Συνδυάστε αρμονικά το κατάλληλο κρασί με τα γεύματα σας.

Συνδυάστε αρμονικά το κατάλληλο κρασί με τα γεύματα σας.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες λόγω του ευχάριστου καιρού οι περισσότεροι ξεκλέβουν λίγο χρόνο για σύντομες αποδράσεις για διασκέδαση και ‘’καλό’’ φαγητό με κρασιά με φίλους κοντά στην θάλασσα.

Επίσης το καλοκαίρι το άγχος των ανθρώπων είναι μειωμένο και η ευχάριστη διάθεση μεγαλύτερη γι’αυτό και οι προσκλήσεις σε γεύματα, ποτό και χαλάρωση ακόμα πιο συχνές. Η κατανάλωση κυρίως φρέσκων ψαριών αλλά και φρούτων αυξάνεται σημαντικά χωρίς όμως να λείπουν και τα γεύματα με κρέας ή τα γλυκά επιδόρπια. Για τους περισσότερους όλα τα παραπάνω γεύματα συνδυάζονται άριστα με ένα ποτήρι κρασί. Ποιο όμως είναι το πιο κατάλληλο σύμφωνα με το γεύμα που έχετε επιλέξει ώστε ο συνδυασμός να είναι όσο πιο απολαυστικός γίνεται;

ΟΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕIΝΑΙ:

Λίπος στο γεύμα και κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει ταννίνες οι οποίες σβήνουν ευχάριστα την έντονη γεύση που έχει το λίπος στο γεύμα.

Παράδειγμα συνδυασμού : χοιρινό ψητό και κόκκινο κρασί

Οξύτητα στο γεύμα και γλυκύτητα στο κρασί

Η όξινη γεύση των φρέσκων κυρίως φρούτων φαίνεται να ισορροπείτε ιδανικά με την γλυκύτητα που δίνουν τα ημίγλυκα και ημίξηρα κρασιά

Παράδειγμα συνδυασμού : φρέσκα φρούτα με ημίξηρο ή ημίγλυκο λευκό κρασί.

Λίπος στο γεύμα και λευκό κρασί

Η οξύτητα που προσφέρει κυρίως το φρέσκο λευκό κρασί ‘’σβήνει ‘’ ευχάριστα την γεύση του λίπους από το στόμα.

Παράδειγμα συνδυασμού : μπιφτέκι χοιρινό φούρνου με κρέμα γάλακτος και λευκό κρασί

Κόκκινο κρέας και κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρέας είναι ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες συνδυάζονται άριστα με τις ταννίνες που περιέχει το παλαιό κόκκινο κρασί . Το κόκκινο χρώμα του κρασιού συνήθως μας προδιαθέτει να το καταναλώσουμε μαζί με το κόκκινο κρέας.

Παράδειγμα συνδυασμού : μοσχάρι στο φούρνο με κόκκινο παλαιό κρασί

Γλυκιά γεύση και γλυκό κρασί

Συνδυάζοντας μια γλυκιά γεύση με ένα γλυκό κρασί πολλοί θα πίστευαν δεν θα αποδώσουν τις γεύσεις τους. Αντίθετα η γεύση του ενός δεν υπερκαλύπτει το άλλο και ο συνδυασμός τους είναι σίγουρα γλυκός και αρμονικός.

Παράδειγμα συνδυασμού : μηλόπιτα με γλυκό κρασί Σάμου

Ψάρι και λευκό κρασί

Το ψάρι κατά κανόνα συνδυάζεται άριστα με το λευκό κρασί και αυτό γιατί η υψηλή του οξύτητα μειώνει την έντονη γεύση του ψαριού. Αντίθετα το κόκκινο κρασί με το ψάρι φαίνεται να μην συνδυάζεται καθώς οι ταννίνες που περιέχει αφήνουν στο στόμα μια μεταλλική γεύση και αλλοιώνουν την γεύση του ψαριού.

Παράδειγμα συνδυασμού : τσιπούρα ψητή και ξηρό λευκό κρασί

OI ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ EINAI

Οξύτητα στο γεύμα και οξύτητα στο κρασί

Ένας τέτοιος συνδυασμός θα ήταν αποτυχημένος η έντονη οξύτητα που θα δημιουργηθεί είναι πιθανό να προκαλέσει αίσθημα καούρας στο στομάχι.

Παράδειγμα συνδυασμού : σαλάτα με ξύδι και λευκό κρασί

Οξύτητα στο γεύμα και κόκκινο κρασί

Η γεύση που αφήνει ένας τέτοιος συνδυασμός είναι αρκετά πικρή.

Παράδειγμα συνδυασμού : μοσχάρι λεμονάτο και κόκκινο κρασί.

Έντονα μπαχαρικά στο γεύμα και οξύτητα στο κρασί

Ένα γεύμα με έντονη την γεύση των μπαχαρικών δεν μπορεί να συνδυαστεί με ένα όξινο κρασί καθώς η οξύτητα σε συνδυασμό με το αλκοόλ τονίζουν υπερβολικά την ήδη έντονη γεύση των μπαχαρικών του γεύματος.

Παράδειγμα συνδυασμού : μπιφτέκι ψητό με κύμινο και ξηρό λευκό κρασί

Αλμυρά γεύματα και οξύτητα στο κρασί

Τα αλμυρά γεύματα δεν μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με όξινα κρασιά καθώς αφήνουν μια πικρή μεταλλική γεύση.

Παράδειγμα συνδυασμού : βακαλάος παστός και ξηρό λευκό κρασί

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες σε ότι αφορά την κατάλληλη επιλογή κρασιού με το γεύμα καθώς και της σειράς σερβιρίσματος κάθε κρασιού.

Μερικοί από αυτούς είναι :

  • Τα κρασιά σερβίρονται πάντα βάσει του βαθμού οινοπνεύματος που περιέχουν. Αρχικά τα κρασιά που είναι χαμηλά σε αλκοόλ και στην συνέχεια αυτά με την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Τα λευκά κρασιά καταναλώνονται πάντα πριν τα ερυθρά.
  • Το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το λευκό κρασί θα πρέπει να διατηρείται παγωμένο. Τα κόκκινα κρασιά, αποφεύγουμε να τα σερβίρουμε πολύ κρύα γιατί οι τανίνες τους (συστατικά του κόκκινου κρασιού υπεύθυνα για τη στυφή του γεύση), σε αυτές τις θερμοκρασίες δημιουργούν μια αρκετά δυσάρεστη αίσθηση αλλά και γιατί «κρύβονται» τα αρώματα τους. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς, αφού η θερμοκρασία δωματίου ποικίλλει ανάλογα με το χώρο και την εποχή, και επιπλέον το ψυγείο του κάθε σπιτιού μπορεί να είναι ρυθμισμένο σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία.
  • Τα λευκά κρασιά προσφέρονται πριν από τα κόκκινα κρασιά.
  • Την άνοιξη και το καλοκαίρι προτείνονται τα ροζέ και λευκά που πίνονται δροσερά και συνοδεύονται µε ελαφρά φαγητά.
  • Το ψάρι λόγω έντονης γεύσης πρέπει να συνδυάζεται με ελαφρά , φρουτώδη λευκά κρασιά.
  • Ένα πιάτο με ψάρι μαγειρεμένο με σάλτσα που περιέχει κόκκινο κρασί μπορεί να συνοδευτεί με το ίδιο αυτό κρασί που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή της σάλτσας του.
  • Φαγητά με έντονη γεύση είναι προτιμότερο να συνδυάζονται ελαφρά , αρωματικά και δροσιστικά κρασιά.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω η επιλογή του κατάλληλου κρασιού σύμφωνα με το γεύμα που έχετε επιλέξει γίνεται πιο εύκολη ώστε η γεύση που θα σας αφήσει ο συνδυασμός τους να είναι όσο πιο ευχάριστη και καλοκαιρινή γίνεται.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts