Μια απλή παρακολούθηση του τι τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τα κιλά μας

Να και η κα Κλεοπάτρα που παρά τα χρόνια της, κάνει την προσπάθειά της. Πολλά τα χρόνια πάνω της, το ίδιο και τα κιλά που έχει.

Πάντοτε προσπαθούσε η κα Κλεοπάτρα, αλλά με το δεύτερο όνομά της που της είχα δώσει (Σούζυ), έδινε ρεσιτάλ τσιμπολογήματος κάθε φορά που έβγαινε βόλτα με τις φίλες της. Που φυσικά όλα αυτά τα μικρά παραστρατήματα δεν τα αξιολογούσε και ούτε τα υπολόγιζε σοβαρά. Ούτε είχε αντιληφθεί ότι μπορούσαν να έχουν τέτοια επίδραση στο σωματικό της βάρος. Πάντα κάτι άλλο έφταιγε για την μη ικανοποιητική απώλεια βάρους, αν δεν υπήρχε στασιμότητα ή μικρή αύξηση.

Η ώρα της καταγραφής

Μέχρι που μία εβδομάδα (και μετά από μεγάλη πίεση) έκανε κανονική λεπτομερέστατη καταγραφή του τι έτρωγε. Την έβαλα και διάβασε το άρθρο “Ένα αληθινό βοήθημα για την απώλεια βάρους” πολλές φορές και σχεδόν καθημερινά της υπενθύμιζα με κάθε τρόπο το ότι έπρεπε να καταγράφει τι τρώει στο ειδικό έντυπο που ετοίμασα για αυτήν.

Σαν εξομολόγηση ήταν” μου παραπονέθηκε. Και τότε μόνο, στο τέλος της εβδομάδας, στο επόμενο ραντεβού, διαπίστωσε με τα ίδια της τα μάτια πόσες μικρές “αθώες ζαβολιές” είχε κάνει που σαν σύνολο όμως δεν ήταν και το πιο σωστό διαιτολογικό επίτευγμα.

Η θεωρία και η πράξη

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δε αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει αυτό το “αθώο” τσιμπολόγημα. Όχι γιατί προσπαθούν να το απαξιώσουν αλλά γιατί (όπως και η κα Κλεοπάτρα) δεν αντιλαμβάνονται το συνολικό μέγεθος της “ζημιάς” που μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα.

Είναι δεδομένο ότι κανένα πρόγραμμα διατροφής δεν εφαρμόζεται 100% όσο καλά δομημένο και σχεδιασμένο μπορεί να είναι. Ούτε κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ακολουθεί εντελώς πιστά τις διατροφικές οδηγίες. Γιατί απλά η πραγματικότητα πολλές φορές είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Ένα γεύμα με αγαπημένους φίλους, μια επίσκεψη σε ένα συγγενικό πρόσωπο, μια απρογραμμάτιστη έξοδος, ένα απρόσμενο κέρασμα, όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν να φάμε κάτι παραπάνω.

Τίποτα δεν χάθηκε

Που όμως αυτό δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου πολύ δε περισσότερο το τέλος της δίαιτας. Το αντίθετο μάλιστα. Μια παρεκτροπή δεν σηματοδοτεί την μεταβολή προς τα πάνω του λίπους αλλά ούτε και του σωματικού βάρους. Ιδιαίτερα αν αυτή ακολουθείτε από μια λογική ανάλογη διόρθωση.

Κάπως έτσι σκέφτεται πλέον και η κα Κλεοπάτρα. Που δεν παραδίδεται πλέον στις διατροφικές της ορμές αλλά επιλεκτικά κάνει τα στραβοπατήματά της φροντίζοντας να τα διορθώνει. Έχοντας κάνει κανονική καταγραφή της αμαρτίας της. Όχι σαν εξομολόγηση πια αλλά σαν προγραμματισμό, που περιλαμβάνει εκτός από την αμαρτία και την διόρθωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ