Restart στη διατροφή

Restart στη διατροφή

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Κάθε ταξίδι έχει μια αφετηρία και ένα προορισμό. Αν στη διαδρομή ο ταξιδιώτης χάσει τον προορισμό του, έχει δύο επιλογές. Είτε να γυρίσει πίσω και να μην φτάσει ποτέ σε αυτόν. Είτε ακόμα καλύτερα να ζητήσει βοήθεια από κάποιον για να προσανατολιστεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κάπως έτσι έχουν και τα πράγματα στο ζήτημα της διατροφής και στη προσπάθεια της διαχείρισης του σωματικού βάρους. Για αλλού ξεκινάμε και αλλού καταλήγουμε. Μπορούμε όμως εύκολα να ακολουθήσουμε τις παρακάτω απλές οδηγίες ενός “διατροφικού χάρτη” για να διορθώσουμε την όποια απόκλιση και να κάνουμε Restart στη διατροφή μας.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα φαγητού.

Ο κάθε ένας μας έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ζωής, που διέπεται από τους δικούς του κανόνες και συμβάσεις. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάποιος πρέπει να καταναλώσει τη τροφή του για να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αλλά και να συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το φαγητό βλέπετε βρίσκεται παντού.

Ένα πρόγραμμα διατροφής βάζει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί κάποιος να κινηθεί αλλά και ταυτόχρονα θέτει και τα ανώτερα αλλά και κατώτερα όρια πρόσληψης τροφής. Πέρα δηλαδή από μία διατροφική πυξίδα είναι και μία μεζούρα. Που αν κάποιος τη χρησιμοποιήσει σωστά τότε θα μπορεί να εκτιμήσει πόσο φαγητό περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που πρέπει έχει καταναλώσει. Με αυτό τον τρόπο είναι σε θέση κάποιος να γνωρίζει και το μέγεθος της διόρθωσης που χρειάζεται να γίνει σε περίπτωση απόκλισης από το πρόγραμμα.

Είναι κρίσιμο λοιπόν ακόμα και όταν όλα δείχνουν ότι ξεφεύγουμε από την σειρά μας να έχουμε ένα ημερήσιο πλάνο φαγητό αλλά και ένα γενικότερο εβδομαδιαίο.

Καταγράψτε αυτό που τρώτε

Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά γίνεται ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνουμε. Μικρά αθώα τσιμπολογήματα πολλές φορές αθροίζονται και γερό την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα μόνο ποσότητας αλλά και ποιότητας. Πολλά μικρά τσιμπολογήματα με τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά εύκολα μπορούν να ανατρέψουν μία προσπάθεια.

Ακόμα και η καταγραφή της παράλειψης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί μερικά να εξηγήσει αυτή την ξαφνική επιθυμία για περισσότερο φαγητό.Αλλά μπορεί και να φανερώσει τις συνθήκες που οδηγούν στην απομάκρυνση από το πρόγραμμα διατροφής. Αν για παράδειγμα έχει αυξηθεί η ένταση στη δουλειά τότε ίσως να γίνεται πιο συχνά η απόκλιση από το πρόγραμμα διατροφής στο χώρο της εργασίας

Το ξεχασμένο νερό.

Μην αγνοείτε το νερό έχει και αυτό το δικό του σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας. Τις πιο πολλές φορές παρασυρόμενοι από το ρυθμό της δουλειάς και της καθημερινότητας ξεχνάμε να πιούμε νερό. Αρκούμαστε μόνο τα υγρά που παίρνουμε μέσα από τα ροφήματα ( καφές αφεψήματα αναψυκτικά) Που και αυτά σαν υγρά συνυπολογίζονται στην καθημερινή πρόσληψη.

Υπάρχει ένας απλός αλλά και ταυτόχρονα βοηθητικός τρόπος στην προσπάθεια σας. Που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να πιείτε αρκετό νερό αλλά και θα σας φρενάρει από το να φάτε πολύ. Να πίνετε μισό ποτήρι πριν βάλετε κάτι στο στόμα σας. Το οτιδήποτε είναι αυτό. Ακόμα και το φρούτο. Αν πάλι δεν σας αρέσει το νερό ή το βρίσκετε άγευστο, λίγες σταγόνες λεμόνι ή χυμός μπορεί να μην λιώνουν τα λίπη αλλά σίγουρα το κάνουν ανεκτό.

Το οργανωμένο ψυγείο

Αν βρίσκετε τον εαυτό σας συχνά μπροστά από το ανοιχτό ψυγείο, με την απορία τι θα φάτε, φροντίστε να είναι σωστή η θέα. Όχι καλλιτεχνικά, αλλά να έχετε σε πρώτη εμφάνιση όλα αυτά που η κατανάλωσή τους δεν προκαλούν πρόβλημα στη διατροφή σας.

Μεριμνήστε να υπάρχει ένα μικρό πλαστικό σκεύος με όλα τα φρούτα και λαχανικά (καρότα, πιπεριές, αγγουράκια, τοματίνια) που είναι εύκολα να καταναλώσετε. Αν μάλιστα τα έχετε πλύνει ή καθαρίσει ή και κόψει από πριν, ακόμα καλύτερα. Αυτό θα κάνει πιο εύκολη την άμεση κατανάλωση τους.

“Θάψτε” βαθιά μέσα στο ψυγείο, κλεισμένα σε αδιαφανή σκεύη, όλα τα τυριά και αλλαντικά. Αυτά που “μία φετούλα δεν κάνει κακό” αλλά που κανένας δεν μένει στη μία φετούλα. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μάτι και η οπτική επαφή με τρόφιμα μπορεί να παρασύρει σε κατανάλωση τροφής.

Κάτσε κάτω.

Αν αποφασίσετε να φάτε κάτι, κάντε το ανθρωπινά. Καθισμένοι στο τραπέζι. Σε πιάτο. Χωρίς κάτι να σας αποσπά την προσοχή. Σταματήστε το φαγητό στο πόδι. Και δεν θα το καταλάβετε τι τρώτε αλλά και όλο αυτό σαν διαδικασία δεν βοηθά στην “καταγραφή” της λήψη τροφής στο συνειδητό. Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό είναι μια δική σας, προσωπική φροντίδα προς τον εαυτό σας που την αξίζει και την χρειάζεται..

Προσοχή όμως! Καθιστοί μπορείτε να καταναλώσετε τροφή και στον καναπέ, μπροστά από την τηλεόραση ή σε όποια άλλη οθόνη. Όμως αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να φάτε πολύ περισσότερο αλλά και να ξεφύγετε γενικά στη κατανάλωση τροφής.

Ζήτησε βοήθεια.

Πάντα ένα χέρι βοήθειας είναι χρήσιμο. Ειδικά όταν έρχεται από ανθρώπους που ξέρουν αλλά το κυριότερο είναι δίπλα σου και μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην προσπάθειά σου. Σίγουρα ο επιστήμονας διαιτολόγος διατροφολόγος με τον οποίο συνεργάζεσαι είναι η πρώτη επιλογή. Και γιατί έχει το υπόβαθρο να σε βοηθήσει δίνοντας σου στοχευμένους οδηγίες αλλά και γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσετε το πλάνο της διατροφής χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και τα μέλη της οικογένειας αλλά και το κοντινό σου φιλικό περιβάλλον. Με την ενθάρρυνση τους και παρέχοντας σου ένα ευρύτερο υποστηρικτικό πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες των στιγμών.

Στην πραγματικότητα δεν θέλει πολύ κόπο για να μπει κάποιος ξανά σε σειρά. Και να κάνει ένα restart στη διατροφή του. Ούτε και χρειάζεται να πιεστεί να έχει αποτελέσματα στη ζυγαριά από τις πρώτες κιόλας μέρες. Η πορεία προς τον επιθυμητό προορισμό συνήθως είναι μακρινή. Και περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Αντί να επιδιώκετε ένα όποιο αποτέλεσμα, εστιάστε στη πορεία.

Πετυχαίνοντας μικρούς στόχους, ένα κάθε φορά, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και συμπεριφοράς με το φαγητό. Να αποκτήσετε νέες διατροφικές συνήθειες χωρίς υπερβολές αλλά το κυριότερο συμβατές με την πραγματικότητά σας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts