Πώς θα φτιάξω φύτρα οσπρίων;

Οι παλιές νοικοκυρές συνήθιζαν να μουλιάζουν τα όσπρια σε νερό που είχαν προσθέσει σόδα για να γίνουν πιο βραστερά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο της δημιουργίας φύτρων, που κάνει τα όσπρια πιο εύπεπτα.

Ας δούμε τη διαδικασία σε βήματα.

Φάση 1
Τοποθετείτε τα όσπρια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό (κατά προτίμηση γυάλινο ή ανοξείδωτο) και τα αφήνετε να μουλιάσουν τουλάχιστον 24 ώρες. Πρέπει να θυμηθείτε να αλλάξετε το νερό τουλάχιστον 3 φορές μέσα στην ημέρα, προκειμένου να μην μυρίσει. Προσοχή, σε αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζεται να προσθέσετε σόδα ή αλάτι.

Φάση 2

Εφόσον περάσει το 24ωρο, στραγγίζετε το νερό που έχει μείνει και αφήνετε τα όσπρια να ξεκουραστούν στο σουρωτήρι. Προσθέτετε νερό στο σουρωτήρι κάθε 5 ώρες περίπου (δηλαδή τουλάχιστον 4 φορές/ημέρα). Αν είναι καλοκαίρι, και ζείτε σε θερμό κλίμα, χρειάζεται να ρίχνετε φρέσκο νερό και να ανανεώνετε κάθε 2-4 ώρες. Αν πάλι είναι χειμώνας και ζείτε σε ψυχρό κλίμα, μπορείτε στον πάτο από το σουρωτήρι να τοποθετήσετε ένα μπαμπάκι για να επιταχύνεται τη διαδικασία. Το μπαμπάκι, δυστυχώς είναι δύσχρηστο με μικρά όσπρια όπως οι φακές.

Η διαδικασία της βλάστησης διαρκεί 2 με 3 24ωρα το χειμώνα. Φροντίστε να ανακατεύετε συχνά για να ανανεώνονται οι πάνω σπόροι που έχουν λιγότεροι υγρασία και έτσι να καταφέρουν να φυτρώσουν όλοι ομοιόμορφα.
Κρατήστε στο μυαλό σας ότι τα φασόλια και τα ρεβίθια χρειάζονται παραπάνω χρόνο από τις φακές για να φυτρώσουν.

Φάση 3

Μόλις φυτρώσουν τα όσπρια (δηλαδή, βγάλουν ένα πράσινο/λευκό κλαδάκι ή μια μικρή μύτη τα φασόλια), ξεπλένω μια τελευταία φορά, ανακατεύω τους σπόρους και αφήνω να στραγγίσουν για 4-5 ώρες στο σουρωτήρι. Μόλις στραγγίσουν καλά, τοποθετώ σε σακουλάκια για κατάψυξη ή μαγειρεύω απευθείας. Τα φύτρα δεν χρειάζονται απόψυξη και μαγειρεύονται στο μισό περίπου χρόνο απ’ ότι η αρχική τους μορφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ