Ψάρι ιχθυοτροφείου ή ανοιχτής θαλάσσης;

Ψάρι ιχθυοτροφείου ή ανοιχτής θαλάσσης;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ψάρι ιχθυοτροφείου ή ανοιχτής θαλάσσης; Τα ψάρια είναι μια πολύτιμη τροφή σύμμαχος καλής υγείας. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξία, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, φώσφορου, ψευδαργύρου, καθώς και «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών ω-3. Συμφώνα με την Μεσογειακή διατροφή, συστήνεται το ψάρι να βρίσκεται στο τραπέζι μας 2 φορές την εβδομάδα, ενώ φαίνεται ότι αυτή η υγιεινή συνήθεια δεν υποκαθίσταται από την λήψη συμπληρωμάτων ω-3.

Ωστόσο, αν και πολλοί αγαπούν το ψάρι, λίγοι καταφέρνουν να το ενσωματώσουν στην διατροφή τους. Η έλλειψη χρόνου και χρημάτων για την εξεύρεση φρέσκου και νόστιμου ψαριού, για τον καθαρισμό και το μαγείρεμα του, αποτελούν τους κύριους περιοριστικούς παράγοντες.

Μπροστά στο δίλημμα ψάρια ανοικτής θαλασσής ή υδατοκαλλιέργειας, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς «μύθους». Επιπρόσθετα, υπάρχει η αντίληψη ότι τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο υγιεινά.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Στα ψάρια και τα θαλασσινά, τα θρεπτικά συστατικά στην σάρκα τους συνδέονται άμεσα με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας, μπορεί να αποτελέσουν μια «ασφαλή» επιλογή λόγω του ότι αναπτύσσονται μέσα στο ίδιο φυσικό περιβάλλον με τα ελεύθερα. Το περιβάλλον της υδατοκαλλιέργειας όμως είναι αυστηρά ελεγχόμενο τόσο ως προς την παρουσία ρυπαντών όσο και ως προς   τυχόν ασθένειες που είναι περιορισμένες. Στο άρθρο “Συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας” ξεδιαλύνονται όλοι οι μύθοι που επικρατούν όσον αφορά τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων ιχθυοτροφείων.

Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των ψαριών ιχθυοτροφείου και αυτών ανοικτής θαλάσσης είναι ασήμαντες, δεδομένου πως αν δεν είχαν την ίδια σύσταση δεν θα επιβίωναν ως οργανισμοί. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί για το κάθε ψάρι ιχθυοτροφείου.

Στις σύγχρονες μεθόδους υδατοκαλλιέργειας υπό τις αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει αυστηρός έλεγχος με αποτέλεσμα η θρεπτική αξία των ψαριών ιχθυοτροφείου να διατηρείται ισάξια αυτής των ψαριών ανοιχτής θάλασσας. Στην υδατοκαλλιέργεια οι τροφές του είδους του ψαριού που «καλλιεργείται» έχουν την ίδια βασική σύσταση με αυτές  που θα διατρέφονταν σε ελεύθερο περιβάλλον αλλά στο ιχθυοτροφείο υπάρχουν τεκμηριωμένες  σταθερές και ελεγχόμενες συνθήκες ώστε αυτή η τροφή να είναι πάντα υγιεινή και σταθερής ποιότητας. Τα ψάρια σιτίζονται με μια ελεγχόμενη τροφή από ιχθυέλαια και ιχθυάλευρα και έτσι δεν εκτίθενται  σε εποχιακές μεταβολές όπως αν ζούσαν σε ανοιχτή θάλασσα. Συνεπώς, τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρών, στα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι πάντα σταθερά.

Εν τέλει, αυτό που έχει σημασία είναι να βάζουμε στο πιάτο μας υγιεινό, θρεπτικό και φρέσκο ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι μια θρεπτική και ασφαλής επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα στο  κόστος, στην αγορά και στο μαγείρεμα που μας βοηθούν αν το πετύχουμε.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

 

  • EU project AQUAMAX (Sustainable Aquafeeds to Maximise the Health Benefits of Farmed Fish for Consumers) – http://www.aquamaxip.eu//
  • EU project CONSENSUS (Towards Sustainable Aquaculture in Europe)
    http://www.euraquaculture.info/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=60References

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts