Οι παλιές νοικοκυρές συνήθιζαν να μουλιάζουν τα όσπρια σε νερό που είχαν προσθέσει σόδα για να γίνουν πιο βραστερά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο της δημιουργίας φύτρων, που κάνει τα όσπρια πιο εύπεπτα.
Ας δούμε τη διαδικασία σε βήματα.
Φάση 1
Τοποθετείτε τα όσπρια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό (κατά προτίμηση γυάλινο ή ανοξείδωτο) και τα αφήνετε να μουλιάσουν τουλάχιστον 24 ώρες. Πρέπει να θυμηθείτε να αλλάξετε το νερό τουλάχιστον 3 φορές μέσα στην ημέρα, προκειμένου να μην μυρίσει. Προσοχή, σε αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζεται να προσθέσετε σόδα ή αλάτι.
Φάση 2
Εφόσον περάσει το 24ωρο, στραγγίζετε το νερό που έχει μείνει και αφήνετε τα όσπρια να ξεκουραστούν στο σουρωτήρι. Προσθέτετε νερό στο σουρωτήρι κάθε 5 ώρες περίπου (δηλαδή τουλάχιστον 4 φορές/ημέρα). Αν είναι καλοκαίρι, και ζείτε σε θερμό κλίμα, χρειάζεται να ρίχνετε φρέσκο νερό και να ανανεώνετε κάθε 2-4 ώρες. Αν πάλι είναι χειμώνας και ζείτε σε ψυχρό κλίμα, μπορείτε στον πάτο από το σουρωτήρι να τοποθετήσετε ένα μπαμπάκι για να επιταχύνεται τη διαδικασία. Το μπαμπάκι, δυστυχώς είναι δύσχρηστο με μικρά όσπρια όπως οι φακές.
Η διαδικασία της βλάστησης διαρκεί 2 με 3 24ωρα το χειμώνα. Φροντίστε να ανακατεύετε συχνά για να ανανεώνονται οι πάνω σπόροι που έχουν λιγότεροι υγρασία και έτσι να καταφέρουν να φυτρώσουν όλοι ομοιόμορφα.
Κρατήστε στο μυαλό σας ότι τα φασόλια και τα ρεβίθια χρειάζονται παραπάνω χρόνο από τις φακές για να φυτρώσουν.
Φάση 3
Μόλις φυτρώσουν τα όσπρια (δηλαδή, βγάλουν ένα πράσινο/λευκό κλαδάκι ή μια μικρή μύτη τα φασόλια), ξεπλένω μια τελευταία φορά, ανακατεύω τους σπόρους και αφήνω να στραγγίσουν για 4-5 ώρες στο σουρωτήρι. Μόλις στραγγίσουν καλά, τοποθετώ σε σακουλάκια για κατάψυξη ή μαγειρεύω απευθείας. Τα φύτρα δεν χρειάζονται απόψυξη και μαγειρεύονται στο μισό περίπου χρόνο απ’ ότι η αρχική τους μορφή.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου