Έχεις βαρεθεί να τρως τα αγαπημένα σου ρεβίθια με το ίδιο τρόπο;
Δοκίμασε να τα κάνεις κεφτέδες τα λεγόμενα falafel τηγανιτά ή ακόμα πιο υγιεινά στο φούρνο.
Υλικά για τους ρεβιθοκεφτέδες:
- 350 γρ ρεβίθια
- 1 κ.γ σόδα
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 90 γρ βρώμη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 1 κ.γ πάπρικα
- ρίγανη
- δυόσμο
- μαϊντανός
Πως να φτιάξετε τους ρεβιθοκεφτέδες:
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ και προσθέτουμε 1 κ.γ σόδα
- Την επόμενη μέρα τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά
- Μόλις γίνουν τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε
- Πλάθουμε και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 20 λεπτά
Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 12 ρεβιθοκεφτέδες .
Λίγα λόγια για το βασικό υλικό στους ρεβιθοκεφτέδες.
Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει περίπου 265 θερμίδες. Αρκετοί είναι οι υδατάνθρακες που περιέχουν περίπου 45 γραμμ. Οι πιο πολλοί σύνθετοι και αυτό είναι κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα όσους θέλουν να τα απολαύσουν γιατί σε συνέργεια με την μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα (12 γραμμ) αλλά και τα 15 γραμμ πρωτεΐνης, έχουμε ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Που σημαίνει καλά ανεκτά από διαβητικούς. Υπάρχουν μόλις 4 γραμμ λίπους αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ενοχλεί.
Εκεί που είναι το δυνατό τους σημείο είναι η παρουσία σιδήρου. Δεν την λες και σημαντική, 14% των ημερήσιων αναγκών, αλλά για τους χορτοφάγους είναι ένα καλό συμπλήρωμα.