Τι είναι η Στέβια;

Τι είναι η στέβια;

Η  Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana) είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος που φύεται στην Βραζιλία και την Παραγουάη. Στα φύλλα του εμπεριέχονται γλυκά συστατικά που καλούνται γλυκοζίτες στεβιόλης (steviol glycosides).

Στέβια, μια παλιά ιστορία…

Η χρήση των φύλλων στης στέβιας για τη γλυκιά τους γεύση, δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί αιώνες πριν από τους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής.

Αργότερα, το 1970, η Ιαπωνία, αξιολόγησε την ασφάλεια και ενέκρινε την χρήση του εκχυλίσματος στέβιας σε τρόφιμα και ποτά. Μόλις το 2008, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration – FDA) αναγνώρισε τη στέβια σαν ασφαλές πρόσθετο και τέλος το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό (E960) σε τρόφιμα και ροφήματα, έχοντας λάβει υπόψιν της σειρά επιστημονικών μελετών.

Φυσικό προϊόν.

Τα γλυκά συστατικά των φύλλων της στέβιας, δεν είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Αφαιρούνται από το φυτό με απλή εκχύλιση των φύλλων του με νερό. Οι πιο συχνά απαντώμενοι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι η στεβιοσίδη (stevioside) και η ρεμπαουδιοσίδη-Α (rebaudioside-A). Η τελευταία αποτελεί και το κύριο συστατικό της Ρεμπιάνας (Rebiana), η οποία είναι το πρώτο εγκεκριμένο γλυκαντικό φυτικής προέλευσης με μηδενική θερμιδική αξία και γλυκύτητα 200 φορές υψηλότερη από αυτή της ζάχαρης.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης πρέπει να είναι περιεκτικότητας τουλάχιστον 95% σε ρεμπαουδιοσίδη Α (reb A).

Η γεύση της είναι εξαιρετικά παρόμοια με αυτή της ζάχαρης και φυσικά δεν εμφανίζεται η μεταλλική επίγευση που πολλοί καταναλωτές έχουν παρατηρήσει σε άλλες εταιρείες.

Και με τις θερμίδες τι γίνεται;

Η στέβια, πρακτικά δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, αφού δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό! Αποτελεί τον καλύτερο σύντροφο στη δίαιτα και τον διαβήτη!

Ποιος μπορεί να καταναλώσει τη στέβια;

Η στέβια αποτελεί μια άριστη εναλλακτική πρόταση, για ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή απλά για όσους προσέχουν την διατροφή τους! Η χρήση της στέβιας στη ζαχαροπλαστική, φαίνεται να δίνει λύση για όσους μέχρι στιγμής απέφευγαν ή δεν τους επιτρεπόταν να καταναλώσουν ένα ιδιαίτερο γλυκό.

Εκτός από την ασφαλή χορήγησή της στα παιδιά η EFSA έχει επιβεβαιώσει και την ασφαλή χρήση από εγκυμονούσες ή θηλάζουσες αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, καθώς η στέβια δεν φαίνεται να προκαλεί τερηδόνα όπως η ζάχαρη.

Στέβια και διαβήτης.

Η στέβια είναι το μόνο φυσικό γλυκαντικό που εμφανίζει μηδενική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες άρα και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο. Πρόσφατες μελέτες σε διαβητικούς, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, τονίζοντας ότι η καθημερινή χρήση εκχύλισματός της δεν προκάλεσε καμία επίδραση στην γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στην γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη αλλά και στα λιπίδια αίματος.

Επιλέξτε λοιπόν άφοβα γλυκιά γεύση με μηδέν θερμίδες και καλή σας απόλαυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ