Μία πεντανόστιμη αλλά και πανεύκολη συνταγή για να φτιάξουμε τις θρεπτικές σαρδέλες στο σπίτι, για ένα υπέροχο καλοκαιρινό βραδινό γεύμα! Καθώς όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών, ακόμη και μικρών ποσοτήτων, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, αξίζει να δοκιμάσουμε αυτή τη συνταγή.
Επίσης, έχει δειχθεί από πολυάριθμες μελέτες η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης ω3 λιπαρών οξέων στην μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL χοληστερόλης.
Παράλληλα, η σαρδέλα, που ανήκει στα λιπαρά, ψάρια περιέχει επίσης σημαντικά ποσά Βιτ. Α και D αλλά και ασβεστίου (το οποίο περιέχεται στο κόκκαλο), συστατικών δηλαδή που είναι απαραίτητα στην καλή υγεία των οστών.
Υλικά για 2 άτομα
- 16 σαρδέλες καθαρισμένες
- χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το ταψί
Για την σάλτσα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη, χωρίς τα σπόρια, τριμμένη στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για το λαδολέμονο
- 1⁄2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, το χυμό
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τις σαρδέλες και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ταψί και απλώνουμε μέσα τις σαρδέλες. Από πάνω απλώνουμε το μίγμα της σάλτσας .Αν είναι πολύ σφιχτή η σάλτσα, προσθέτουμε στο ταψί ελάχιστο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ 10-15 λεπτά. Αν θέλουμε περιχύνουμε με λαδολέμονο, ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα υλικά, και σερβίρουμε.