Κατανομή του λίπους στο σώμα και τι φανερώνει για την υγεία μας

Η κατανομή του λίπους στο σώμα σχετίζεται περισσότερο με την αύξηση του κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η συσσώρευση λίπους στο άνω μέρος του σώματος (κεντρική εναπόθεση λίπους), κυρίως μέσα στην κοιλιά (ενδοκοιλιακά) συνδέεται με αυξημένο αριθμό μεταβολικών επιπλοκών και προβλημάτων υγείας (δυσανεξία στη γλυκόζη, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση), και συνθέτει τους κινδύνους της παχυσαρκίας.

Σε περίπτωση που το λίπος εντοπίζεται στην περιφέρεια (δηλαδή στους γλουτούς κ.α), οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ λιγότερες (π.χ οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μηδενικοί) και το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό. Άνδρες δηλαδή και γενικότερα άτομα με κοιλιά ή στομάχι πρέπει να χάσουν βάρους. Ακόμη και σε μη παχύσαρκους ανθρώπους η αύξηση του λίπους στην κοιλιακή χώρα οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για την υγεία.

Άτομα με κεντρική παχυσαρκία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη

Σύμφωνα με πληθώρα επιδημιολογικών μελετών, η απλή και μόνο μέτρηση της περιμέτρου της μέσης έχει αρκετά μεγάλη διακριτική ικανότητα για το πόσο αυξημένο ή όχι είναι το ενδοκοιλιακό λίπος Επηρεάζεται ελάχιστα από την ηλικία ή το ύψος και η μείωση της συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (ηλικία 19+ έτη).

Αυξημένος κίνδυνος

Πολύ αυξημένος κίνδυνος

Άρρεν ≥ 94 εκ >102 εκ
Θήλυ ≥ 80 εκ >88 εκ

ΤαξινόμησηWaist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO Expert Consultation, December 2008

BMI
(Kg/m2)

Περίμετρος μέσης
(cm)

Γυναίκες

>= 25

>= 80

>= 30

>= 88

Άντρες

>= 25

>= 94

>= 30

>= 102

AACE/ACE Position Statement on the Prevention, Diagnosis and Treatmetnof Obesity. AACE/ACE Obesity Task Force. Endocrine Practice 1998; 4 : 297