Πρωϊνό και Σακχαρώδης Διαβήτης.

Πρωϊνό και Σακχαρώδης Διαβήτης.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Με τον Σακχαρώδη Διαβήτη να αυξάνει την παρουσία του σε Παγκόσμιο επίπεδο και τις εκτιμήσεις να προβλέπουν το 2040 να υπάρχουν πάνω από 660 εκατομμύρια διαβητικοί σε όλη την Υφήλιο, η νόσος και οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτή, έχουν εδώ και πολλά χρόνια μπει στο μικροσκόπιο της Ιατρικής.

Τα συσσωρευμένα δεδομένα έχουν θεμελιώσει τη σχέση συχνότητας εμφάνισης της νόσου με το αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά και τις διατροφικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την μεταβολή του σωματικού βάρους σε κάθε φάση της ζωής μας. Μια από αυτές είναι και η κατανάλωση πρωινού.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με το πέρασμα των χρόνων, εμφανίζεται μια μείωση στη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού αλλά παράλληλα εμφανίζονται και μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία ανάμεσα σε αυτές και η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Φάνηκε ακόμα και αν διορθωθεί το σωματικό βάρος και επανέλθει ο ΔΜΣ σε κανονικά επίπεδα, οι άντρες που δεν καταναλώνουν τακτικά πρωινό, παρουσιάζουν μια αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από ΔΤ2.

Παρόμοια ευρήματα υπάρχουν και για τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν μια τακτικότητα στην κατανάλωση του πρωινού. Εδώ η διόρθωση της κατάστασης είναι εφικτή (όχι πάντα όμως) εφόσον υπάρξει διόρθωση του σωματικού βάρους και διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνολικά η θετική επίδραση της τακτικής κατανάλωσης πρωινού στην αποφυγή εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων έχει τεκμηριωθεί από άλλες μελέτες. Αν υπάρχει κάτι πραγματικά αισιόδοξο στις μελέτες αυτές, είναι η ανάδειξη του γεγονότος ότι μέσα από μικρές καθημερινές διαφοροποιήσεις της διατροφικής μας συμπεριφοράς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισης ΔΤ2. Όσο πιο μεγάλη έκταση έχουν αυτές οι αλλαγές αλλά και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατηρηθούν, τόσο πιο πολύ μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Το ποσοστό μείωσης του κινδύνου φτάνει στο εντυπωσιακό 58% και έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες που έχουν γίνει σε διαφορετικές χώρες με πληθυσμούς με διαφορετική διατροφική συμπεριφορά (Σουηδία, Κίνα, ΗΠΑ)

Η αύξηση κατανάλωσης στο πρωινό δημητριακών ολικής άλεσης, η κατανάλωση (εντός ορίων)καφέ, ή προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών αλλά και τροφών πλούσιων σε φυτική ίνα έχει δειχτεί ότι οδηγεί σε μειωμένη εμφάνιση ΔΤ2. Αντίθετα η κατανάλωση ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων αλλά και τροφών από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (αλλαντικά και κρεατοσκευάσματα) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Οι μελέτες σε εργαζόμενους γραφείου έχουν δείξει μια αυξημένη (έναντι άλλων ομάδων εργαζομένων) συχνότητα κατανάλωσης πρωινού η οποία όμως υπολείπεται αρκετά ώστε να χαρακτηριστεί επαρκής. Η σωστή καθημερινή οργάνωση και ο προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός απλού στόχου. Την καθημερινή λήψη ενός ποιοτικού πρωινού γεύματος.

Πηγές

  1. Eating patterns and type 2 diabetes risk in men: breakfast omission, eating frequency, and snacking1,2,3,4
    Rania A Mekary, Edward Giovannucci, Walter C Willett, Rob M van Dam, and Frank B Hu
  2. The Relationship Between Breakfast Skipping, Chronotype, and Glycemic Control in Type 2 Diabetes
    Sirimon Reutrakul, Megan M. Hood, Stephanie J. Crowley, Mary K. Morgan, Marsha Teodori & Kristen L. Knutson
  3. Eating patterns and type 2 diabetes risk in older women: breakfast consumption and eating frequency1,2,3
    Rania A Mekary, Edward Giovannucci, Leah Cahill, Walter C Willett, Rob M van Dam, and Frank B Hu
  4. Breakfast Frequency and Development of Metabolic Risk
    Andrew O. Odegaard, PHD1⇑, David R. Jacobs Jr., PHD1, Lyn M. Steffen, PHD1, Linda Van Horn, PHD2, David S. Ludwig, MD, PHD3 and Mark A. Pereira, PHD1 (ADA)
  5. Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus by Changes in Lifestyle among Subjects with Impaired Glucose Tolerance
    Jaakko Tuomilehto, M.D., Ph.D., Jaana Lindström, M.S., Johan G. Eriksson, M.D., Ph.D., Timo T. Valle, M.D., Helena Hämäläinen, M.D., Ph.D., Pirjo Ilanne-Parikka, M.D., Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi, M.D., Ph.D., Mauri Laakso, M.D., Anne Louheranta, M.S., Merja Rastas, M.S., Virpi Salminen, M.S., Sirkka Aunola, Ph.D., Zygimantas Cepaitis, Dipl.Eng., Vladislav Moltchanov, Ph.D., Martti Hakumäki, M.D., Ph.D., Marjo Mannelin, M.S., Vesa Martikkala, M.S., Jouko Sundvall, M.S., and Matti Uusitupa, M.D., Ph.D., for the Finnish Diabetes Prevention Study Group
  6. Diet, Lifestyle, and Genetic Risk Factors for Type 2 Diabetes: A Review from the Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study 2, and Health Professionals’ Follow-Up Study
    Andres V. Ardisson KoratWalter C. WillettFrank B. Hu

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts