Υπάρχουν φορές που θέλουμε να φάμε φρέσκο ψαράκι αλλα και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να το καθαρίσουμε αρχίζουμε να δυσφορούμε. Έχουμε λοιπόν βασικές οδηγίες για να γίνει σωστά, όμορφα και εύκολα!
Πιάνουμε το ψάρι από το κεφάλι και αφαιρούμε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια, έπειτα κρατώντας το ψάρι από την ουρά και με φορά προς το κεφάλι βγάζουμε τα λέπια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ένα εργαλείο απολέπισης.
Αφαιρούμε τα εντόσθια, τα σπλάχνα, τα βράγχια και εν συνεχεία αφαιρούμε τη μεμβράνη που βρίσκεται στη κοιλιά και καλύπτει τη σπονδυλική στήλη του ψαριού,με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και τέλος πλένουμε καλά τα ψάρια κάτω από κρύο νερό, ώστε να απομακρυνθούν τα αίματα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται το ψάρι, αφαιρούμε το δέρμα με εύκαμπτο μαχαίρι φιλεταρίσματος.
Φιλετάρισμα ψαριών
Τα ψάρια που φιλετάρουμε είναι κυρίως,τα ψάρια που έχουν βάρος 350γρ και άνω και προορίζονται για μερίδα. Φυσικά μπορούμε να φιλετάρουμε και πιο μικρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, μπαρμπούνι κ.α για να τα κάνουμε μαρινέ.
Οδηγίες φιλεταρίσματος
- Αρχικά τοποθετούμε το πλυμένο ψάρι σε ένα Teflon ή ένα τραπέζι εργασίας, ώστε να εφάπτεται καλά το σώμα του ψαριού.
- Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού φιλεταρίσματος ψαριού, κόβουμε λοξά το ψάρι, ξεκινώντας από το κεφάλι στο σημείο της ράχης προς τη κοιλιά.
- Εν συνεχεία, αφαιρούμε το δέρμα ξεκινώντας πάλι από το κεφάλι κατά μήκος της ράχης μέχρι την ουρά.
- Έπειτα χαράσσουμε τη σάρκα κατά μήκος προς τη σπονδυλική στήλη, ακουμπώντας το μαχαίρι επάνω στα κόκκαλα, ώστε να μην έχουμε απώλεια ψαχνού και τραβάμε το μαχαίρι μας προς την ουρά και αφαιρούμε τη μία πλευρά του φιλέτου της σάρκας.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με την άλλη πλευρά, αφήνοντας το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά.