Κι όμως, το νερό περιέχει ασβέστιο!

Τι είναι το ασβέστιο;

Ένα μεταλλικό στοιχείου που βρίσκεται βασικά στο σκελετό και τα δόντια μας (1100γρ) αλλά και διανεμημένο στα νεύρα τους μυς και το αίμα. Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του  σκελετού και των δοντιών. Είναι επίσης απαραίτητο στην πήξη του αίματος, παίζει κρίσιμο ρόλο στη μυϊκή σύσπαση, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Η κύρια διατροφική πρόσληψη ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά και ιδιαιτέρως τα σκληρά τυριά. Τα ψάρια ειδικά αυτά που καταναλώνονται ολόκληρα αλλά και οι ξηροί  καρποί και τα όσπρια αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου.

Έχει το νερό ασβέστιο;

Όσο και να ακούγεται παράδοξο εναλλακτική πηγή ασβεστίου θα μπορούσε να αποτελεί και το νερό. Ιδιαίτερα το μεταλλικό νερό αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και μάλιστα χωρίς θερμίδες

Σε μελέτη του πολυτεχνείου Κρήτης οπού μετρήθηκε η συγκέντρωση ασβεστίου σε 29 διαφορετικά δείγματα εμφιαλωμένου νερού φάνηκαν μεγάλες διαφορές στη συγκέντρωση του ασβεστίου που κυμαίνονται από σχεδόν 500 mg/l σε εμπλουτισμένο νερό ως και 1 mg/lt. Κάποια φυσικά μεταλλικά νερά παρουσιάζουν επίσης υψηλή και αξιοσημείωτη συγκέντρωση ασβεστίου. Αν λοιπόν θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη ασβεστίου στη διατροφή μας και καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό καλό θα ήταν την επομένη φορά να μελετήσουμε τη διατροφική ετικέτα και να επιλέξουμε κάποιο με αξιοσημείωτη ποσότητα.

Συνεισφέρει το νερό στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας;

Με δεδομένο ότι ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, η κατανάλωση νερού εμπλουτισμένου σε ασβέστιο ή φυσικού μεταλλικού νερού πλούσιου σε ασβέστιο θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη την ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Ιδιαίτερα για άτομα που έχουν επιπλέον ανάγκες όπως για παράδειγμα γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση (1500mg), το νερό πλούσιο σε ασβέστιο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σύμμαχο στην επίτευξη του στόχου, χωρίς μάλιστα να αυξάνεται η συνολική ενεργειακή πρόσληψη.

Άτομα με νεφρολιθίασης καλό θα ήταν να μελετούν την ετικέτα του εμφιαλωμένου νερού που καταναλώνουν και στην περίπτωση που είναι υψηλό σε ασβέστιο, να το συνυπολογίσουν την στην συνολική ημερήσια πρόσληψη.

Όσον αφορά το νερό βρύσης η περιεκτικότητα του σε άλατα συμπεριλαμβανομένων αυτών του ασβεστίου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με μελέτες πάντως επιβεβαιώνεται πως η κατανάλωση 2 λίτρων νερού βρύσης μπορεί να καλύψει από 6 ως 18 % της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, με την απορρόφηση του ασβεστίου μάλιστα από το νερό να είναι αντίστοιχη με αυτήν από τα γαλακτοκομικά.

 

Άφθονο νερό λοιπόν στην καθημερινότητα μας. Πολύτιμό ακόμα και ως πηγή του πολύτιμου ασβεστίου, ανάμεσα στα υπόλοιπα πολλαπλά οφέλη!