Λαχανόρυζο το ταπεινό μα τόσο νόστιμο

Λαχανόρυζο το ταπεινό μα τόσο νόστιμο

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το λαχανόρυζο ήταν ένα από τα φαγητά που δεν τα πηγαίναμε και πολύ καλά. Λίγο η μυρωδιά του μαγειρέματος λίγο το ότι σαν σαλάτα το λάχανο ποτέ μου δεν ήταν στην κορυφή των προτιμήσεών μου, το λαχανόρυζο ήταν σχεδόν αποκλεισμένο από το τραπέζι μου. Ήμουν κάτι σαν μωρό παιδί με νεοφοβία.

Τώρα πόσο φυσιολογικό είναι κάποιος να είναι φανατικός θαυμαστής των λαχανοντολμάδων (χωρίς κρέμα) και να μην τρώει το λαχανόρυζο, αυτό είναι μια ιστορία που θέλει πολύ (ψυχιατρική) ανάλυση.

Το λαχανόρυζο είναι ένα φαγητό με απλά υλικά και εύκολο στη παρασκευή του με υλικά που από το τίποτα σου δίνουν ένα καλό και θρεπτικό γεύμα. Ένα από τα πολλά φαγητά του τόπου μας, που μέσα από την απλότητά τους, δίνουν αξία στην Μεσογειακή Διατροφή.

Υλικά για το λαχανόρυζο

  • Περίπου μισό λάχανο (από ένα μέτριο)
  • Ελαιόλαδο (περίπου 3/4 φλιτζανιού)
  • Ρύζι 2-3 φλιτζάνια
  • Πελτέ ντομάτας (2 κουταλιές σούπας ή και λίγο παραπάνω για το έντονο κόκκονο χρώμα)
  • Κρεμμύδια (δύο μεγάλα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Καυτερό κόκκινο πιπέρι (μια μικρή ποσότητα)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε καλά τα κρεμμύδια. Άλλοι τα βάζουν στα multi εγώ προσωπικά το κάνω με το μαχαίρι και τα σοτάρουμε στο λάδι. Προσοχή δεν χρειάζεται πολύ λάδι, κυριολεκτικά ίσα ίσα να πιάσει λίγο στο πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το λάχανο (που και αυτό το έχουμε κόψει λίγο πιο χοντρό από ότι το κόβουμε γα τη σαλάτα) και το αφήνουμε να βράσει στο ζουμί του ανακατεύοντας καλά. Πριν προσθέσουμε το ζεστό νερό (όχι πάνω από 2 ποτήρια) βάζουμε το αλατοπίπερο και το πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας πάντα καλά.

Βάζουμε δύο ποτήρια νερό και αφήνουμε λίγο για να βράσει το λάχανο. Πριν βράσει προσθέτουμε και το ρύζι συμπληρώνοντας ζεστό νερό για να μαγειρευτεί και αυτό. Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι και προς το τέλος ανακατεύοντας καλά, ρίχνουμε και το κόκκινο καυτερό πιπέρι.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, όταν το νερό λιγοστέψει (να είναι ακόμα ζουμερό). Το αφήνουμε σκεπασμένο εκτός φωτιάς για 10 λεπτά για να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Το λάχανο

Είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών. Με 2,5 / 100 γραμμ φυτικής ίνας και 36,6 mg βιταμίνης C δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από την καθημερινή μας διατροφή. Πολύ καλή πηγή παντοθενικού, πυριδοξίνης και θειαμίνης καθώς και βιταμίνης Κ. Περιέχει λουτεϊνη και ζεοξανθίνη αλλά και ένα πλήθος φυτοχημικών συστατικών γνωστών για την αντιοξειδωτική τους δράση και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Μάλιστα έχει βρει ότι πολλά από τα συστατικά του λάχανου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL στο αίμα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ελάχιστες θερμίδες μόλις 25 / 100 γραμμ τότε μιλάμε ότι το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για το φαγητό μας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts