Υλικά

  • 2 φλιτζάνια λουβιά (φασόλια μαυρομάτικα)
  • 1 δέσμη λάχανα (σέσκουλα)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο και λεμόνι, για σερβίρισμα

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε τα λουβιά από το προηγούμενο βράδυ και τα βάζουμε σε νερό να μουλιάσουν για να μαλακώσουν και να ψηθούν πιο εύκολα.

Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μέτριου μεγέθους όπου βάζουμε νερό μέχρι να καλυφθούν καλά. Αφού κοχλάσουν χαμηλώνουμε την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε  και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 40-45 λεπτά.

Στο μεταξύ πλένουμε τα λάχανα και τα τεμαχίζουμε. Τα προσθέτουμε στο φαγητό, ανακατεύουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν (καλύτερα να μπαίνουν προς το τέλος για να μην λιώνουν και να χάνουν μεγάλο μέρος των βιταμινών τους).

Σερβίρουμε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Tip: Για πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής  αξίας , είναι καλό τα όσπρια να συνδυάζονται με δημητριακά, όπως  πατάτα και ρύζι. Τα λουβιά συνδυάζονται ωραία με ψωμί ολικής αλέσεως αλειμμένο με ελαιόλαδο και ρίγανη.