεί απο το ήπαρ, δεν θα αποθηκευτεί στο ίδιο το όργανο αλλά πιθανόν να εναποτεθεί στον λιπώδη ιστό. Αντιθέτως, στο ήπαρ αποθηκεύονται στοιχεία όπως ο σίδηρος και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E. K) αλλά και φυλλικό οξύ, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικό.
Καταλήγοντας, μπορείτε να προσφέρετε άφοβα συκώτι απο ζώα ελευθέρας βοσκής κατα προτίμηση ή απο όσα έχουν μεγαλώσει με βιολογικές τροφές. Μην περιορίζεστε στο μοσχαρίσιο συκώτι, ιδιαίτερα θρεπτικό είναι και το συκώτι των αμνοεριφίων αλλά και των ζώων που στην Ελλάδα παλιά χαρακτηρίζοντας σαν “κυνήγι” ‘οπως είναι οι πάπιες και οι χήνες. Τα συκωτάκια του κοτόπουλου μπορούν να αποτελέσουν μια καλή και οικονομική εναλλακτική λύση.
Αν εμπιστεύεστε το κρέας που αγοράζετε απο τον κρεοπώλη σας, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το συκώτι που εμπορεύεται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ