Τελικά, τα ορεκτικά πόσο ανοίγουν την όρεξη;

Τελικά, τα ορεκτικά πόσο ανοίγουν την όρεξη;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα μικρά, νόστιμα ορεκτικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και παράδοσης.Ο  Έλληνας  έχει  συνδυάσει  τη  διασκέδαση  με  το  φαγητό. Η  έξοδος  σε  κάποια  ταβέρνα  με  φίλους  είναι  ένας  τρόπος  διασκέδασης  που  συνδυάζει  το  ποτό  με  το φαγητό.

Τι  γίνεται  όμως  με  τα  ορεκτικά  που  παραγγέλνουμε?

Τα  ορεκτικά, όπως  δηλώνει  και  το  όνομά τους  είναι  φαγητά  που  «ανοίγουν»  την  όρεξη. Πρόκειται  για  μικρά  πιάτα  φαγητών  που  έχουν σκοπό όχι  να  γεμίσουν  το  στομάχι, αλλά  είτε  να  μετριάσουν  την  όρεξη  είτε  να  την  ενισχύσουν.

Τα  πιάτα  των  ορεκτικών  συνήθως  περιέχουν  λαχανικά, τυριά , κρεατικά ή  θαλασσινά  σε  συνδυασμό  με  διάφορες  σάλτσες γλυκές ,αλμυρές  ή  γλυκόξινες  και  πολλές  φορές  σερβίρονται  και  κρύα.

Πολλοί  πιστεύουν  ότι  τα  ορεκτικά  επειδή  σερβίρονται  συνήθως  σε  μικρά  πιάτα  και  θα  τα  μοιραστεί  όλη  η  παρέα  δεν  αποτελούν  κίνδυνο  για τις  θερμίδες , τη  χοληστερίνη  κ.α..

Όμως  τα  περισσότερα  ορεκτικά  που  σερβίρονται  είναι  τηγανητά  και  τις  περισσότερες  φορές  συνδυάζονται  με  κάποια  σάλτσα  που  είναι  πλούσια  σε  θερμίδες  και  κορεσμένα  λιπαρά. Γι αυτό  πρέπει  να  προσέχουμε  τι  παραγγέλνουμε  για  να  μην  παραστρατήσουμε.

Τι  πρέπει  λοιπόν  να  παραγγέλνουμε  και  τι  να  αποφεύγουμε  όταν  είμαστε  σε  μια  ταβέρνα ή  εστιατόριο  ή  ουζερί?

-Τυρί σαγανάκι ,τυροκροκέτες  ή  τυρί  ψητό;

Είναι  ένα  από  τα  ορεκτικά  που  προτιμούν οι  περισσότεροι. Το  σαγανάκι είναι  ένα  θερμιδογόνο  ορεκτικό  πλούσιο  σε  λιπαρά  γιατί  περιέχει  τυριά  πλούσια  σε  λιπαρά και  με  το  τηγάνισμα  είναι  ακόμα  πιο  πλούσια. Γι΄ αυτό καλό  είναι  να  προτιμάμε  τα  τυριά  τα  ψητά  που  εκτός  από  τα  λιπαρά  του  τυριού, που  συνήθως  χρησιμοποιούν  την  παραδοσιακή  μας  φέτα, περιέχει  ελαιόλαδο και  κάποια  λαχανικά  που  δίνουν  γεύση.

-Τηγανητά λαχανικά  ή  ψητά;

Όλοι  γνωρίζουμε  ότι  μια  ποικιλία  με  ψητά  λαχανικά  θα  είναι  πιο  θρεπτικά  από  τα  τηγανητά  και  χωρίς  πολλές  θερμίδες  και  καθόλου  κορεσμένα  λιπαρά.

-Πατάτες  τηγανητές  ή  πατατοσαλάτα  ή  πατάτες  ψητές;

Ανάμεσα  σε  αυτά  τα  τρία  ορεκτικά  καλό  είναι  να  προτιμήστε  τη  πατατοσαλάτα, χωρίς  την  προσθήκη  μαγιονέζας   μετά  τις  πατάτες  ψητές,  χωρίς  όμως  να  είναι  γεμιστές  με  διάφορα  τυριά, μαγιονέζα  ή  κρέμα  γάλακτος, προσφέροντας  έτσι  πλήθος  θερμίδων  και  κορεσμένων  λιπαρών. Τέλος  καλό  είναι  να  αποφύγετε  τις  τηγανητές  πατάτες  αποφεύγοντας έτσι  και  πολλές  θερμίδες  αλλά  και  κορεσμένα  λιπαρά.

Μανιτάρια

Είναι  λαχανικά  με  υψηλής  βιολογικής  αξίας  πρωτεΐνη και  με  χαμηλή  θερμιδική  αξία. Προτιμήστε  τα  ψητά  με  λίγο  ξύδι για  να  αποφύγετε  τα  λιπαρά  είτε  από  το  τηγάνισμα  είτε  από  τη  κρέμα  γάλακτος  ή  των  τυριών  που  μπορεί  να προσθέσουν.

Αυτά  είναι  μερικά  από  τα  ορεκτικά  που  συναντάμε  στις  περισσότερες  ταβέρνες- εστιατόρια.

Προσπαθήστε  λοιπόν  στην  έξοδό  σας  να  αποφύγετε  τα  τηγανητά  ορεκτικά  ή  αυτά  που  έχουν  κρέμα  γάλακτος  και  μαγιονέζα  και  προτιμήστε  πιάτα  ορεκτικών  με  ψητά  και  λαχανικά.

Συμβουλή: «Φάτε  απ΄  όλα,  αλλά  όχι  όλα»  και  κατά  διαστήματα  να  αφήνετε  το  πιρούνι  σας  κάτω.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts