Όχι άλλο φαγητό στα σκουπίδια παιδί μου!

Όχι άλλο φαγητό στα σκουπίδια παιδί μου!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η σίτιση των παιδιών ενέχει συχνό “πέταμα” φαγητού.

Η επιλογή του τροφίμου, η ποσότητα αλλά και η εμφάνιση του τελικού πιάτου είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένα γεύμα θα καταναλωθεί ολόκληρο και φυσικά η προσωπική αρέσκεια του παιδιού σε συνδυασμό με τη συναισθηματική κατάσταση της εκάστοτε στιγμής μπορεί να παίξουν ρόλο στην απόρριψη του.

Η σπατάλη τροφίμων απασχολεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ο όγκος των απορριμάτων που προέρχεται από τρόφιμα σε ένα νοικοκυριό αγγίζει το 40% και η κατάληξη τους στην πληθώρα των περιπτώσεων δεν είναι ο κομποστοποιητής.

Πώς μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε τη σπατάλη και ταυτόχρονα να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα της αξίας του φαγητού;

Υπολογίστε σωστές μερίδες

Το πρώτο βήμα για να περιορίσουμε τις σπατάλες είναι να αναπροσδιορίσουμε το μέγεθος της μερίδας κατανοώντας πως οι ποσότητες αλλάζουν ανά ηλικία και φύλλο. Η ανάπτυξη των παιδιών θα πρέπει να αξιολογείται από τον παιδίατρο καθώς πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την αδυναμία σύνδεσης σωματικού βάρους και υγείας από τους γονείς.

Ξαναχρησιμοποιήστε το

Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την αποθήκευση αλλά και μεταποίηση των υπολειμμάτων από τρόφιμα που δυνητικά θα κατέληγαν στον κάδο σκουπιδιών. Μπορείτε να κρατήσετε μέρος του γεύματος που δεν καταναλώθηκε όπως για παράδειγμα αρακάς και να το σερβίρετε σε κάποιο επόμενο γεύμα ως συνοδευτικό, για παράδειγμα με μπιφτέκι την επόμενη μέρα ή ως σαλάτα το βράδυ. Αντίστοιχα η μισή μπανάνα που το παιδί άφησε φεύγοντας βιαστικό για το σχολείο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για να μπει σε κάποιο smoothies το απόγευμα ή να γίνει μπανανοτηγανήτες για το μικρότερο παιδί.

Κάντε το μαγείρεμα παιχνίδι

Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην κουζίνα. Η ενασχόληση με τα τρόφιμα, τις υφές και τη διαδικασία του μαγειρέματος θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα τρόφιμα και να τα οικειοποιηθούν. Έτσι η τροφική επιλογή γίνεται ευκολότερη και ίσως και πιο συνειδητή. Βλέποντας την πορεία που ακολουθεί το φαγητό από τα ράφια του σουπερμάρκετ, στην κουζίνα και στη συνέχεια στο τραπέζι τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν το φαγητό και οι πιθανότητες να το πετάξουν λιγοστεύουν.

Τα “δύσκολα” φαγητά μαζί με τα αγαπημένα

Σερβίρετε το τρόφιμο που δεν αρέσει στο παιδί σας σε μικρότερη ποσότητα και μαζί με κάποιο αγαπημένο του. Ένα τρόφιμο για να γίνει αποδεκτό χρειάζεται συχνή και σταδιακή έκθεση στο μενού ίσως και πάνω από 15 φορές. Το σπανακόρυζο για παράδειγμα μπορεί να σερβιριστεί με αυγά ή κοτόπουλο ή πατάτες φούρνου. Είναι πιθανότερο το παιδί να το δοκιμάσει ως συνοδευτικό και φυσικά αν δεν καταναλωθεί όλο θα απορρίψετε στον κάδο μικρότερη ποσότητα.

Καταναλώστε εσείς το υπόλοιπο. Αν το παιδί σας συστηματικά αφήνει φαγητό μπορείτε μικραίνοντας την αρχική σας μερίδα να φάτε αυτό που περίσσεψε!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts