Το τηγάνισμα είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που πετυχαίνουμε ταχύτερo ψήσιμο.
Με τον όρο τηγάνισμα εννοούμε το ψήσιμο μιας τροφής, όπως κρέας ή ψάρια ή λαχανικά ή φρούτα ή ζυμάρι, που έχουμε βυθίσει σε αρκετή καυτή λιπαρή ουσία(π.χ. λάδι, βούτυρο) μέσα σε ένα χαμηλό σκεύος (π.χ. τηγάνι).
Βαθμοί τηγανίσματος
100-120 βαθμούς
Χαμηλή θερμοκρασία στην οποία προψήνουμε μεγάλα κομμάτια τροφών
140-160 βαθμούς
Μεσαία θερμοκρασία στην οποία προψήνουμε τροφές μεσαίου μεγέθους (π.χ. τηγανιτές πατάτες)
180-200 βαθμούς
Πολύ δυνατή θερμοκρασία με την οποία τελειώνουμε τις προψημένες ή προτηγανισμένες τροφές. Επίσης μπορούμε να τηγανίσουμε πολύ μικρά κομμάτια τροφών π.χ. τσιπς, στικς λαχανικών κ.α.
Συμβουλές τηγανίσματος
- ποτέ δεν τρυπάμε το τηγανιτό τρόφιμο
- τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι στεγνά. Εάν το τρόφιμο αποβάλλει αρκετή υγρασία, μπορούμε να τα αλευρώσουμε για καλύτερα αποτελέσματα.
- πάντα μετά το τηγάνισμα τοποθετούμε τη τροφή πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή σχάρα για να φύγουν τα περιττά λάδια
- τα τηγανιτά σερβίρονται πάντα αμέσως
- δεν σκεπάζουμε το τηγανιτό τρόφιμο ποτέ, αφού το τηγανίσουμε
Για πιτες στο τηγανι τι κανομε για να μην λαδοπινει;