Ποια είναι η δουλειά μας.

Ποια είναι η δουλειά μας.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Σε κάθε μου νέα συνάντηση στο γραφείο, συνηθίζω να ξεκινώ την επικοινωνία μου με το απλό ερώτημα, “Τι μπορώ να κάνω για εσάς;” Ένα ερώτημα που για πολλούς μπορεί να έχει μία αυτονόητη απάντηση στην πραγματικότητα όμως είναι μία πρόκληση. Που σαν στόχο δεν έχει να αποκαλύψει το τι θέλει κάποιος από το διαιτολόγο του ή να καταλήξουμε στο κοινότυπο “να χάσω πολλά κιλά” αλλά να ανοίξω μια συζήτηση για το κατά πόσο κάποιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει να κάνει μια προσπάθεια.

Πριν όμως από αυτό, μου δίνεται η δυνατότητα να ξεκαθαρίσω και τα όρια της συνεργασίας μας. Τι πρέπει να περιμένει αυτός από μένα και μέχρι που μπορεί να φτάσει η παρέμβασή μου. Και το βασικότερο να αποσαφηνίσω ότι δεν είμαι αυτός που αδυνατίζει τον άλλο ή τον κάνει να χάσει κιλά. Παράδοξο ε;

Για κάποιους ο διαιτολόγος είναι αυτός που κρατάει το μαγικό ραβδί, έχει την μαγική έτοιμη λύση-συνταγή- φόρμουλα που όταν κάποιος την ακολουθήσει θα δει με μαγικό τρόπο τα κιλά να φεύγουν από πάνω του. Για άλλους πάλι είναι αυτός που θα πάρει τις αμαρτίες τους και με τρόπο μαγικό θα μηδενίζει στο διηνεκές τις συνέπειες των παρασπονδιών τους. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι αρκεί η επίσκεψη στον διαιτολόγο να μπουν τα πράγματα στη θέση τους χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσωπική προσπάθεια.

Και αυτό γιατί όλοι εστιάζουν στα παραπανίσια κιλά, στο παραπάνω σωματικό βάρος, στην αρνητική εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Στις συνέπειες δηλαδή όλων των λανθασμένων τους επιλογών που οδηγούν στο αποτέλεσμα των παραπάνω κιλών. Είναι σαν να χτυπάει κάποιος το κεφάλι του στο τοίχο και να αναζητά ένα αναλγητικό για να του φύγει ο πονοκέφαλος που προκαλείται από το κτύπημα του κεφαλιού στο τοίχο και να μην ασχολείται με τη αιτία που προκαλεί το πονοκέφαλο.

Ναι το αναλγητικό θα φέρει αποτέλεσμα. Ο πόνος θα φύγει, το σύμπτωμα για λίγο θα παραμεριστεί αλλά η αιτία που το προκάλεσε θα υπάρχει ακόμα εκεί και πιθανότατα να προκαλέσει μία νέα υποτροπή. Τα κιλά θα ξαναέρθουν πιο πολλά ίσως από την προηγούμενη φορά.

Πριν λοιπόν κανείς αποφασίσει να απαντήσει στο ερώτημα που θα τους απευθύνει ο διαιτολόγος τους “Τι μπορώ να κάνω για εσάς;” ας έχουν κατά νου τους ότι δουλειά των διαιτολόγων δεν είναι να διορθώνουμε το νούμερο στη ζυγαριά. Δουλειά μας είναι να διορθώνουμε τη σχέση του ανθρώπου με τη τροφή του.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts