Περιορίζοντας την ζάχαρη στα παιδιά

Περιορίζοντας την ζάχαρη στα παιδιά

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία συνδέεται αρνητικά με πλήθος επιπλοκών. Από τερηδόνα  και παχυσαρκία έως διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πολλές  δε από τις αρνητικές της συνέπειες συνοδεύουν τα παιδιά έως και την ενηλικίωση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) ότι η ζάχαρη είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου που προστίθεται στους ήδη γνωστούς για αθηροσκλήρωση των αγγείων και στεφανιαία νόσο.

Πώς όμως θα περιορίσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης που τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά;

Η αποφυγή των προφανών πηγών ζάχαρης όπως τα γλυκά είναι σίγουρα ένας διατροφικός στόχος. Η ζάχαρη όμως βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα αρκετά από τα οποία δεν τα φανταζόμαστε καν.

Σε μια διατροφική ετικέτα η ζάχαρη μπορεί να εμφανίζεται με πολλαπλές ονομασίες. Κάποιες από τις πιο διαδεδομένες περιλαμβάνουν την κοινή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τη φρουκτόζη, τη μαννιτόλη, την ξυλιτόλη, τη σορβιτόλη, το σιρόπι καλαμποκιού, την καστανή ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι από ρύζι  κ.α.

Από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας συνίσταται ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης σε ποσοστό μικρότερο του 10% της ημερήσιας πρόσληψης. Σε ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση ζάχαρης λιγότερο από 48 γρ ή περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού. Σε ένα παιδί λοιπόν, το οποίο συνολικά καταναλώνει 1200 με 1400 kcal ανά ημέρα η ποσότητα αυτή οφείλει να είναι ακόμα μικρότερη.

Αντί όμως να υπολογίζουμε τα γραμμάρια και τα κουταλάκια ζάχαρης θα ήταν πιο πρακτικό να περιορίσουμε την πρόσθετη ζάχαρη περιορίζοντας τα προϊόντα που την περιέχουν.

Συνήθεις πηγές πρόσθετης ζάχαρης

  • Αναψυκτικά
  • Δημητριακά με ζάχαρη
  • Γλυκά και σοκολάτες
  • Γιαούρτι με γεύσεις
  • Τυποποιημένα αρτοποιήματα όπως κέικ, πίτες, μπισκότα, κρουασάν.

Πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να υπάρχουν όμως και σε τρόφιμα που δεν φανταζόμαστε όπως:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Μπάρες δημητριακών / πρωτεϊνούχες μπάρες
  • Κατεψυγμένα φαγητά
  • Έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κομπόστες
  • Χυμοί φρούτων
  • Παιδικές τροφές (φρουτόκρεμες, μπισκοτόκρεμες κλπ)
  • Κέτσαπ, διάφορα dressing για σαλάτες, σάλτσα barbecue

Προκειμένου να περιορίσουμε λοιπόν την κατανάλωση ζάχαρης τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας ας γεμίσουμε το καλάθι της νοικοκυράς με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και μη τυποποιημένα τρόφιμα.

Οι συσκευασμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα τύπου ice tea καθώς και τα ισοτονικά ποτά έχουν ελάχιστη θρεπτικά αξία ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, τεχνητών χρωμάτων και συντηρητικών. Τα προσλαμβανόμενα υγρά στα παιδιά θα πρέπει να περιορίζονται στο νερό, το γάλα και τους φυσικούς, φρεσκοστυμμένους χυμούς.

Η σπιτική παρασκευή αρτοσκευασμάτων και γλυκών είναι επίσης ένας τρόπος ώστε να ελέγξουμε την ποσότητα ζάχαρης που θα προσθέσουμε. Οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές μπορούν να γίνουν πιο υγιεινές χρησιμοποιώντας της μισή ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη.

Τα επιδόρπια γιαουρτιού με διάφορες γεύσεις είναι και αυτά πλούσια σε ζάχαρη και στην ουσία κατέχουν θέση «γλυκίσματος» στο διαιτολόγιο και όχι γαλακτοκομικού προϊόντος όπως συχνά νομίζουν οι γονείς. Συνίσταται λοιπόν, η κατανάλωση απλού γιαουρτιού με την προσθήκη φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων στην περίπτωση που θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τη γεύση του.

Ας μην ξεχνάμε όμως να αντιμετωπίζουμε τη διατροφή συνολικά. Μια υγιής σχέση με το φαγητό είναι σαφώς προτιμότερη από μια  διατροφή απόλυτα απαλλαγμένη από ζάχαρη. Ας φροντίσουμε λοιπόν ώστε τα παιδιά μας να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών χωρίς ζάχαρη, χωρίς όμως να τους στερήσουμε την απόλαυση ενός επιδορπίου 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts